Головна Новини Суспільство Війна з Росією Кабмін «вершитиме долі». Комітет ВР вважає, що законороєкт про мобілізацію містить корупційні ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабмін «вершитиме долі». Комітет ВР вважає, що законороєкт про мобілізацію містить корупційні ризики

Комітет ВР із питань антикорупційної політики на засіданні 5 лютого визнав оновлений законопроєкт про мобілізацію таким, що містить корупційні ризики, повідомила у Фейсбуці нардеп Вікторія Сюмар, передає портал «Коментарі»

5 лютого 2024, 19:10
Поділіться публікацією:

Сюмар розповіла, що Міноборони і Генштаб визнали, що норма про демобілізацію через 36 місяців є декларативною. По суті військовослужбовець через 36 місяців отримує право лише написати рапорт про звільнення.

Кабмін «вершитиме долі». Комітет ВР вважає, що законороєкт про мобілізацію містить корупційні ризики

Сюмар розповіла, що демотивує людей йти в ЗСУ

"Але рішення, кого і коли демобілізовувати, буде вирішувати Ставка Верховного Головнокомандувача",
— написала нардеп.

За її словами, норма, відповідно до якої армія стає "квитком в один кінець", демотивує людей вступати до лав ЗСУ.

"Врешті комітет визнав законопроект таким, що містить корупційні ризики знову: і через те, що Кабмін визначатиме, хто з правоохоронних і антикорупційних органів матиме бронь, а хто має бути мобілізованим. І що Кабмін може ще більше обмежити виїзд за кордон для інших категорій без жодної чіткості. І через неясність які документи треба надати для доглядаючих за інвалідами, аби довести факт догляду. І через те, що можуть бути ризики при накладанні стягнення за не відкриття електронного кабінету призовника",
- написала Сюмар.

За її словами, поки що ТЦК передаватиме дані тих, хто не зробив кабінет призовника, до поліції і поліція виписуватиме протоколи про порушення.

"Все виписано знову не чітко і сумнівно щодо відповідності до Конституції. Ми запропонували як його доопрацювати",
- підсумувала нардеп.

Портал "Коментарі" повідомляв, попри те, що законопроєкт про мобілізацію містить багато дискусійних норм, він буде прийнятий вже на цьому тижні, про це журналістам повідомив віце-спікер Верховної Ради Олексій Корнієнко.

Портал "Коментарі" розповідав, що новий варіант законопроєкту про мобілізацію, внесений Кабміном до Верховної Ради 30 січня, продовжує пробуксовувати у стінах парламенту. Так, у Комітеті ВР з питань нацбезпеки вже натякнули, що оновлений законопроєкт про мобілізацію потребує доопрацювання. Хоч і не виключили, що можуть спробувати прийняти його у першому читанні. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" ігри, які точаться навколо мобілізаційного законопроєкту.

Також портал "Коментарі" розповідав, що нардеп Олексій Гончаренко зареєстрував альтернативний законопроєкт по мобілізації. В ньому він прописав ряд ключових змін, які відрізняють його від урядового законопроєкту. Зокрема, нардеп пропонує, щоб демобілізація наставала через 18 місяців служби, а звільнення – протягом трьох місяців з дня подання рапорту (за бажанням). При цьому такі зміни мають стосуватися і контрактників, і мобілізованих.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини