Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому з передачею Україні літаків може бути, як із ATACMS: чи правда, що F-16 вже в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому з передачею Україні літаків може бути, як із ATACMS: чи правда, що F-16 вже в Україні

Росіянам не вдасться "намацати" ці літаки в Україні

29 грудня 2023, 09:47 comments1025
Поділіться публікацією:

Після повідомлення прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте про те, що його уряд ухвалив рішення про підготовку перших 18 винищувачів F-16 до передачі Україні, знову пожвавилася тема з постачанням західної авіації. Чому очікування винищувачів F-16 можуть не виправдатися? Чи можуть винищувачі F-16 вже бути в Україні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому з передачею Україні літаків може бути, як із ATACMS: чи правда, що F-16 вже в Україні

Винищувач F-16. Фото: з відкритих джерел

Постачання зброї – дуже чутлива тема

Військовий експерт Михайло Жирохов в ефірі Radio NV заявив, що українцям треба бути дуже обережними і не ставити завищених очікувань щодо появи в Україні винищувачів F-16.

Експерт застерігає, що з F-16 може бути така ж історія, як із далекобійними ракетами ATACMS. Як відомо, про передачу їх Україні офіційно заявили лише після успішного застосування.

"Потрібно забезпечити безпеку шляхів, якими вони перекидаються, аеродромів, де базуватимуться ці літаки. Багато питань безпеки, які не потрібно на публіку (виносити – ред.). Тим більше під час такої великої війни, коли росіяни можуть досягти будь-якої точки України ракетами чи дронами", — вважає Михайло Жирохов.

Винищувачі F-16 можуть бути в Україні

Військовий експерт, полковник запасу ЗСУ, льотчик-інструктор Роман Світан в ефірі програми "Аргумент" припустив, що західні винищувачі F-16 вже можуть бути в Україні, і що з цим пов'язане рекордне знищення російських літаків останнім часом.

"Технічно і теоретично це може бути. Тому що льотний склад відбирався з літа, і готуватися міг з літа. У принципі, на те, щоб льотчику винищувача першого класу перевчитися з одного типу літаків на інший, треба 3-4 місяці", — наголосив експерт.

Крім того, як пояснив Роман Світан, освоєння функції перехоплення на F-16 є найлегшим видом підготовки. Літній склад може навчатися ведення повітряного бою на перехопленні і на тренажерах досить успішно, тому в нас вже точно є льотчики, які можуть виконувати завдання перехоплення. Питання в політичній волі, у вирішенні або в технічних моментах роботи F-16.

Погодився експерт і з тим, що росіяни зараз шукають винищувачі F-16 в Україні. Він упевнений, що це їм не вдасться.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін готується напасти на Європу: яка є ймовірність такого сценарію і чому про це говорять.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини