Головна Новини Суспільство Війна з Росією Європейське турне Зеленського: чому це важливо для перемоги у війні
commentss НОВИНИ Всі новини

Європейське турне Зеленського: чому це важливо для перемоги у війні

Головне завдання зараз для України – максимально поглиблювати та розширювати взаємодію з союзниками

8 лютого 2023, 20:00 comments1077
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський здійснив 8 лютого перший візит до Великобританії після російського вторгнення до нашої країни. У планах також поїздка до Парижа (зустріч із президентом Франції Макроном та канцлером Німеччини Шольцем) та до Брюсселя – на саміт лідерів ЄС. Під час зустрічі із Зеленським у Лондоні британський прем'єр Ріші Сунак запевнив, що його країна продовжить підтримку України всіма можливими способами доти, доки не буде забезпечена поразка "агресії" президента Росії Володимира Путіна. Про що говорить цей європейський вояж Зеленського? До чого він може призсвести? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Європейське турне Зеленського: чому це важливо для перемоги у війні

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Зеленський має кілька аналітичних груп, які намагаються виявити найбільш оптимальну стратегію перемоги

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов називає візит Зеленського до Європи однією з ключових та стратегічних дій керівника української держави.

"На жаль, так складається ситуація, що Україна на сьогодні не може сама вести війну з тим противником, який у нас є. І головне завдання – максимально поглиблювати та розширювати взаємодію з союзниками", – зазначає експерт.

За його словами, Україна з погляду як дій на військових фронтах, так і іншого найважливішого фронту – економічних санкцій проти країни-агресора – змушена делегувати значну частину навантаження союзникам. Проте потрібна координація цих дій. Без цього перемоги не буде, упевнений Віктор Савінов.

Зеленський, пояснює він, має кілька аналітичних груп, які намагаються виявити найбільш оптимальну стратегію перемоги. Саме із пропозиціями оптимізації спільних дій президент і поїхав до Європи.

"У деяких випадках у нас з'являються стратегічні принципи, що суперечать один одному. А вони мають бути єдиними. Узгодити ці єдині стратегічно засади – головне завдання українського лідера. Щоб постачання озброєння, матеріальна підтримка України та робота з найголовнішим, найдієвішим інструментом – міжнародними економічними санкціями проти країни-агресора – були абсолютно узгоджені. І всі учасники "оркестру", який намагається здобути перемогу у боротьбі з країною, яка несе загрозу цивілізації, виконували потрібну "партію", а не перекривали один одного. На жаль, останнім часом виникло чимало дублюючих, а то й суперечливих дій. Усунути ці, кажучи англійською мовою, "трабли", і планує президент Зеленський. Завдання цілком під силу, – упевнений Віктор Савінов, – оскільки всі хочуть єдиної координації".

Експерт наголошує, що для наших союзників типове мислення результатника, а не процесника.

"Тим важливіше узгодити поточні програми, а також розробити стратегічні засади подальших дій. Оскільки Росія не має наміру зупинятися, демонструє свою недоговороспроможність, доводиться планувати різні види бойових дій, матеріально-технічну підтримку України, включаючи єдину політику економічних санкцій", – констатує Віктор Савінов.

Подібні візити посилюють підтримку України, актуалізують увагу до війни

Політичний експерт Сергій Таран розмірковує так:

"Хоч Україна де-юре не є частиною Євросоюзу чи НАТО, але де-факто ми є частиною внутрішньої європейської політики. Через війну українське питання обговорюється на будь-яких європейських форумах, різні європейські партії дискутують на тему – як краще допомогти нашій країні. Отже, ми – на порядку денному і Великобританії, і ЄС. А тому візити українських політиків, чиновників, а тепер і президента до Європи – це частина цього процесу. Звісно, дуже добре, що Зеленський зараз там. Потрібно постійно підігрівати увагу до України. Адже іноді серед західних політиків перебувають ті, хто говорить (з різних причин) про можливість зниження допомоги нашій країні. Щоб цього не сталося, щоб був скоріше зворотний ефект – і потрібні візити на кшталт того, що здійснює президент у ці дні".

Експерт не сумнівається, що подібні візити посилюють підтримку України, актуалізують увагу до війни, яка розв'язана Росією проти всього демократичного світу в нашій особі.

"У Європі все більше розуміють, що війна в Україні – це не лише Україна. Що це – питання європейської безпеки. Саме тому візит Зеленського до Великобританії, Франції, Брюсселя так необхідний. Він зміцнює відносини між нашою країною та європейськими партнерами", – пояснює Сергій Таран.

Важливим він вважає, щоб під час цього візиту звучали не лише запевнення у продовженні та посиленні військової та економічної підтримки України, а й підтримка нашого європейського курсу.

"Щоб ніхто не мав сумнівів, що незабаром після завершення бойових дій Україна стане повноправним членом ЄС, – зазначає експерт. – Дуже очікуємо саме такі заяви від усіх європейських лідерів, з якими зустрічатиметься Зеленський".

Читайте також на порталі "Коментарі" — як Кремль готує великий наступ на Україну – чого варто чекати в найближчому майбутньому.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини