Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому знищення Донбасу росіяни подають як «перемогу» - чого намагаються досягти
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому знищення Донбасу росіяни подають як «перемогу» - чого намагаються досягти

Кремлю важливо щось "продати" росіянам, продемонструвати якісь "успіхи"

28 березня 2023, 13:00 comments1592
Поділіться публікацією:

Російське військове керівництво, ймовірно, залучило до штурму Авдіївки "вагнерівців" із досвідом. Про це йдеться в оновленому зведенні Інституту вивчення війни (ISW). Останнім часом окупанти буквально стирають з землі Авдіївку, як зробили раніше з багатьма містами Донбасу. Так само спекотно в районах Бахмута, Мар'їнки, Вугледара. Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський наголошує, що Україна продовжить утримувати Бахмут, а головне завдання ЗСУ зараз – "виснажити переважаючі сили" РФ. Чому роспропаганді вдається "продавати" знищення цілих міст як їхнє "звільнення"? Що вже продемонструвала Битва за Донбас, у якій, схоже, захлинається російський наступ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому знищення Донбасу росіяни подають як «перемогу» - чого намагаються досягти

Зруйнована Авдіївка. Фото з відкритих джерел

Окупанти намагаються здобути хоч якусь перемогу напередодні 9 травня

Директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна, політтехнолог Тарас Березовець пояснює:

"Зараз – найгостріша фаза боїв на Донбасі. Фактично, противник поставив на кон все. І докладає максимум зусиль для захоплення Авдіївки, Бахмута, Мар'їнки, Лимана. За цими напрямами постійно переміщуються залишки підрозділів ПВК "Вагнер". При цьому слід розуміти, що значна частина елітних вагнерівців полягла в боях під Бахмутом".

Загалом же Битва за Донбас демонструє, що окупанти не мають особливого поступу, вважає експерт. Вони намагаються здобути хоч якусь перемогу напередодні 9 травня. Кремлю важливо щось "продати" росіянам, продемонструвати якісь "успіхи". Ну, а ЗСУ постараються зробити так, щоб "пишатися" Путіну та його оточенню не було чим, зазначає Тарас Березовець.

"Чому вдається "продавати" як "перемогу" та "звільнення" знищення чергового міста на тому ж Донбасі? Тому що в РФ дуже отупіле населення, якому пропаганда промивала мозок десятиліттями, називаючи біле чорним і навпаки, – пояснює експерт. – Ми бачили на прикладах того ж Соледара, бачимо на прикладах Мар'їнки, Бахмута, що ці міста просто знищуються. І відновити їх буде неможливо. Але для росіян – і так зійде. Для них навіть знищена, непридатна для життя земля – краще, ніж земля, де мешкають міфічні укрофашисти".

У зв'язку із затягуванням війни, невдачами російської армії, все більша частина громадян РФ замислюються про те, що відбувається насправді

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання, уродженець Маріуполя, екс-директор з регіонального розвитку ПрАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" Сергій Магера поділився таким коментарем:

"Для того, щоб відповісти на питання, чому рос-пропаганді вдається "продавати" жах, що подається, як "звільнення", потрібно спочатку розібратися – кому саме "продавати". Наскільки сприймається ким і де ідея такої війни. Серед громадян України, які опинилися в окупації, дійсно є ті, хто прийняв подібний підхід агресора. Таких людей не так багато, але й не так мало, як би нам хотілося. Я як житель Маріуполя знаю, що низка громадян, які там залишилися, прийняли саме російське трактування подій. На їхню думку, всі руйнування українських міст – справа рук виключно ЗСУ. З іншого боку, я точно знаю, що нічого подібного роспропаганді не вдається "продати" більшій частині жителів тимчасово окупованих територій України. Як тим, хто виїхав звідти, так і тим, хто залишився. Я маю інсайди з того боку. І там багато хто чекає на Україну, відкидаючи російську пропаганду".

Отже, пояснює експерт, Росії вдається "продати" свою версію подій лише тим, хто хоче вірити в це.

"Але навіть усередині РФ робити це все складніше. У зв'язку із затягуванням війни, невдачами російської армії, все більша частина громадян країни-агресора (як це видно по соцмережах і деяким записам, що просочилися, з висловлюваннями різних категорій людей), замислюються про те, що відбувається насправді. І піддається сумніву вся ця "визвольна" т.зв. "СВО". Варто також звернути увагу на значне падіння протягом року (на 25-30%) аудиторії провідних телеканалів РФ. Тобто навіть усередині держави-агресора довіра до пропаганди різко скорочується", – констатує Сергій Магера.

Читайте також на порталі "Коментарі" – тепер не лише Бахмут, а й Авдіївка: кого Путін використовує для штурму міста.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини