Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому визволення Херсонщини виб'є один із базових козирів РФ – коли розпочнеться активна фаза
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому визволення Херсонщини виб'є один із базових козирів РФ – коли розпочнеться активна фаза

Влада України вже не приховує, що кожен новий день нас наближає все ближче до деокупації Херсонської області, але подробиці не розголошуються

24 липня 2022, 14:35 comments2710
Поділіться публікацією:

Українські військові, ймовірно, готуються до контрнаступу на Херсонщині або вже розпочали його. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні 23 липня також заявив, що ЗСУ крок за кроком просуваються на Херсонщині. Які варіанти розвитку подій на цьому напрямку? Чого очікувати в найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому визволення Херсонщини виб'є один із базових козирів РФ – коли розпочнеться активна фаза

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Публічного анонсу активної фази контрнаступу точно чекати не варто

На думку керівника Центру аналізу та стратегій (ЦАС) Ігоря Чаленка, саме Херсонщина сьогодні є найбільш сприятливим регіоном для реалізації контрнаступних заходів з боку ЗСУ.

"Ворог зосередив свої основні сили на Донбасі. В останні тижні, проаналізувавши дії української армії, російське військове керівництво спішно намагається перекинути додаткову техніку та ресурси на південь. Агресор розуміє, що у нинішньому вигляді розташоване там 15-тисячне угруповання має примарні шанси стримати визвольну кампанію українців", – пояснює експерт.

Свій важливий чинник відіграє, за його словами, інтенсифікація постачання західного важкого озброєння в Україну.

"Показові точкові атаки Антонівського мосту у Херсоні, неофіційна інформація про потрапляння окупантів у "котел" у районі села Високопілля, низка інших повідомлень – є вельми однозначним сигналом про рішучість української армії перейти до більш активних дій у цьому секторі. Звичайно ж, потрібно коректно оцінювати обстановку, виходячи з інформації офіційних зведень, – наголошує Ігор Чаленко. – Однак зміна оборонної тактики ЗСУ на херсонському напрямку очевидна. І мови про позиційну війну тут також немає".

Наразі, як ми бачимо, продовжує керівник ЦАС, основна робота спрямована на знищення тилових запасів окупанта, а також відрізання можливості нового підвезення.

Ігор Чаленко резюмує:

"Коли наше військове командування буде впевнене, що ми можемо проводити контрнаступ із максимальним збереженням особового складу, тоді й розпочнеться основна фаза. Публічного анонсу таких заходів точно чекати не варто. Але цей період настане набагато раніше, ніж ми припускаємо. Це розуміють і окупанти, які продовжують форсувати тему проведення псевдореферендумів на підконтрольних територіях, роблячи ставку на повторення кримського сценарію-2014. Також очевидним є бажання росіян зупинити активні бойові дії, зафіксувавши свої позиції на переговорах. Це знак того, що агресор поступово видихається, що не може не використати української сторони".

Путін та його прихильники в Європі почали волати про необхідність відновлення переговорів

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак наголошує, що за кожним звільненим населеним пунктом Херсонської області стоять життя українських солдатів та величезні ресурси. І закликає не розглядати те, що відбувається там, як якесь телешоу.

"Під час контрнаступу можуть бути прикрі промахи та втрати, адже ми, як і раніше, маємо справу з ресурсно сильним противником. До того ж, у росіян є логічне підживлення з Криму та контроль за Чорним та Азовським морем, що збільшує ризики ударів. Маневрений та обережний контрнаступ з використанням нової західної зброї четвертого покоління, яка унеможливлює удари по мирному населенню – найвиправданіша та найефективніша стратегія України. Оскільки є розуміння, що росіяни можуть використовувати наших громадян як "живий щит", контрнаступ має бути "прогріто" ударами по скупченню техніки, особового складу та об'єктах логістики ворога, що бачимо й зараз. Поки що наше завдання – створити панічні настрої серед окупантів та колаборантів та дати їм можливість піти самостійно. Якщо ж цього не станеться – тактика дій ЗСУ буде змінена", – вважає експерт.

За його словами, звільнення Півдня України (Херсонщина, Приазов'я) набуває особливого, в якомусь сенсі, політично сакрального та військово-стратегічного значення.

По-перше, саме втрата цього регіону мала для України хоч і некритичні, але певні економічні, продовольчі та торговельні наслідки, пояснює Олег Постернак.

По-друге, продовжує він, навколо історії зі швидким просуванням російської армії Херсонщиною та частиною Запорізької області штучно склалося багато інформаційного шуму, домислів та маніпуляцій з метою звинуватити нинішню владу у свідовому "здаванні" території.

"Тому, – зазначає експерт, – звільнення цієї території стає одним із закритих "гештальтів" цієї війни, критерієм успіху ЗСУ та надією для інших окупаційних зон – частини Харківщини, українського Донбасу та Криму".

По-третє, Україна не може не виправдати надії мешканців південного регіону, які вірять у прихід ЗСУ та повернення колишнього життя, законності та порядку.

"Свою роль відіграє і розгортання у цьому регіоні партизанського опору, що відрізняє Південь України 2022 року від Донбасу 2014-го. Будь-які спроби нав'язати в цьому краї успішні окупаційні гуманітарні практики (роздача російських паспортів, нав'язування освітніх стандартів країни-окупанта, підключення телепропаганди РФ тощо) поки що призводять до краху", – наголошує Олег Постернак.

По-четверте, Україна просто зобов'язана продемонструвати світовій спільноті здатність до повернення своєї території.

"І чим ми успішнішими в цьому будемо, тим сильнішими будуть наші майбутні переговорні позиції, – упевнений експерт. – Здивування від того, що ми вистояли у березні-квітні 2022 р., вже на Заході пройшло. І нині ми маємо показати свою здатність на театрі бойових дій, показати ефективність, зокрема й західної військової допомоги".

По-п'яте, військове повернення нашої території вибиває один із базових козирів РФ, яким вона могла скористатися на переговорах, запропонувавши новий "жест доброї волі" у вигляді повернення півдня в обмін на визнання незалежності бандреспублік Донбасу та анексії Криму.

"Розуміючи це, Путін та його прихильники в Європі почали волати про необхідність відновлення переговорів, – пояснює Олег Постернак. — Можливо, тому Росія не поспішає зі сценарієм псевдореферендумів. Спочатку вона справді не мала планів на включення цих регіонів до складу РФ, оскільки розраховували взяти Київ і поставити лояльну Путіну колабораціоністську владу. Потерпівши під Києвом провал і ресурсно загрузнувши на Донбасі, РФ розуміє, що Україна має потенційно сильну позицію на півдні, яка згодом здатна призвести до камбеку територій".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський розповів, що може прискорити перемогу України у війні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини