Головна Новини Суспільство Війна з Росією Є один варіант: коли чекати на перемир'я України та Росії – в чому загроза кримського сценарію
commentss НОВИНИ Всі новини

Є один варіант: коли чекати на перемир'я України та Росії – в чому загроза кримського сценарію

По-справжньому в переговорах сьогодні не зацікавлена жодна зі сторін

19 липня 2022, 16:55 comments2101
Поділіться публікацією:

Країна-агресор продовжує сипати погрозливими заявами на адресу України. Про те, що, якщо мирні переговори відновляться, Росія висуне жорсткіші умови, ніж ті, що були озвучені у квітні в Туреччині, вже заявили член російської переговорної делегації Леонід Слуцький та помічник російського президента Володимир Путіна – Юрій Ушаков. В аналогічному ключі висловився екс-президент, заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв. Раз у раз йдуть розмови про намір влаштувати "референдуми" (з метою приєднання українських регіонів до Росії), причому не лише на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей, а й на Херсонщині та Запоріжчині. Про що говорять такі заяви? Як і коли можуть відбутися такі переговори про мир між Києвом та Москвою? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Є один варіант: коли чекати на перемир'я України та Росії – в чому загроза кримського сценарію

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Будь-які переговори з окупантами нині аж ніяк не на користь інтересам України

Експерт фонду "Майдан закордонних справ", співзасновник "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень", експерт з питань окупованих територій Юрій Смелянський розмірковує так:

"Парадигма, в якій влада кремля формує і реалізує свою політику (зовнішню та внутрішню) – це "гра з нульовою сумою". Вона означає, що виграш одного дорівнює програшу іншої сторони. При цьому одержувач виграшу у кремлівській парадигмі є виключно кремлівською владою".

Юрій Смелянський нагадує, що на сьогодні площа окупованої території України збільшилася щодо ситуації на 24 лютого 2022 року.

"Для України це – втрата, відповідно для кремлівської влади – виграш. На всіх окупованих територіях (Донецька, Луганська, Запорізька, Херсонська області) триває активна підготовка до чергової серії псевдо-референдумів, результатом яких стане анексія цих територій російськими окупантами. Тобто повторюється кримський сценарій", – пояснює експерт.

За його словами, мета окупантів мінімум – закріпити хоча б досягнуті позитивні результати, зібратися з силами та продовжити ліквідацію української державності.

"Якщо розглядати термін "переговори" як "комунікацію між сторонами для досягнення своїх цілей, за яких кожна зі сторін має рівні можливості у контролі ситуації та ухваленні рішення, яке й закріплюється договором", то позиція України більш слабка на даний момент часу. Кремлівське керівництво переговорні позиції розглядає саме так, – наголошує Юрій Смілянський. – У такій ситуації будь-які комунікації з агресором – це вияв готовності до прийняття умов агресора. Прояв суті "гри із нульовою сумою", як її бачить кремлівське керівництво. Як мінімально цікава мета для окупантів – процес переговорів, у якому здійснюється тимчасове припинення бойових дій для перегрупування та поповнення сил, налагодження логістики, проведення псевдо-референдумів тощо. З викладеного випливає, що будь-які переговори з окупантами нині аж ніяк не на користь інтересам України. На жаль. Ну, а питання довіри до російських гарантій навіть немає сенсу коментувати. Довіри просто не може бути".

Можливо, домовлятимемося про перемир'я, коли ми вийдемо на Чонгар та Перекоп

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко наголошує, що обидві сторони вважають Крим своїм, а умови противника – неприйнятними. Відповідно, мир за таких умов неможливий.

"А тут ще росіяни Донбас (і не лише) хочуть приєднати до себе. Ми, звичайно, цього теж не визнаємо. Тож мир неможливий буде апріорі, – пояснює аналітик. – І до загрозливих заяв тих чи інших офіційних осіб країни-агресора потрібно ставитись як просто до заяв. До традиційної для росіян тактики залякування. Що вони ще можуть захотіти? Харків? Київ? Звичайно, ми боротимемося за свою землю. І робити все, щоб усі ці "заявники" подавилися своїми "хотілками", нарвавшись на українську відсіч".

У найближчому майбутньому мирних переговорів не буде, прогнозує Віктор Бобиренко.

"Можливо, домовлятимемося про перемир'я, коли ми вийдемо на Чонгар та Перекоп. Коли звільнимо хоча б південь, продовжуючи утримувати частину Донбасу", – зазначає експерт.

Також треба розуміти, продовжує він, що Зеленський на перемир'я не піде (до речі, як і Путін), бо обидва електорально залежні.

"У нашому випадку – український народ не пробачить, якщо не буде виходу хоч би на позиції до повномасштабного російського вторгнення – позиції до 24 лютого 2022-го. Висновок: мир неможливий, перемир'я можливе, але за певних успіхів української армії, – наголошує Віктор Бобиренко. – Думаю, західні союзники нас триматимуть за ноги, щоб ми до Криму не заходили. Тому що Путін шантажуватиме ядерною зброєю. Мовляв, якщо ЗСУ заходять до Криму, то росіяни завдають ядерного удару по якомусь із великих міст на материковій Україні. Тут ми справді можемо зупинитися. Поки що. Але до Чонгара та Перекопа вже зараз слід йти – і мати на увазі, на яких умовах хочуть росіяни переговорів (і чи хочуть у принципі)".

Читайте також на порталі "Коментарі" – не поспішайте брати російський паспорт: у Кабміні попередили про серйозні наслідки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини