Головна Новини Суспільство Війна з Росією Швеція відмовила надати Україні винищувачі Gripen: чому це добра новина
commentss НОВИНИ Всі новини

Швеція відмовила надати Україні винищувачі Gripen: чому це добра новина

Бойові шведські літаки Gripen не будуть доставлені в Україну. Попри це, є дві причини, чому це гарна новина.

11 травня 2023, 17:40 comments2577
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Відмова у постачанні військової техніки для України є болючою темою, особливо, якщо це стосується необхідних для захисту та атак винищувачів. Однак цього разу це може бути гарним сигналом. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Defense Express.

Швеція відмовила надати Україні винищувачі Gripen: чому це добра новина

Шведський винищувач Gripen. Фото з відкритих джерел

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон в ефірі національного телеканалу SVT заявив, що його країна не зможе надіслати Україні свої винищувачі Gripen. Причиною такого рішення шведський чиновник вказує на недостатню кількість бойових літаків для власного користування та додав, що попри це Швеція зосередиться на навчанні українських солдатів та обслуговуванні переданої раніше техніки.

Це вже друга відмова від Швеції. В лютому Україна надіслала офіційний запит з проханням отримати винищувачі JAS 39 Gripen.

Попри відмову надати винищувачі аналітики з порталу Defense Express вважають це позитивним кроком та наводять два аргументи.

Згідно з першим, ВПС Швеції мають на озброєні 96 винищувачів Gripen. Однак ймовірно частина з цих винищувачів знаходиться не в бойовій готовності, адже популярні F-16 в багатьох арміях світу, зокрема і США мають рівень технічної готовності на рівні 60-70% від загальної кількості авіапарку. Таким чином для цих бойових літаків необхідно створити відповідну інфраструктуру в Україні та постійно забезпечувати необхідними деталями. В умовах активного використання Україною літаків під час війни та малої матеріальної бази це може призвести до великих затрат і малої користі.

Другою позитивною причиною відмови, Defense Express називає безальтернативність F-16. Таким чином союзники України зіштовхнуться з ідеєю того, що єдиним літаком, який можна буде відправити є винищувач F-16.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що український пілот Karaya пояснив, чому Україні потрібні лише винищувачі F-16.

Також "Коментарі" писав про Польщу, яка викликала російського посла через напад винищувача РФ на їх літак.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини