Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому війна цього року точно не закінчиться – чим відповісти РФ на кроки щодо мобілізації
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому війна цього року точно не закінчиться – чим відповісти РФ на кроки щодо мобілізації

Бачимо нові кроки країни-агресора щодо підготовки до довгострокової війни

26 липня 2023, 18:42 comments4553
Поділіться публікацією:

Держдума РФ змінила правила військового призову у країні-агресорі. Тепер до російської армії можуть призивати з 18 до 30 років (раніше верхня межа призову становила 27 років), що дозволяє додатково залучити до війни близько двох мільйонів осіб. Прийнято цілий пакет документів, які посилюють законодавство про військову службу (полегшують призов). Голова Держдумівського Комітету з оборони Андрій Картаполов відкрито визнав, що закон написаний під велику війну, під загальну мобілізацію. Про що говорять такі кроки російської влади? Що слід розуміти Україні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому війна цього року точно не закінчиться – чим відповісти РФ на кроки щодо мобілізації

Мобілізація у Росії. Фото: з відкритих джерел

На обговорювані російські закони Україна має відреагувати адекватною інформаційною політикою

Експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник упевнений — посилення законів про мобілізацію говорить про те, що Росія збирається воювати довго.

"Кремль розуміє, що, відповідно до минулої нормативно-правової бази, мобілізаційний резерв недостатній для тривалої війни. Але що далі, то більше суспільство негативно сприйматиме будь-які новини про мобілізацію. Тому режим вирішив зіграти на випередження. Розширити мобілізаційну основу. І цим підготуватися, зокрема, до зимової кампанії", – пояснює експерт.

Він нагадує, що в РФ, як і в Україні, постійно ведеться мобілізація. Причому і там, і тут – обмежена. Тобто мобілізується не все потрібне для цього населення, а лише та частина, яка необхідна для забезпечення певних потреб фронту.

"Повстання вагнерівців продемонструвало відсутність будь-яких резервів буквально за 150 км від лінії фронту. Що є загрозою для РФ. Тому й бачимо нові кроки країни-агресора щодо підготовки до довготривалої війни, – наголосив Микола Мельник. – Сподіваюся, українське керівництво розуміє, що нам слід змінювати інформаційну парадигму. Щоб суспільство перестало бездумно вірити, що буквально завтра буде звільнено Крим, а післязавтра закінчиться війна. Українцям треба переорієнтуватися, хоч би ментально, що війна триватиме ще довго. І що стосується кожного".

На думку експерта, на обговорювані російські закони Україна має відреагувати адекватною інформаційною політикою – стимулювання наших громадян до вступу до лав ЗСУ.

"Військкоми не повинні бігати за призовниками. Самі українці мають шикуватися біля територіальних центрів комплектування", – наголошує Микола Мельник.

Нам слід замислюватися з приводу додаткових сил та засобів

Політичний експерт, волонтер Богдан Мірошников розмірковує так:

"Усі мобілізаційні рішення Держдуми говорять про те, що влада РФ дуже не хоче проводити другу хвилю відкритої мобілізації. І намагаються створити умови, щоб робити це не так відкрито. Восени в РФ намагатимуться загребти максимально можливу кількість строковиків. Можливо це дасть близько 200 тисяч додаткового мобілізаційного ресурсу протягом року. Навряд чи більше. І навряд чи це серйозно вплине на ситуацію на фронті. Питання й у тому, на чому новопризвана русня воюватиме. Техніка є, але вона стара. ВПК не вивозить навіть нинішніх темпів відновлення озброєнь. Гостро не вистачає снарядів, стволів, розхідників до техніки. Плюс — обмежений ресурс щодо доставок всього необхідно залізницею".

Тому зараз напружують строковиків та залишки резервістів, пояснює експерт. Це, впевнений він, свідчить, серед іншого, про те, що окупанти не мають наміру добровільно йти з України.

"Війна цього року точно не скінчиться, – прогнозує експерт. – З урахуванням розуміння сказаного вище, вже нам слід замислюватися з приводу додаткових сил і засобів. Але особливо не афішуючи це, звісно. Втім, не секрет, за тими ж безпілотниками ми як випереджали русню, так і випереджаємо – як кількісно, так і технологічно".

При цьому, продовжує Богдан Мірошников, російська економіка фактично ніколи не сходила із військових рейок. Але корупціонери зробили свою справу. Нам це лише на руку.

"Що підвести підсумок – нам своє робити. Знищувати ворога, гнати його з нашої землі. Довести до такого стану, коли росіяни не зможуть ані нападати, ані оборонятися. Лише тоді вони дадуть нам спокій. Але ще далеко, – попереджає експерт. – І точно не наближає цей час зниження донатів, яке спостерігається в Україні вже понад півроку. Проте ми маємо потужний волонтерський рух, серйозний інформаційний фронт, неймовірні Сили оборони. І ми точно переможемо, щоби там не приймала ручна кремлівська Держдума".

Читайте також на порталі "Коментарі" — шантаж РФ у Чорному морі можна припинити двома способами – на що мають зважитися в НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини