Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Захід має збільшити підтримку України – у що виллється провокація із збитим дроном США
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Захід має збільшити підтримку України – у що виллється провокація із збитим дроном США

Якщо Захід затягуватиме допомогу Україні, то Росія все частіше займатиметься всілякими провокаціями

16 березня 2023, 13:10 comments2939
Поділіться публікацією:

Атака російських винищувачів над Чорним морем на американський розвідувальний дрон MQ-9, який у результаті звалився, стала причиною телефонної розмови міністрів оборони РФ і США — Сергія Шойгу і Ллойда Остіна. Шойгу називав причиною інциденту нібито недотримання російської зони обмеження польотів, а США наполягають, що діяли (і продовжать) у міжнародному повітряному просторі. Через добу після інциденту, коли пил трохи вщух — що можна сказати про те, що сталося? Як можуть розвиватися події? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Захід має збільшити підтримку України – у що виллється провокація із збитим дроном США

Безпілотник. Фото: з відкритих джерел

Якщо Захід дійсно хоче уникнути прямої конфронтації з РФ, то йому слід активніше надавати допомогу Україні

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно міркує так:

"Факт фізичного дотику, якщо так можна сказати, американського дрону та російського літака – перший подібний інцидент, починаючи з початку війни в Україні. Зважаючи на те, що відбулися телефонні розмови вищого військового керівництва США та РФ (Остіна з Шойгу, Міллі – з Герасимовим), прецедент має важливе значення. Зверну увагу на принципово різні, конфронтаційні позиції. Росія передбачувано назвала провокацією проліт американського дрону біля захопленого нею Криму. А США, природно, сказали, що й надалі використовуватимуть свої можливості у рамках міжнародного законодавства".

Зрозуміло, продовжує аналітик, що Захід намагається уникнути своєї прямої участі у війні (надаючи лише озброєння, боєприпаси, інструкторів, розвіддані Україні). Але тоді, вважає Олеся Яхно, закордонні партнери мають визначити чіткішу стратегію щодо надання допомоги нашій країні.

"Якщо Захід дійсно хоче уникнути прямої конфронтації, то йому слід активніше і в повному обсязі (орієнтуючись на заявки нашого вищого військово-політичного керівництва) надавати допомогу Україні. Щоб ми якнайшвидше перейшли до контрнаступальних дій, завдавши на максимальній кількості ділянок військову поразку окупантам. Після чого є шанс, що війна піде на спад. Якщо ж Захід не надає нам повної підтримки, побоюючись більшої ескалації війни, зокрема, використання РФ ядерної зброї, то такий розтягнутий у часі конфлікт поступово втягуватиме все більше країн", – пояснює експерт.

За її словами, російська пропаганда активно розповідає, що окупаційні війська воюють не з Україною. На думку росТВ, Україну окупанти перемогли вже у перші два місяці вторгнення, а потім нібито сюди увійшли війська НАТО, з якими тепер РФ і бореться. І цю тему Кремль та його пропагандисти будуть качати знову і знову, попереджає аналітик.

"Якщо Захід затягуватиме потужну підтримку нам, то Росія все частіше займатиметься всілякими провокаціями. Її літаки постійно відганяються з повітряного простору європейських країн. І якщо війна найближчим часом не закінчиться успішним контрнаступом України, вона перейде до інших сфер. У тому числі – у небо та на морі. І торкнеться не лише нас, – упевнена Олеся Яхно. – Тому ситуація з дроном – дзвіночок Заходу. Він має визначитися з тим, якими бачить темпи завершення війни. Що безпосередньо залежить від масштабу та термінів надання військової допомоги Україні. І якщо Захід вважає, що розтягнута війна має для нього менше ризиків, він помиляється. Просто жертв побільшає, як і ризиків виплескування війни за територію нашої країни".

Провокація зі збитим безпілотником була узгоджена на самому верху і була абсолютно свідомою

Політтехнолог, фахівець із антикризових кампаній Денис Богуш вважає, що Путіну просто подобається періодично лякати світ. А особливо, якщо американці начебто "ковтають" всі його "пустощі".

"Як ось із цим інцидентом над Чорним морем, який, як демонструє опубліковане Пентагоном відео, є цілеспрямованими діями російського літака Су-27 проти американського безпілотника. Сумніву немає, що провокація була узгоджена на самому верху і була абсолютно свідомою. Метою Кремля було показати Білому дому, що росіяни можуть творити у Чорному морі, що завгодно. Російська верхівка розуміє, що війну ніхто не розв'язуватиме через такі інциденти", – підкреслює експерт.

Щоправда, зазначає він, наслідки таких "лякалок" можуть боляче вдарити по самій РФ.

"Стало відомо, що Туреччина дала дозволи на вхід через протоку Босфор частини американського військового флоту до Чорного моря – для розслідування інциденту. Наскільки це найкраще для Росії? Адже тепер разом із дронами можуть літати винищувачі США. Росіяни сподівалися, що "похуліганять" — і їм за це нічого не буде. Ми ж сподіваємося, що буде ще й як", – констатує Денис Богуш.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому стратегічний наступ РФ вже неможливий — що може змінити розклад сил на полі бою.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини