Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому у Росії все більше ракет для атак по Україні - як вирішити проблему
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому у Росії все більше ракет для атак по Україні - як вирішити проблему

Масово нові види озброєнь західні партнери не передають Україні з низки причин

15 серпня 2023, 12:47
Поділіться публікацією:

У ніч на 15 серпня Україна зазнала чергової масованої ракетної атаки з боку РФ. Під ударами, зокрема, опинилися Львів, Луцьк, Дніпро. Українська ППО збила 16 із 28 ракет. Глава Офісу президента України Андрій Єрмак вкотре закликав партнерів посилити підтримку нашої країни та санкції проти Росії. Чому майже через півтора року широкомасштабної агресії у РФ залишається можливість виробляти ракети і атакувати ними Україну, а в нас досі немає достатньо сил і засобів для відбиття таких атак чи проведення подібних – власних? Як вирішити проблему? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому у Росії все більше ракет для атак по Україні - як вирішити проблему

Ракетний удар. Фото з відкритих джерел

Основна проблема в тому, що українська влада чомусь вирішила, ніби Захід надаватиме нам всебічну допомогу

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков пояснює, що Україна, на превеликий жаль, не має стратегічної глибини. Туди, куди б не долітали ворожі ракети. Тому вони долітають. І по місцях, де раніше розташовувалися підприємства нашого ВПК. І по місцях, де вони можуть будуватися або були побудовані. На жаль, але за допомогою "довгої руки" (дальнобійних ракет) РФ має можливість вражати такі цілі, наголошує експерт.

За його словами, Захід нам надає допомогу – і суттєву. Але лише деякою кількістю озброєння четвертого покоління для ведення бойових дій сухопутних військ та повітряних сил. І ще менше – зброєю покоління 4 або 5-го покоління для сил спецоперацій.

"Массово нові види озброєнь партнери не передають нам із низки причин. Є політична складова (це тема окремої розмови), але є й військова. Захід боїться, що їхні нові розробки, пов'язані із озброєнням п'ятого покоління, можуть під час війни в Україні потрапити до рук росіян. Що дозволить РФ розкрити технологічні секрети європейців та американців – і мати можливість потім використовувати ці дані проти них", – пояснює Олег Старіков.

Основна проблема в тому, продовжує він, що українська влада чомусь вирішила, ніби Захід надаватиме нам всебічну допомогу. Тому Україні, мовляв, можна особливо не старатися, розвиваючи власний військово-промисловий комплекс.

"Позиція офіційного Києва ще нещодавно була – розвивати власне ракетобудування "не на часі". Після серйозної критики цю позицію на щастя вдалося змінити", – розповідає експерт.

Величезна проблема, на його думку, – кадровий потенціал. Хто має відроджувати українське ракетобудування, займатиметься оборонним плануванням.

"На мій погляд, ці люди обов'язково повинні мати поняття, що таке горизонти стратегічного планування (на місяці, роки), а не взводно-ротну психологію типу "сьогодні – на сьогодні". Плюс – такі люди повинні мати академічні знання, інституційну пам'ять, мати досвід роботи у найбільших оборонних підприємствах. Кожен, хто обіймає посаду міністра, має бути асом у своєму профільному напрямку. А, якщо це пост, пов'язаний безпосередньо з обороною країни, той, хто його займає, повинен розуміти думку супротивника, як він думає. Тобто, за плечима має бути, наприклад, оперативно-стратегічний факультет московської академії ім. Фрунзе (з 1998 року – Загальновійськова академія Збройних Сил Російської Федерації), кафедра оперативного мистецтва", – пояснює Олег Старіков.

Він нагадує, що зараз захистом країни, плануванням займається Кабмін. Однак там, акцентує експерт, мають бути присутні люди, які мають вищезгадані якості. Чого не проглядається зараз.

"Українська влада має відмовитися від принципу "ми маємо право на помилку у кадрових призначеннях". Під час війни такого права немає! – упевнений Олег Старіков. – Росіяни втягнули нас у війну третього-четвертого покоління (промислова), зручну для них. А ми маємо вириватися з цієї парадигми, втягнувши супротивника у війну п'ятого покоління (технологічну). І тоді шансів виграти у нас буде значно більше, ніж зараз. І ще найважливіший момент. Доти, доки не буде відновлено парламентський контроль за виконавчою владою (відповідно до чинного законодавства), а також громадянський демократичний контроль над військовими структурами — проблеми, про які ми говоримо, вирішені не будуть".

Для виробництва технологічного озброєння Росія використовує імпортні комплектуючі, шукає шляхи їхнього нелегального отримання в обхід економічних санкцій

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов розмірковує так:

"Ризики російського ракетного обстрілу залишатимуться серйозною загрозою для України як мінімум у середньостроковій перспективі. Російська промисловість збільшує виробництво крилатих ракет морського та повітряного базування. У Єлабузі будується завод зі збирання безпілотних комплексів "Шахед-136". Всі ці засоби ураження завдають шкоди як військовим об'єктам, так і цивільній інфраструктурі".

Для протидії цій загрозі Україна продовжує зміцнювати комбіновану систему протиповітряної та протиракетної оборони. Західні союзники постачають додаткові комплекси ПРО, які розміщуються для прикриття об'єктів критичної інфраструктури та великих міст, зазначає експерт.

Він також звертає увагу, що для виробництва технологічного озброєння Росія використовує імпортні комплектуючі, шукає шляхи їхнього нелегального отримання в обхід економічних санкцій.

"Тому в останній, дванадцятій доповіді санкційної групи під керівництвом А.Єрмака та М.Макфола головною темою було саме закриття схем "чорного" та "сірого" імпорту мікрочіпів та інших критичних елементів для виготовлення озброєнь. Слідом за публікацією рекомендацій до справи включилися дипломати та спецслужби, які проводять активні заходи щодо кожного з виявлених шляхів обходу санкцій. Повністю перекрити шляхи контрабанди не вдається, але навіть перебої у постачанні дозволяють зменшити ударний потенціал супротивника", – пояснює Ігор Попов.

Для створення паритету Україна, своєю чергою, фінансує власні розробки зброї далекого радіусу дії.

"Показали свою ефективність авіаційні безпілотні комплекси "Бобер" та надводні безекіпажні дрони MAGURA V5. Важливим елементом гарантій безпеки України є підтримка ешелонованої системи протиповітряної оборони та наявність арсеналу зброї для потенційного удару у відповідь, – підкреслює експерт. — Під час переговорів про отримання бойових літаків F-16 потрібно намагатися, нарешті, зняти обмеження щодо їхнього застосування по цілях на території РФ. Це допоможе зробити їх ефективнішим інструментом стримування від нової агресії".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорить тероризм РФ у Чорному морі — що можуть змінити переговори Ердогана та Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини