Головна Новини Суспільство Війна з Росією Експерт з майбутніх конфліктів описав перші 24 години наступу ЗСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт з майбутніх конфліктів описав перші 24 години наступу ЗСУ

Перша доба очікуваного контрнаступу України, ймовірно, буде вирішальною

18 квітня 2023, 22:45 comments3079
Поділіться публікацією:

Свій прогноз контрнаступу ЗСУ озвучив старший науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень з кіберпотужності та майбутніх конфліктів Франц-Стефан Гаді на сторінках видання Foreign Policy, пишуть "Коментарі".

Експерт з майбутніх конфліктів описав перші 24 години наступу ЗСУ

Контрнаступ як “український найдовший день”

У статті “Український найдовший день” експерт прогнозує, що перша доба можливого контрнаступу України стане “найдовшим днем для Збройних сил

України”, нагадуючи досвід попередніх воєн, коли початкова фаза атаки часто визначає характер наступної битви, вирішує перемогу чи поразку та визначає стратегічний вплив наступу.

"Лише вище командування України володіє інформацією, чи зараз має ЗСУ вирішальну перевагу у вогневій потужності, боєприпасах, чисельності війська та

матеріально-технічному забезпечення на полі бою, — наголошує експерт. А дискусії про те, коли й де українські війська завдадуть удару, та який вплив матиме

нещодавно поставлена західна зброя, це лише припущення".

Як вважає експерт, війна Росії проти України дедалі більше є діями на виснаження. Військам буде нелегко уникнути виснажливого характеру бою і при контрнаступі. А сам контрнаступ, на його думку, зможе бути успішним, якщо українським силам вдасться “викликати параліч у російському військовому керівництві та паніку серед російських рядових”. Це допомогло б і “уникнути лиха виснаження в перші години майбутнього наступу”.

"Найкраще зможуть спрацювати нематеріальні фактори, не лише зброя: тактична несподіванка, лідерство на полі бою та бойовий дух. У цьому сценарії українські бронетанкові колони пробивають оборону Росії, швидко просуваються в російський тил і загрожують вузлам командування та управління, таким як військові штаби та центри постачання, посилюючи паніку та параліч”, — пише Франц-Стефан Гаді.

А ще, на думку експерта, чималу роль відіграє врівноваженість і не лише верховного керівництва, а й у нижчих підрозділах.

“Будь-яка військова операція – це так чи інакше організований хаос. Переможе той, хто буде менш схильний до паніки. З огляду на це, саме тактичне лідерство матиме вирішальне значення на початковому етапі. Йдеться у тому числі про здатність приймати та виконувати рішення на нижчих рівнях командування. Саме керівникам молодшого рангу ймовірно доведеться виявляти слабкі місця в російському захисті та швидко використовувати їх, щоб проштовхнути якомога більше бронетанкових формувань у російський тил", — підсумовує Гаді.

Експерт також припускає, що майбутній контрнаступ може мати успіх, якщо вдасться паралізувати російське військове керівництво і викликавши паніку у російських військах, але невідомо, чи буде цього достатньо для довгострокових стратегічних здобутків, “не кажучи вже про перемогу у війні” України.

Нагадаємо, "Коментарі" писали про чотири індикатори готовності ЗСУ до контрнаступу, які озвучив експерт.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що Буданов розповів про графік підготовки до контрнаступу.

Читайте також на сайті "Коментарі" – передача військової авіації ЗСУ стане прямим сигналом до контрнаступу (ВІДЕО).

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини