Головна Новини Суспільство Війна з Росією Іран продовжує підтримувати РФ у війні: як уже відповідає Україна – що ще можна зробити
commentss НОВИНИ Всі новини

Іран продовжує підтримувати РФ у війні: як уже відповідає Україна – що ще можна зробити

Потрібно створити Ірану такі умови, щоб можливий прибуток від продажу дронів та іншого озброєння був значно меншим, ніж збиток від санкцій

4 листопада 2022, 13:12 comments2081
Поділіться публікацією:

Тегеран на рівні МЗС закликав Київ провести зустріч на рівні експертів для вивчення даних про застосування армією РФ іранських безпілотників. Тим часом, іранські дрони продовжують атакувати Україну, є ймовірність появи росіян та іранських ракет класу "земля-земля". Загострюється і ситуація на Близькому Сході. Як ми можемо відповісти на ці виклики? Що вже робиться, що ще можемо зробити? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Іран продовжує підтримувати РФ у війні: як уже відповідає Україна – що ще можна зробити

Іран. Фото: з відкритих джерел

Якщо Іран пропонує деякі консультації, слід піти на них, щоб довести до нього ще раз свою позицію

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич нагадує, що політичну реакцію з боку України вже зроблено. Відповідні заяви робили і МЗС, і глава держави, і парламентарі.

"Якщо говоримо про можливий вплив на ситуацію, то як мінімум, якщо Іран пропонує якісь консультації, на це слід піти, щоб довести до нього ще раз свою позицію, надавши відповідні докази. Іранська сторона, найімовірніше, стверджуватиме, що постачання до РФ безпілотників здійснює не держава Іран, а Корпус вартових ісламської революції (КВІР). Але з погляду України, особливої різниці тут немає. І ми повинні це пояснювати, а консультації проводити у зручний для себе час", – зазначає експерт.

Щодо ситуації на Близькому Сході загалом, то Ігор Тишкевич звертає увагу, що кожна держава діє, виходячи з особистих національних інтересів.

"Наприклад, інтереси перемоги України у війні з Росією не входять сьогодні до сфери інтересів Ізраїлю. І, якщо він щось робитиме щодо Ірану – то тільки з погляду забезпечення власної безпеки, але ніяк не нашої. Питання відносин Ірану з Саудівською Аравією (які мали шанси на покращення), позиціонування Ірану в регіоні – це питання регіональної політики. І не можна дивитись на них через призму війни в Україні. Там свій клубок інтересів, – наголошує експерт. – Так, США, як і Саудівська Аравія з Ізраїлем, не зацікавлені у посиленні Ірану. Але чи готова Саудівська Аравія вступати у регіональну війну? Сподіватися, що зараз якась карна правиця Господня покарає Іран за його допомогу росіянам у війні проти України – це фантазія. Будь-яка напруга на Близькому Сході можлива лише на користь регіональних держав, виходячи з їхнього бачення регіональної політики".

Іран непогано розпіарив свої дрони, використовуючи війну в Україні

На думку політтехнолога Бориса Тізенгаузена, Іран, зважаючи на все, стурбувався зайвою увагою до постачання зброї, яку він здійснює в РФ. Адже вже ні для кого не є секретом, що саме іранські дрони атакують Україну.

"Що ми можемо зробити? Виносити цю тему на обговорення в Раді безпеки ООН, що ми вже робимо. Також слід посилити дипломатичні контакти з цієї теми зі США, Ізраїлем та ЄС, – вважає експерт. – Ізраїль вже кілька разів завдавав ударів по лініях збирання, заводам та складам зберігання іранських безпілотників на території Сирії. Але цього не достатньо. Наше завдання зараз – донести до Ізраїлю, що, зазнаючи, обкатуючи свої дрони російськими руками на території України, Іран згодом врахує всі помилки. І ці ж дрони чи інші їх модифікації, вдосконалені, атакуватимуть територію Ізраїлю, зокрема. І тут пряма зацікавленість ізраїльтян у тому, щоб Іран не розвивав цієї програми".

І звичайно, продовжує Борис Тізенгаузен, потрібні додаткові болючі санкції, які можуть запровадити ті самі США.

"Іран непогано розпіарив свої дрони, використовуючи війну в Україні. Пара десятків країн уже хочуть закупити дешеві іранські "Шахіди", собівартість виробництва яких у рази дешевша за американські аналоги, з яких іранці скопіювали цей дрон. Але потрібно створити їм такі умови, щоб можливий прибуток від продажу цих дронів був значно меншим, ніж збитки від санкцій", – наголошує експерт.

Спільну комісію щодо розслідування використання іранського озброєння проти України створювати потрібно, вважає він. Але розуміти, що Іран взяв на озброєння принцип РФ – це не ми. Мовляв, росіяни просто якось зібрали ці дрони, а ми нічого не знаємо.

"Плюс є ще одна загроза – балістичні ракети Fateh-110 (з дальністю до 300 км) та Zolfaghar (можуть летіти до 700 км), які нібито Іран збирається поставити росіянам. І як заявило наше Міноборони, у нас поки що немає засобів, які дозволяють збивати такі ракети. Тому важливим є найжорстокіший дипломатичний тиск, винесення питання на міжнародні майданчики, робота з Ізраїлем, з американськими конгресменами, які можуть ініціювати нові санкції проти Ірану".

Тегеран зараз просто намагається затягнути час

Директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна, політтехнолог Тарас Березовець міркує так:

"Те, чим зараз займається Іран, заперечуючи очевидне, називається валяти ваньку. Є всі докази втягування цієї близькосхідної країни в російсько-українську війну. Немає сумнівів, що Іран надав РФ свої бойові дрони. Вони – у зібраному стані чи у вигляді запчастин – перебувають у руках українських спецслужб. І весь світ все розуміє".

Тарас Березовець не сумнівається, що на Іран чекають багатомільярдні позови в майбутньому – від сімей загиблих, від держави Україна (за зруйновану інфраструктуру).

"Тегеран зараз просто намагається затягти час. Але його риторика вже нікого ні в чому не переконає, вважає експерт. – При цьому, треба розуміти, що завдання ударів іранським озброєнням по Україні – це своєрідне тренування перед завданням таких же ударів по Саудівській Аравії та Ізраїлю".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні спалахує: де на фронті найбільш "спекотно" – що відбувається в районі Херсона.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини