Головна Новини Суспільство Війна з Росією Допоможе зупинити російську агресію: ексгенсек НАТО запропонував план вступу України до альянсу під час війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Допоможе зупинити російську агресію: ексгенсек НАТО запропонував план вступу України до альянсу під час війни

Україна може стати членом НАТО попри окуповані території. Колишній генсек НАТО Андерс Расмуссен вважає це чітким сигналом для припинення російської агресії в Україні.

12 листопада 2023, 09:10
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен заявив про можливість часткового членства України в НАТО під час війни, тобто без тимчасово окупованих Росією територій. За словами Расмусена такий крок показав би Росії, що окупація українських територій не зупинить Україну від приєднання до альянсу.

Допоможе зупинити російську агресію: ексгенсек НАТО запропонував план вступу України до альянсу під час війни

Колишній генсек НАТО Андерс Расмуссен. Фото з відкритих джерел

Генсек НАТО 2009-2014 років Андерс Расмуссен закликав військовий альянс зробити наступний крок для посилення європейської безпеки, а саме запросити Україну до НАТО. За його словами не можна знову відкладати членство України ще на рік.

Попри заяви Расмусена деякі члени НАТО пояснюють, що Україна не може бути частиною організації, адже вона веде війну та має окуповані території. Якби Україна стала членом НАТО, тоді б активувалась стаття 5, яка передбачає колективну оборону одного з членів альянсу, щоб призвело до більшої війни.

Однак Расмуссен стверджує, якщо до НАТО приєднається частина України, яка не перебуває під російською окупацією, то в такому випадку загроза ескалації конфлікту між НАТО та РФ не буде великою. Крім того, колишній генсек НАТО виключив можливість, що такий крок заморозить війну в Україні та сприятиме передачі українських окупованих територій під контроль РФ. 

"Абсолютна певність гарантій статті 5 утримала б Росію від посилення атак на українській території всередині НАТО і таким чином звільнила б українські сили для виходу на лінію фронту", — стверджує Расмусен.

На думку Андерс Расмуссена Росія б отримала таким чином заборону на польоти чи ракетні удари по українських територіях, які б стали частиною НАТО.

Нагадаємо, що наступний саміт НАТО відбудеться влітку 2024 року у Вашингтоні.

Раніше портал "Коментарі" писав, що Кулеба назвав пастку у яку Росія хоче втягнути Україну.

Також "Коментарі" писали, що після того, як Україна отримала перші ракети ATACMS, в адміністрації президента США знайшли нову причину, чому не відправляти далекобійні ракети в Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини