Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому українці підтримують удари по території РФ – чи варто чекати на почастішання таких «бавовн»
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому українці підтримують удари по території РФ – чи варто чекати на почастішання таких «бавовн»

Завдання ударів по території РФ серйозно вплине на настрої всередині країни-агресора

25 лютого 2023, 14:25
Поділіться публікацією:

Переважна більшість українців (90%) вважають, що необхідно завдавати ударів по території Росії. Про що свідчать ці дані опитування КМІС? Чому нам важливо перенести війну на територію агресора? За допомогою чого, як і коли це можна зробити? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому українці підтримують удари по території РФ – чи варто чекати на почастішання таких «бавовн»

Ракетний удар. Фото з відкритих джерел

Жителі сходу, частина яких на собі відчула "принади" "русского мира", більш жорстко налаштовані по відношенню до агресора

Член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"Слід розуміти, що українці після неспровокованої російської агресії та тих жахів, які ми переживаємо вже більше року, досі перебувають у емоційному шоці. Тому й така одностайність щодо того, що ми маємо бити по російській території. Лише 7% респондентів не підтримують цього, а абсолютну більшість (89-92%) вважають за правильне. Розбіжність лише у тому, куди саме бити. Згідно з опитуванням КМІС, 38% вважають, що ціллю мають бути лише військові об'єкти, 39% – військові об'єкти та об'єкти енергетичної інфраструктури, 13% – усі об'єкти, у тому числі цивільні (як робить сама Росія стосовно України)".

Цікаво, продовжує експерт, що рішення бити по всіх без винятку об'єктах на території РФ підтримує 15% українців, які мешкають на сході (де йдуть найстрашніші бої, причому ще з 2014 року). А на заході та півдні таке рішення підтримує 12%. Тобто, пояснює Тетяна Попова, жителі сходу, частина яких на собі відчула "принади" т.зв. "русского мира", більш жорстко налаштовані по відношенню до агресора.

"Куди саме вирішить бити наш Генштаб, я передбачити не можу. Але припустимо, що це будуть передусім військові об'єкти, військова інфраструктура. Навряд чи ми зараз можемо сказати – з яких носіїв і якими ракетами виконуватимуться такі удари. Які безпілотники можуть бути використані. Є й відповідні українські БПЛА та закордонні. Є й зобов'язання Великобританії поставити нам далекобійні ракети Storm Shadow. Американці, зважаючи на все, готові надати нам далекобійні ракети GLSDB (під 150 км, запускаються з РСЗВ HIMARS). Є й аналог цих ракет GLSDB-39, які запускаються із літаків, – зазначає експерт. – Однозначно географія можливостей ударів з України у відповідь на російські – все більше розширюється. І бити ми зможемо все далі. Причому, гадаю, саме по військових об'єктах".

Нам украй важливо, щоб противник ніде не почував себе у безпеці

Політолог, експерт аналітичного центру "Об'єднана Україна" Валентин Гладких наголошує, що частина ударів по нашій країні, причому значна насамперед за допомогою ракет, наноситься з території РФ. Відповідно, пояснює він, всі військові об'єкти, що знаходяться на російській території та використовуються для агресії проти нашої країни, є законними цілями для ЗСУ. Такою є логіка війни.

"За допомогою чого це можна зробити? Насамперед, за допомогою далекобійної артилерії, ракет або із залученням безпілотників. Над тим, щоб здобути ці можливості, активно працює українська дипломатія. І навіть сам факт отримання нами подібних інструментів вже стане до певної міри стримуючим фактором для супротивника. Завдання ударів по території РФ серйозно вплине на настрої всередині країни-агресора, бо продемонструє нездатність путінського режиму, його армії, захистити власне росіян у їхній країні", – наголошує політолог.

За його словами, ворожі літаки не просто так не залітають у наш повітряний простір. Ми дедалі більше зміцнюємо свою ППО. Як наслідок – росіяни вже втратили з початку вторгнення майже по 300 літаків та гелікоптерів. Тому вони все частіше залучають стратегічну авіацію, завдаючи ударів з далеких відстаней у сотні кілометрів. Те саме, продовжує Валентин Гладких, стосується їхніх кораблів, які випускають ракети з безпечних відстаней, як вони сподіваються.

"І нам вкрай важливо, щоб супротивник ніде не відчував себе у безпеці. Відмінний приклад – атака на авіабазу "Енгельс-2" у Саратовській області, де базується російська стратегічна авіація. Коли туди щось "прилетіло", супротивник спішно прибрав звідти літаки, розуміючи вразливість позицій. Слід продовжувати у тому ж ключі, – упевнений експерт. – І в цьому ракурсі тішать заяви голови СБУ Василя Малюка, що "бавовна" в РФ траплятиметься все частіше. Допомогти в цьому можуть ті самі наші Сили спеціальних операцій, здійснюючи певні диверсії. Або самі росіяни. Як нещодавно зазначив керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов, "гроші вирішують". І ми готові наймати навіть російські кримінальні угруповання, які за певну плату зроблять певну роботу щодо зниження потенціалу армії РФ".

Ведеться, констатує Валентин Гладких, планомірна робота щодо створення умов, коли росіяни не зможуть використати свій ракетний потенціал для нових атак проти України.

"Не вийде, що вони постійно безкарного обстрілюватимуть нашу країну. "Відповіді" траплятимуться все частіше, у тому числі превентивні удари, – прогнозує експерт. — І це вірно".

Читайте також на порталі "Коментарі" — британська розвідка: у Росії, ймовірно, закінчилися запаси іранських дронів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини