Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Україна готується до вторгнення з Білорусі: чи є підстави – чому мовчать білоруси
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Україна готується до вторгнення з Білорусі: чи є підстави – чому мовчать білоруси

Росія через сусідство України з Білоруссю не дає спокою нашій країні, підбурюючи режим Лукашенка до нових провокацій на кордоні

29 червня 2022, 13:35
Поділіться публікацією:

Генштаб ЗСУ попередив, що з боку Республіки Білорусь (РБ), де з 28 червня по 16 липня заплановано військові збори, можливі провокації. Також за інформацією ГШ, на Волинському та Поліському напрямках продовжується нарощування системи інженерного обладнання оборонних позицій у прикордонних районах Брестської області. А на Сіверському напрямку з метою сковування дій підрозділів Сил оборони України противник утримує до трьох батальйонних тактичних груп у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Також відомо, що на Львівщині готуються до можливого вторгнення з Білорусі. Зараз у регіоні вже будують додаткові інженерні та оборонні мережі. Експерти оцінили для видання "Коментарі" загрози Україні з боку Білорусі, звідки продовжують летіти ракети.

Чому Україна готується до вторгнення з Білорусі: чи є підстави – чому мовчать білоруси

Кордон з Білоруссю. Фото: із відкритих джерел

У Росії розглядають ситуацію в ширшому спектрі — як можливість тиснути безпосередньо на країни Альянсу і загрожувати Литві

Виконавчий директор у Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов пояснює:

"Справді, на українсько-білоруському кордоні залишаються білоруські війська. Втім, для повноцінного вторгнення їх замало. Швидше за все, мова й справді може йти про провокації. Про це свідчить і зміцнення кордону білорусами саме за рахунок мінування та будівництва оборонних укріплень. Також варто звернути увагу на невелику кількість російських військ у цій країні".

На думку експерта, додатковим бонусом у цій ситуації для путіна є необхідність України тримати певні сили на кордоні з Білоруссю.

"Втім, у самій Росії розглядають ситуацію у ширшому спектрі – як можливість тиснути безпосередньо на країни Альянсу та загрожувати Литві. Ця ситуація дозволяє Москві мати можливість різкої ескалації війни, – зазначає Олександр Леонов. – Щодо вступу Білорусії у війну, то вона з перших днів є союзником агресора. З її території бомбардують та обстрілюють Україну, звідти здійснювалося безпосереднє вторгнення. За фактом – Білорусь із 24 лютого 2022 року є учасником війни".

Білоруси просто заплющили очі на те, що з їхньої території летять ракети. Якби вони були проти, вже виходили б на акції

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк наголошує, що самопроголошений президент РБ Лукашенко – давно не самостійний гравець. І його думка нікого не цікавить. Як вирішить Кремль, так і буде.

"А з військової точки зору близько 40 тисяч білоруських військовослужбовців, які не мають бойового досвіду – для нас не загроза. Зрозуміло, що таке вторгнення відтягне наші сили від основних фронтів, витрачатиме сили та час. Але білоруси у військовому плані – вочевидь не гравці", – упевнений політолог.

Питання тут більше в тому, продовжує він, чи підуть росіяни через територію РБ, імітуючи дії білоруської армії. І що робитиме за такого розкладу білоруське населення.

"Лідер білоруської опозиції Тихановська, яка знаходиться поза РБ, заявила, що винен виключно Лукашенко, а не білоруси. Але я з цим не згоден. Усі білоруси причетні до злочинів свого режиму. Як і всі росіяни. У нашій ситуації білоруси просто заплющили очі на те, що з їхньої території летять ракети. Якби вони були проти, вже виходили б на акції, вели якусь партизанську боротьбу. Цього, на жаль, не спостерігається", – резюмує Микола Давидюк.

Читайте також на порталі "Коментарі" — таким НАТО ще не бачили: експерти розповіли про підсумки першого дня саміту.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини