Головна Новини Суспільство Війна з Росією Ким у РФ вважають людей на окупованих територіях - про що говорить історія з КПП на кордоні
commentss НОВИНИ Всі новини

Ким у РФ вважають людей на окупованих територіях - про що говорить історія з КПП на кордоні

У Кремлі розуміють, що окуповані області будуть звільнені ЗСУ, що суверенітет та територіальна цілісність України обов'язково відновляться

21 квітня 2023, 17:05 comments1897
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що контрольні пункти пропуску (КПП) між РФ та т.зв. "ДНР" значно сповільнюють постачання боєприпасів окупантам на передову, Кремль не дав команди прибрати їх. Інститут вивчення війни (ISW) передбачає, що це робиться з міркувань безпеки, а також щоб не дати місцевому чоловічому населенню сховатися від примусової мобілізації. При цьому сам факт таких КПП наголошує на тому, що російські чиновники не вважають мешканців окупованої України громадянами Росії. Чи згодні з такими оцінками? Навіщо, розуміючи, що настане український наступ із усіма витікаючими, Кремль (судячи з даних із відкритих джерел) продовжує вливати гроші в окуповані території, забираючи їх із бюджетів реальних російських регіонів? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Ким у РФ вважають людей на окупованих територіях - про що говорить історія з КПП на кордоні

КПП. Фото: із відкритих джерел

Російська влада не довіряє громадянам, які живуть на захоплених нею землях

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж поділився такою думкою:

"У реаліях РФ не вважає т.зв. "ДНР" та "ЛНР", Запорізьку та Херсонську області своїми територіями (хоч і закріпила це юридично). Думаю, у Кремлі розуміють, що ці області буде звільнено ЗСУ, що суверенітет та територіальна цілісність України обов'язково відновляться. Проте продовжується гра в ілюзорний світ. І ті ж самі візити на окуповані території Путіна (або його двійника) – саме про це".

У той же час, продовжує генерал, російська влада не довіряє громадянам, які живуть на захоплених нею землях. Навіть тим, хто перебуває в окупації з 2014 року, як та сама частина Донецької та Луганської областей.

"Тому контроль і залишається, і посилюється, – пояснює Микола Маломуж. – Розуміючи, що частина населення вела і вестиме підпільну роботу проти окупантів та колаборнатів, Кремль не прибирає КПП. Хоч це і б'є по ідеї "загального єднання" представників "русского мира". Таке відокремлення від інших росіян пов'язане і з тим, що так зручніше проводити на окупованих територіях мобілізацію, зокрема, максимально жорсткими методами. Не шокуючи при цьому громадську думку РФ. Мовляв, тут у нас окремий анклав, де можна робити все, що завгодно".

Зрозуміло, що адміністративний, поліцейський, військовий ресурс контролюють не маріонеткові "керівники республік" – Пушилін та Пасічник – а безпосередньо російські куратори, зазначає екс-глава Зовнішньої розвідки.

"Це своєрідна резервація, яку Кремль використовує так, як хочеться. Вичавивши уже і економічно, і демографічно. При цьому постійно використовує ще й інформаційне поле, – акцентує генерал. – У тому числі як привід для вторгнення та виправдання його продовження, як якийсь іміджевий проект (хоч із цим проблеми), який демонструє, що "русский мир" несе процвітання, що "Росія своїх не кидає". Звідси – демонстративне будівництво доріг, будинків, раніше самими ж окупантами знищених. Звідси – різного роду "гуманітарні вантажі", грошові вливання, які масово розкрадаються ще до того, як дійдуть до пункту призначення".

Кремль використовуватиме місцевих жителів як живий щит, прикриваючи відступ регулярної армії та більш цінних для нього ПВК

За словами політолога, медіа-експерта Дениса Гороховського, той факт, що мешканців окупованих територій російська влада позиціонує як людей другого ґатунку, відомий давно.

"Подібна ситуація спостерігається з 2014 року. Причому ці настрої активно підтримуються і самим російським населенням у різних регіонах РФ, – зазначає експерт. – З погляду російської влади, це найзручніша модель з низки причин. По-перше, це підживлює імперські амбіції місцевого населення, якому згодовується теза про те, що "Велика Росія дала притулок малоросам". По-друге, це дозволяє максимально використати ресурс окупованих територій, вселяючи місцевому населенню думку, що вони "ще мають довести, що гідні бути росіянами". Ну, а головне, у разі провалу планів Кремля, завжди можна буде невдачу списати на те, що "їх не шкода, оскільки вони ж не справжні росіяни, а українці, які просто перевзулися". Переконаний, що подібне буде озвучено після того, як під час деокупації українських територій Кремль використовуватиме місцевих жителів як живий щит, прикриваючи відступ регулярної армії та цінніших для нього ПВК".

Крім того, наголошує Денис Гороховський, саме так пояснюється тотальна примусова мобілізація на окупованих територіях. Мовляв, це "борг перед Росією, яка вам дала притулок".

Експерт наголошує, що поділ громадян на класи присутній навіть в офіційних документах. Так, наприклад, для окупованих територій та колаборантів, які вирішили переїхати з України до Росії, використовуються окремі серії паспортів, які дозволяють зрозуміти, що власник "не справжній росіянин".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Столтенберг розповів, яке рішення ухвалили країни НАТО щодо членства України в альянсі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини