Головна Новини Суспільство Війна з Росією Допомога від США та ЄС: чи варто хвилюватися за 2024 рік та як підстрахуватися Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Допомога від США та ЄС: чи варто хвилюватися за 2024 рік та як підстрахуватися Україні

Позиція США може безпосередньо вплинути на позицію ЄС щодо підтримки України

21 грудня 2023, 13:47
Поділіться публікацією:

Адміністрація Білого дому сподівається, що у січні наступного року американські парламентарі проголосують нарешті за законопроєкт про додаткове фінансування військової допомоги для України. Високий представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель поставив під сумнів, чи готові країни-члени Євросоюзу вжити всіх заходів і надати всю підтримку, яка потрібна Києву для протидії російській агресії. При цьому лідери ЄС – Німеччина та Франція запевняють, що не залишать Україну. Відповідні заяви зробили і канцлер ФРН Олаф Шольц, і французький президент Еммануель Макрон. Як ситуація з підтримкою України розвиватиметься далі? Що слід зрозуміти і нам, і нашим закордонним партнерам? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Допомога від США та ЄС: чи варто хвилюватися за 2024 рік та як підстрахуватися Україні

Боєприпаси. Фото: з відкритих джерел

Україні важливо максимально спиратися на власні сили

Щодо допомоги Україні від партнерів, то слід розуміти, що в кожному конкретному випадку є своє підводне каміння, зауважує доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко.

"У США бачимо особливості внутрішньополітичного процесу, обтяженого електоральними циклами. Республіканці хочуть вичавити максимум для себе (у тому числі щодо посилення міграційного законодавства, зміцнення кордону з Мексикою), використовуючи, на жаль, українське питання як інструмент. Гра на підвищення ставок. Демократи цьому, зрозуміло, не раді, бо мігранти – їхня широка електоральна база. Байден і так втрачає зараз голоси мусульман, арабів (громадян США) через те, що Білий дім став на бік Ізраїлю в конфлікті з ХАМАС, а втратити ще й підтримку латиноамериканців Байден явно не палко бажає", – пояснює експерт.

При цьому, продовжує він, демократи демонструють готовність йти на певні компроміси щодо реформування міграційного законодавства.

"Але це, наголошую, внутрішньополітичні питання. У США немає дискусії щодо того – допомагати чи не допомагати Україні у війні проти Росії. Позиція демократів та республіканців єдина – треба допомагати. Але у зв'язку з наміченими на листопад 2024-го виборами (президента та частини парламенту) пріоритети змінюються. І республіканці поставили на перше місце вирішення питання, яке дозволить особисто їм отримувати електоральні бали", – констатує Ігор Петренко.

Якщо говорити про ЄС, зазначає він, то на сьогоднішній день ми маємо заяву президента Європейської ради Шарля Мішеля, що на початку лютого на позачерговому саміті Євросоюзу мають намір узгодити багаторічний бюджет підтримки України до 2027 року. Йдеться про виділення тих самих 50 млрд євро, які раніше заблокував угорський прем'єр Віктор Орбан. Позиція Угорщини знову може стати каменем спотикання. Але її за бажання зможуть обійти.

Наприклад, уточнює співрозмовник "Коментарів" шляхом застосування статті 7 договору про Європейський Союз, яка передбачає можливість позбавлення права голосу (а відповідно й права вето) країни, яка систематично порушує принципи ЄС. Саме це на постійній основі робить офіційний Будапешт. Як усередині своєї країни (де Орбан створив режим імітаційної демократії), так і загалом у ЄС, наголошує Ігор Петренко.

Враховуючи вищесказане, він припускає, що ми отримаємо позитивне рішення щодо 50 млрд євро, як, незважаючи на опір Орбана, отримали про старт переговорів щодо вступу України до ЄС.

"Паралельно із цим включаються компенсаторні механізми, – розповідає експерт. – Поки просідає допомога з боку США і є проблеми з ухваленням консенсусних рішень у ЄС, активніше включаються окремі країни. Дедалі більше допомоги Україні надають Німеччина, скандинавські країни, Японія. Тож ніхто не збирається нас залишати самих. Дискусії щодо цього немає. Швидше обговорюється – як має закінчитись війна, що таке справедливий мир, з яких переговорних позицій можна намагатись вибудувати діалог між Києвом та Москвою".

При цьому, наголошує Ігор Петренко, Україні важливо максимально спиратися на власні сили. Тому за допомогою партнерів ми зараз активно працюємо над тим, щоб набирав обертів наш оборонно-промисловий комплекс.

"Наприкінці вересня у Києві проходив Саміт оборонних індустрій. На початку лютого було його продовження – вже у США. Підписано багато договорів. Дедалі більше країн та компаній говорять по свою зацікавленість розвивати військово-промислове співробітництво з Україною. Незважаючи на війну, ми проводимо локалізацію виробництва, завантажуємо підприємства, будуємо нові, розвиваючи приватно-державне, міждержавне партнерство. Щоб менше залежати від підтримки ззовні. Вже реалізуються ракетні, дронові програми, виготовляються САУ тощо, – зазначає експерт. – Хотілося б, щоб уряд більш активно підхоплював всі ті домовленості, які у нас виникають завдяки активній зовнішній діяльності президента та його команди".

На думку Ігоря Петренка, 2024 рік не буде драматичним для України у контексті допомоги від США та ЄС. І від одних, і від інших ми отримаємо пакети на десятки мільярдів. А ось 2025-й у цьому сенсі може виявитися значно складнішим. І до цього важливо готуватись вже зараз, пояснює експерт.

Україна має надіслати чіткі сигнали партнерам

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук поділився таким коментарем:

"Україні слід розуміти, що навіть, якщо ми залишимося зовсім без підтримки, не можна припиняти боротьбу. І вибудовувати свої дії, виходячи, зокрема, з такого максимально негативного сценарію. Хоча я впевнений, що партнери не залишать нас".

Щодо самого Заходу, йому, на думку експерта, важливо усвідомити, що виграш із нинішньої ситуації (з пробуксуванням підтримки України) отримує лише Путін та інші диктаторські режими. З відповідними наслідками для світоустрою та глобальної безпеки.

"Думаю, це розуміють і у США, і у Європі. Тому, швидше за все, американська Адміністрація знайде необхідні механізми для продовження підтримки України. Можливо, не в такому обсязі, як планувалося спочатку. Але – знайде. І європейські країни точно не припинять нам допомагати. Я взагалі вважаю, що Європа наразі стає суб'єктною. Насамперед – Франція та Німеччина, але сюди ж можна віднести Великобританію. Суб'єктними у тому сенсі, що вони чітко дали зрозуміти – продовжать допомагати Україні, навіть якщо США відмовляться від цього", – пояснює Борис Кушнірук.

Слід розуміти, зазначає він, що три вищезгадані європейські держави за сукупністю економік значно перевершують неефективну російську економіку. І ця допомога, та й не тільки вона – точно збережеться. Питання лише в тому, які будуть механізми підтримки.

"Один із них пов'язаний з тим, що Великобританія, Франція та Німеччина домовляться купувати у США озброєння та боєприпаси, необхідні Україні, – вважає експерт. – Проблема зараз у тому, що Адміністрація Байдена практично вичерпала самостійні можливості (без рішень Конгресу) безкоштовно передавати все це нашій країні. Якщо ж це купуватимуть, інша справа... Але поки що є невизначеність щодо того, якою мірою ВПК Європи та Штатів може розраховувати на те, що замовлення (у тому числі довгострокові) для потреб України будуть сплачені у будь-якому разі. Адже якщо ти вкладаєш кошти у зростання потужностей, потрібна впевненість, що це окупиться. Що закупівлі не зупиняться".

Тут, упевнений Борис Кушнірук, важлива позиція української влади, яка має надіслати чіткі сигнали партнерам, що такі найважливіші для нас позиції як ті ж артилерійські снаряди, порох, ракети ми закуповуватимемо (самостійно або за допомогою західноєвропейських партнерів), навіть якщо США не зможуть передавати їх нам безкоштовно. І що ми продовжимо закупівлю навіть після завершення конфлікту.

"Нам потрібно буде створювати запас у мільйони снарядів, причому не на території України, враховуючи такого небезпечного сусіда як РФ. І слід вже зараз проговорювати варіант зберігання цих снарядів у низці європейських країн, що межують з нами, – упевнений експерт. – Щоб у разі нової агресії з боку Росії ми могли швидко отримати доступ до цих боєприпасів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що стане визначальним у 2024 році: як переламати хід війни на нашу користь.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини