Головна Новини Суспільство Війна з Росією Головні висновки після 12-ї ракетної атаки на Україну: як захистити українську енергосистему
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні висновки після 12-ї ракетної атаки на Україну: як захистити українську енергосистему

Останні атаки показали, що російська армія почала бити безпосередньо по обладнанню, що генерує, яке відновлювати складніше

16 січня 2023, 12:50 comments1158
Поділіться публікацією:

Дефіцит генерації в українській енергосистемі після чергової російської масованої ракетної атаки, скоєної 14 січня – величезний. Ряд ТЕС не працює через серйозні пошкодження, повідомив гендиректор YASNO Сергій Коваленко. Які висновки слід зробити після цієї атаки? Яких ще заходів слід вжити, щоб якісніше захистити українську енергосистему? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Головні висновки після 12-ї ракетної атаки на Україну: як захистити українську енергосистему

Українська енергосистема Фото: із відкритих джерел

Одним із шляхів вирішення проблеми дефіциту електроенергії може стати розгортання розподіленої мережі газових електростанцій, мобільних чи стаціонарних

Екс-гендиректор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон із жалем наголошує, що існуючі системи ПРО/ППО ще не можуть забезпечити повного захисту критичної інфраструктури.

"Ремонт пошкоджених електростанцій може тривати значний час. Одним із шляхів вирішення проблеми дефіциту може стати розгортання розподіленої мережі газових електростанцій, мобільних чи стаціонарних. Мобільні можна підключити до мережі за кілька днів, але їхня потужність зазвичай не перевищує 25-35 МВт. На установку стаціонарних газових електростанцій потрібно до року, але потужність може становити сотні МВт", – пояснює Сергій Макогон.

За його словами, щоб зменшити вразливість системи, потрібно розукрупнювати енергетичні об'єкти та збільшувати кількість генеруючих об'єктів невеликої потужності.

Нам потрібні посилення протиракетної оборони, а у більш довгостроковій перспективі – системи стримування у вигляді озброєнь

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква міркує так:

"Останні атаки показали, що російська армія почала бити безпосередньо по обладнанню, що генерує, яке відновлювати складніше, довше і дорожче, ніж обладнання розподільчих пристроїв, на яких вони фокусувалися до цього".

Універсальних рецептів немає, наголошує експерт.

Насамперед, на думку Дениса Сакви, нам потрібні посилення протиракетної оборони, а в більш довгостроковій перспективі – системи стримування у вигляді озброєнь, які можуть завдати аналогічних збитків російським електростанціям.

Читайте також на порталі "Коментарі" — падіння ракети у Дніпрі: про що свідчить провокація Арестовича – як має відреагувати влада.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини