Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Захід робить суперечливі заяви про війну в Україні: до чого схиляються США
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Захід робить суперечливі заяви про війну в Україні: до чого схиляються США

США та Європа актуалізували тему переговорів, бо не зовсім розуміють цілей, які переслідує РФ

11 січня 2024, 14:15 comments5077
Поділіться публікацією:

Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто заявив, що Україна та Росія нібито готові розпочати мирні переговори про закінчення війни. Мовляв, він побачив "важливі сигнали" від обох країн. Однак масовані ракетні обстріли, які за два останні тижні вже тричі накрили Україну, говорять зовсім про інше. І ті ж представники Німеччини, а також Великобританії закликають посилити підтримку України. Паралельно з цим з'явилася інформація Bloomberg, що представники США вимагатимуть від президента України Володимира Зеленського уточнити план ведення війни. І буде це вже наступного тижня під час Всесвітнього економічного форуму у Давосі. Сам Зеленський 10 грудня під час візиту до Литви запевнив, що українські війська рухатимуться на фронті, бо просто стояти немає сенсу, адже це дозволить Росії відновити свою військову міць. Про що говорить такий різнобій заяв? Що відбувається зараз на міжнародній арені у ракурсі осмислення російсько-української війни та її впливу на світ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Захід робить суперечливі заяви про війну в Україні: до чого схиляються США

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Хаотизація відбулася через позицію США

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан так коментує те, що відбувається:

"На жаль, ми маємо справу з хаотизацією ставлення демократичного світу до війни в Україні. А хаотизація ця відбулася через те, що США взяли паузу щодо підтримки України. Причому ця пауза виникла зненацька, була вимушеною. Пояснювалася внутрішніми проблемами у Штатах. А саме – боротьбою трампістського крила за домінуючий вплив у Республіканській партії. На фоні підготовки до праймеріз (внутрішньопартійні вибори кандидата в президенти)".

Експерт звертає увагу на появу інформації про те, що республіканці підготували план перемоги для України. За підписами трьох глав ключових комітетів у Конгресі.

На його думку, це говорить про те, що Республіканська партія намагається перехопити ініціативу у Демократичної, нагадавши про США як лідера демократичного світу.

"Фактично йдеться про те, що багато в чому стараннями республіканців розвалився СРСР наприкінці 80-х, на початку 90-х (заслуга представника цієї партії – Рейгана – на посаді президента). Нині ж вони можуть розвалити нову імперію зла – СРСР 2.0, чим, власне, стала РФ. Тим самим показавши силу республіканців усередині Штатів, а Штатів – на міжнародній арені. Тому, гадаю, варто спокійно ставитись до якоїсь хаотизації заяв. Ця ера незабаром закінчиться", – прогнозує Вадим Трюхан.

І закінчиться вона, припускає експерт, схваленням нового – більш амбітного – пакету допомоги Україні у Конгресі. І затвердженням серйозних рішень на рівні Брюсселя та провідних столиць Європи (ЄС та Британія).

"Все йде до того, що відкриється друге дихання щодо забезпечення допомоги Україні для перемоги над російським агресором", – вважає екс-дипломат.

У Штатах є чітка позиція, що цей геноцид треба припиняти

На думку телеведучого, медіаексперта, політичного оглядача Сергія Дойка, коли на такому високому рівні європейських топ-чиновників точаться розмови про можливі переговори Києва та Москви, значить, такі підходи мають місце.

"І які б суперечливі підходи не озвучувалися, сама така лінія явно є. Як у США, так і в Європі. Не впевнений, що Захід утомився від цієї війни. Він не може апріорі втомитися від того, що фактично йде знищення української нації з боку агресора, який володіє набагато більшими ресурсами, ніж жертва нападу. Але схильний припускати, що США та Європа, актуалізували тему переговорів, бо геть-чисто не розуміють цілей, які переслідує РФ. А вона й сама не знає. Вся ця туфта про денацифікацію, демілітаризацію не сприймається ніким. І Захід, можливо, хотів би розуміти, на що реально розраховує Кремль у цій війні. Яку РФ нібито веде проти НАТО, але на території України, яка не є членом Альянсу", – пояснює експерт.

Він зазначає, що у спілкуванні з адвокатом, політстратегом, членом Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрієм Ванетиком, поцікавився у того – як американські аналітики бачать 2024-й.

"За словами Ванетика, у Штатах є чітка позиція, що цей геноцид треба припиняти. Гарячу стадію війни – зупиняти якнайшвидше. Він спілкується із нинішніми політиками, з екс-політиками. Практично всі говорять про необхідність "заморожування". А потім – добивати РФ різними інструментами. Як свого часу добили СРСР. Посилювати міжнародну коаліцію проти країни-агресора. Робити санкції нестерпними для РФ. Та навчилася оминати щось, щось робити. А санкції повинні довбати так, щоб Росії було боляче всіх рівнях. З'явилася новина, що Білий дім підтримав конфіскацію активів РФ на користь України. І це вже потужний крок, – упевнений Сергій Дойко. – Якщо вдасться його узгодити на всіх рівнях, ми отримаємо серйозні кошти, а країна-агресор – серйозний привід для головного болю".

Читайте також на порталі "Коментарі" – які три речі потрібно вирішити Україні: що відбувається на військовому та дипломатичному фронтах.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини