Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому візит місії МАГАТЕ на ЗАЕС не допоможе вибити росіян – чи обґрунтована критика Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому візит місії МАГАТЕ на ЗАЕС не допоможе вибити росіян – чи обґрунтована критика Зеленського

Окупанти докладають максимум зусиль, щоб не дати місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) можливості ознайомитись із реальним станом справ на Запорізькій АЕС

2 вересня 2022, 12:10 comments3856
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 1 вересня президент України Володимир Зеленський приділив чимало уваги візиту місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС. Наголосив не лише на його важливості, а й висунув низку претензій (йдеться про недопуск журналістів українських та іноЗМІ, а також про те, що в заяві гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі за підсумками візиту не пролунав заклик демілітаризувати територію станції). В аналогічному ключі висловився радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, наголосивши, що за дві години огляду ЗАЕС можна було послухати лише казки "Росатому". Чи обґрунтована ця критика? Чи буде толк від візиту МАГАТЕ до Енергодару? Чи є шанс видавити росіян із ЗАЕС? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому візит місії МАГАТЕ на ЗАЕС не допоможе вибити росіян – чи обґрунтована критика Зеленського

Візит місії МАГАТЕ до ЗАЕС. Фото: з відкритих джерел

Нині не називати злочини злочинами і не говорити, хто ці злочини вчиняє – означає підтримувати злочинців

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков пояснює, що міжнародні організації надмірно акуратні у формулюваннях та їх висновки часто є максимально розпливчастими. Це, вважає він, припустимо у мирний час, але не під час війни.

"Нині не називати злочини злочинами і не говорити, хто ці злочини вчиняє – означає підтримувати злочинців. Зрозуміло, що висновки мають бути зваженими, але безапеляційними. Рашисти дають місії МАГАТЕ відомості, які вигідні РФ. Але якщо представники місії не будуть критично оцінювати російські дані, то це призведе до спотворення справжньої ситуації на ЗАЕС", – попереджає експерт.

Він вважає очевидним, що саме з метою дезінформації місії МАГАТЕ рашисти обстрілювали маршрут місії, не пустили міжнародних журналістів разом із місією і замість обстеження станції влаштували театралізовану екскурсію для Рафаеля Гроссі.

"Місія МАГАТЕ має закликати рашистів залишити ЗАЕС та відвести військових на 10-15 км від станції", – упевнений Сергій Биков.

РФ не хоче офіційно брати на баланс ЗАЕС, бо побоюється санкцій

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький розмірковує так:

"Критика, у принципі, правильна. Але ситуація є абсолютно прогнозованою. МАГАТЕ – не та організація, яка визначає, хто винний, хто стріляв. Вона займається питаннями ядерної безпеки, їхнє головне завдання – моніторинг ситуації. Де-факто ЗАЕС перебуває під контролем Росії. Вимагати демілітаризацію – не входить до компетенції МАГАТЕ".

Ми маємо унікальну ситуацію, зазначає експерт. Жодна ще АЭС, що ще діє, не опинялася в зоні бойових дій. Не виключено, що після цього будуть створювати деякі нові протоколи.

"Добре вже те, що є можливість залишити на ЗАЕС представників МАГАТЕ. Поки щоправда не особливо ясно, наскільки. Вони могли б самою своєю присутністю утримувати росіян від подальших провокацій. Або навпаки ... А далі — як доля складеться. Або ми зуміємо відбити ЗАЕС, або намагатимуться зрозуміти, як станція зможе далі функціонувати в умовах російської окупації. І ухвалюватимуться вже політичні рішення. Якщо "Росатом" до цього матиме відношення, він нарветься на серйозні санкції. Тому РФ і не хоче офіційно брати на баланс ЗАЕС", – констатує Олексій Голобуцький.

Від того, що сьогодні чи завтра МАГАТЕ скаже, що ЗАЕС має бути демілітаризованою, ситуація не зміниться

Політичний експерт Олександр Антонюк поділяє переживання Зеленського та Офісу президента щодо ситуації на ЗАЕС. Але не поділяє критики на адресу МАГАТЕ.

"Будь-яка адекватна людина розуміє, до чого може призвести аварія на такому об'єкті. Це буде вже питання не лише України. Але треба розуміти, що основні завдання МАГАТЕ – прибути на станцію (що нарешті вдалося вчора) і встановити там моніторинг. В ідеалі – незмінний. Вести вимірювання радіаційного фону, промоніторити стан енергоблоків, об'єктів, які відповідають за безпеку, системи охолодження, а також (обов'язково!) психологічний, емоційний стан персоналу. Зробити звіт та подати його на Раді безпеки ООН. Від того, що сьогодні чи завтра МАГАТЕ скаже, що ЗАЕС має бути демілітаризованою, ситуація не зміниться. Росія після такої заяви не піде звідти, – упевнений експерт. – Вона залишить ЗАЕС зокрема та Енергодар загалом лише під тиском ЗСУ. Як це було із Чорнобильською АЕС. Інших варіантів не бачу.

Звичайно, продовжує Олександр Антонюк, Рада безпеки ООН може спробувати проголосувати за введення миротворчого контингенту на ЗАЕС. Але немає сумніву, що Росія це рішення заблокує.

"Отже залишається лише військовий спосіб деокупації Енергодару та станції. Можливо, в контексті масштабнішого контранступу ЗСУ. І тоді ми можемо побачити "жест доброї волі" у вигляді відступу росіян, – прогнозує експерт. – Тож я рекомендував би президенту та його Офісу утримуватися від подібної критики. Для неї з'являться підстави, якщо Гроссі, наприклад, робитиме деякі політичні заяви на користь росіян. А поки що треба приймати інформацію, яка є, брати за основу, всі дані від МАГАТЕ враховувати, у тому числі, для підготовки деокупації наших територій. А доводити світові, що ЗАЕС окупована і має бути демілітаризована – не треба. Це й так зрозуміло.

Читайте також на порталі "Коментарі" – з ким Україна має узгоджувати звільнення своїх територій: відповідь Данілова.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

sexx

2 вересня 2022, 19:06

Зачем тратить время и деньги на ту которая ломается если есть доступные девки которые хотят только секса (без шлюx и сoдеpжанoк). Здесь все бесплатно и анонимно, убедись сам ----- https://dyx.dk/slyv


Новини