Головна Новини Суспільство Війна з Росією Для чого Росія продовжує качати тему «брудної бомби» – як реагує Україна та Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Для чого Росія продовжує качати тему «брудної бомби» – як реагує Україна та Захід

Кремль вибрав вдалий момент для розгойдування нової загрози - політичні та економічні кризи в Європі та США наростають

25 жовтня 2022, 12:37 comments1583
Поділіться публікацією:

У Міноборони РФ продовжують качати тему "брудної бомби", яку нібито має намір використати Україна. У Держдепі США попередили, що Росія не уникне наслідків, якщо ризикне застосувати так звану "брудну" бомбу або звичайну ядерну зброю. Що можна сказати про нові страшилки з боку країни-агресора та реакцію на це світу та України? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Для чого Росія продовжує качати тему «брудної бомби» – як реагує Україна та Захід

Радіація. Фото: з відкритих джерел

Тема про "брудну ядерну бомбу" розгойдується для схиляння Заходу до переговорів

Політолог Андрій Окара впевнений, що якби Україна реально мала "брудну бомбу", цього не вдалося б приховати з урахуванням сучасних засобів розвідки.

"Однак Шойгу іже з ним усе більш завзято розповідають про Україну, яка нібито хоче підірвати "брудну бомбу". І ця завзятість має певні причини, – вважає експерт. – Ми бачимо підвищення ставок в ескалації, що, на думку представників країни-агресора, допоможе схилити Захід, а за його допомогою й Україну – до переговорів на зручних для Москви умовах".

Андрій Окара звертає увагу, що на даний момент немає певності щодо того, як розвиватиметься битва за Херсон. З одного боку, є дані, що росіяни та колаборанти відходять звідти. З іншого боку, що угруповання противника там посилюється, а росіяни хочуть перетворити Херсон на сучасний Сталінград, ні в якому разі не здаючи.

"Не виключено, що Кремль поставив Заходу умову: якщо той разом з Україною піде на переговори, РФ відходить із Херсона і закріплюється своєрідний корейський варіант, коли відбувся розподіл Кореї на Північну та Південну по 38 паралелі. У нашому випадку може бути запропоновано закріпити умовні нові "кордони" за фактом того, хто і що контролює на момент укладання умовного "Мінська-3" або "Стамбула-2". Ну, а якщо такі умови не приймаються, то Херсон стане Сталінградом, а також можливий розвиток наступу РФ на Миколаїв та Придністров'я. І в цій схемі тема про "брудну ядерну бомбу" розгойдується саме для схиляння Заходу до переговорів", – пояснює політолог.

Момент, на його думку, Кремль вибрав вдалий. У листопаді – проміжні вибори, які можуть ослабити позиції правлячої демократичної партії. У Великій Британії – чергова зміна влади. Політичні та економічні кризи, породжені російсько-українською війною, наростають.

"І все більше представників Заходу і не лише вбачають необхідність якнайшвидшого завершення конфлікту, – зазначає Андрій Окара. – Ось тільки деякі, схоже, не розуміють, що вже за півроку після умовного перемир'я Росія знову нападе на Україну. Провівши роботу над помилками після першого широкомасштабного вторгнення, з новими силами, озброєнням, технікою. Адже в Росії завдяки історії останніх 8 місяців з'явилося те, що раніше довго шукали, але не могли знайти. Нова національна ідея – знищити Україну, перетворити її на купу руїн, "щоб іншим не кортіло…". І жодні переговори цей конфлікт не припинять. Тільки повна поразка однієї зі сторін. Тож не сумнівайтеся – якщо не завдати їй такого, Росія знову нападе. Якщо, звичайно, всередині неї не спалахне громадянська війна".

З РФ вже відкрито сміються, даючи їй зрозуміти, що шантаж більше не спрацьовує, а "відповідь" буде найжорстокішою

На думку політолога, співзасновника консалтингової компанії Good Politics Максима Джигуна, навряд чи Росія на дев'ятому місяці відкритої агресії може чимось налякати українців (скоріше – роздратувати), як і придумати якусь схему, яку не передбачили б наші закордонні партнери – США, ЄС, НАТО, лідери Великої сімки.

"До того ж, – продовжує експерт, – Росія не вигадала нічого нового. Діючи за лекалами СРСР, вона знову і знову залякує світ загрозою, яку сама може реалізувати. Усі розуміють, що абсолютно не на користь України знищувати свою територію, своїх людей, використовуючи зброю масового ураження, яку ми навіть не маємо. Нагадаю, що ми не є ядерною державою. І що саме ми обороняємось, а не нападаємо. І що цінність життів українських громадян для нашої держави – у рази важливіша, ніж для російської, готової заради сумнівних військових успіхів йти на немислимі злочини".

Щодо реакції Заходу – тут ключовою є позиція США, вважає Максим Джигун. А офіційні особи там уже чітко попередили РФ, що спроба застосування зброї масового ураження (відповідальність за що буде виключно на ній, які б казки не вигадали пропагандисти країни-агресора) не залишиться без наслідків. Не уточнивши яких саме наслідків. Що залишає великий діапазон дій.

"Те, що можливість таких дій дуже широка, що відсутні чітко окреслені "червоні лінії", що є невизначеність, нерозуміння, які саме кроки, коли і в якому обсязі можуть зробити Штати, зважись РФ на таке божевілля як застосування брудної бомби", стримує Кремль. Тому що виникає критична загроза для нацбезпеки Росії. Тож США діють правильно, – упевнений політолог. – Чергові спроби шантажу з боку Росії не досягли своєї терористичної мети – залякати величезну масу людей, підштовхнути до переговорів на умовах терориста. Скоріше, з РФ вже відкрито сміються, даючи їй зрозуміти, що шантаж більше не спрацьовує, а "відповідь" буде найжорстокішою. І це мінімізує ризики застосування зброї масового знищення, включаючи "брудну бомбу". Україна важливо залишатися проактивною, розкриваючи чергові маніпуляції країни-агресора, надаючи союзникам об'єктивну інформацію, знову і знову наголошуючи, що наразі терористом №1 у світі є Росія".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у США підтвердили — Росія готує теракт у Херсонській області.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини