Головна Новини Суспільство Війна з Росією Три причини, чому Україна досі не отримала винищувачі F-16
commentss НОВИНИ Всі новини

Три причини, чому Україна досі не отримала винищувачі F-16

Аналітики з'ясували головні причини, чому західні союзники досі не надали Україні американські бойові літаки F-16.

22 травня 2023, 14:38
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Україна з початку вторгнення активно говорила про потребу у винищувачах для захисту від російської агресії. Аналітики зібрали кілька ключових факторів, чому Україна за понад рік війни, досі не отримала американські винищувачі F-16. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання CNN.

Три причини, чому Україна досі не отримала винищувачі F-16

Винищувач F-16. Фото з відкритих джерел

Після згоди союзників надати танки у січні, Україна ще більше наблизилась до можливості отримати літаки F-16, а нещодавно кілька країн оголосили про створення "міжнародної коаліції", яка займатиметься навчанням українських пілотів і можливою відправкою винищувачів до України.

Одним з аргументів, чому Україна не може отримати F-16 був довгий період навчання пілотів, однак нещодавні тестові завдання українських льотчиків змінили цю думку Пентагону, які оголосили про ймовірне скорочення навчальної програми з 18 місяців до 4.

Аналітики RAND Джон Хоен і Вільям Кортні вважають, однією з головних проблем це місце базування F-16 в Україні. Для винищувачів F-16 потрібні довші злітні смуги, тому будь-які процеси розширення будуть помітні для росіян, які зможуть здійснити атаку по літаках.

"Щоб залучити західні літаки, Україні може знадобитися переасфальтувати та потенційно розширити низку злітно-посадкових смуг, процес, який Росія, швидше за все, помітить", — пишуть аналітики.

Якщо навіть питання базування американських літаків вирішено, можуть виникнути проблеми з обслуговуючим персоналом. Дослідницька служба Конгресу (CRS) вказує, що "навчання обслуговуючого персоналу може тривати місяці або роки, залежно від бажаного рівня кваліфікації". У звіті CRS вказується, що одна година польоту F-16 дорівнює 16 годин його обслуговуванню. Тому окрім пілотів слід мати навчений персонал.

Третьою проблемою аналітики вказують на озброєння для американських літаків, яке довго виготовляється та дорого коштує.

"Переваги передових західних винищувачів у пошуках переваги в повітрі, ймовірно, будуть реалізовані лише в поєднанні з великою кількістю боєприпасів західного виробництва", — йдеться у звіті CRS.

Наприклад, одна ракета середньої дальності AMRAAM коштує 1,2 млн доларів, а її виготовлення замає близько двох років. Таким чином США можуть швидко вичерпати свої запаси на складах і не встигнуть поновити через тривале виробництво.

Попри такі застороги аналітики вважають, що Україні слід надати американські винищувачі. Передача F-16 продемонструвала б "потужну політичну та дипломатичну співпрацю між багатьма західними країнами, а отримання F-16 підвищило б моральний дух та додало  певних бойових можливостей для України.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, чому добра новина в тому, що Швеція відмовила надати Україні винищувачі Gripen.

Також "Коментарі" писали, що пілот Karaya пояснив, чому Україні потрібні лише винищувачі F-16.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини