Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Росія поспішатиме з новим наступом – де варто чекати удару
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Росія поспішатиме з новим наступом – де варто чекати удару

Окупанти намагатимуться встигнути піти у новий наступ до того, як Україна отримає від союзників танки, тобто протягом трьох місяців

28 січня 2023, 12:42 comments3226
Поділіться публікацією:

За словами секретаря РНБО України Олексія Данілова, Росія готується до "річниці" вторгнення — і до 24 лютого розпочати новий масштабний наступ, швидше за все, з метою захоплення Донецької та Луганської областей в їх адмінкордонах. Він також висловив припущення, що переломний момент у війні пройдено, і що нам буде складно найближчі місяць-півтора. Чи згодні з такими твердженнями? Як ситуація на фронтах може розвиватися в найближчому майбутньому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Росія поспішатиме з новим наступом – де варто чекати удару

Російські військові. Фото: з відкритих джерел

Припущення Данілова про кінець лютого і початок березня виглядає цілком логічним

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов вважає, що Олексій Данілов має рацію.

"Великий наступ росія готує – і це очевидно для всіх. Для того проводиться мобілізація, знімається з консервації стара техніка і таке інше. Про плани наступу Росії у своєму інтерв'ю говорив головком Валерій Залужний. Про це нещодавно говорив президент Володимир Зеленський. Очевидно, що росія не досягла жодної із задекларованих цілей так званої "спеціальної військової операції в Україні". Більше того, нібито друга армія світу зганьбилася в Україні за повною програмою. І тому вони спробують за будь-яку ціну це змінити", – пояснює експерт.

На його думку, очевидно, що окупанти намагатимуться встигнути до того, як Україна отримає від союзників танки, тобто протягом трьох місяців.

"Отже, припущення Данілова про кінець лютого і початок березня виглядають цілком логічними. І напрямок з великою ймовірністю – Схід України. Там зараз найбільша концентрація російських військ і там найпростіше вирішувати питання з логістикою", – констатує Кирило Сазонов.

Російській владі потрібна хоч якась локальна перемога – з оточенням, з полоненими, із захопленням якоїсь нової території

Директор Українського інституту політики (УІП) Руслан Бортник розмірковує так:

"Я, звісно, не володію таким обсягом інформації, як РНБО. Але мені здається, що найімовірнішими напрямками нових наступів росіян на Україну можуть бути Сумський, Харківський, Запорізький. Плюс північ Луганщини. Не виключена спроба нового оточення Харкова чи окупації частини північних регіонів України – для сковування наших резервів".

Руслан Бортник припускає, що на зазначених напрямках Росія може найближчим часом використовувати резерви зі свіжомобілізованих. Водночас на Донецькому, Донецько-Луганському напрямку бойові дії продовжуватимуться, швидше за все, за рахунок ПВК "Вагнер", донецьких та луганських "мобіків". Саме вони, прогнозує експерт, атакуватимуть наші позиції в лоб, зазнаючи величезних втрат.

"Російській владі потрібна хоч якась локальна перемога – з оточенням, із полоненими, із захопленням якоїсь нової території. Щоб вийти до роковин вторгнення на позитивній для себе ноті, – пояснює директор УІП. — У той же час, я б не сильно упирався в цю дату. Не можна виключати, що ні російського, ні українського наступу найближчим часом не буде. Тому що бойові дії під Бахмутом, під Вугледаром, на Оріхівському, Гуляйпільському напрямку й так йдуть досить інтенсивні. Вони вимотують російські та українські резерви".

При цьому продовжує Руслан Бортник, Україна очікує на постачання важкої техніки для формування наступальних частин. А російська армія не встигає відновлюватися після кровопролитних боїв – особливо у руслі величезних втрат у техніці.

"Відповідно, є ймовірність, що ситуація до 24 лютого обмежуватиметься локальними боями, спробами агресора захопити окремі невеликі території. А серйозні наступи можуть розпочатися у другій половині весни. Але ймовірніше, що РФ спробує наступати з лютого до квітня", – підсумовує експерт.

Основні напрямки російського наступу, як і раніше, залишаться в районі Бухмута та Вугледару

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак вважає, що перелом у війні настав із моменту розблокування постачання Україні важкої техніки. Але попереду, наголошує він, ще довга дорога до повної перемоги.

"Рішення про передачу нашій країні іноземних танків стало поворотним моментом саме для наших союзників, які остаточно прийняли рішення допомагати Україні до самої перемоги, – пояснює експерт. – На самому фронті настане переломний момент, коли ця техніка безпосередньо з'явиться на полі бою. Станеться це орієнтовно через 30-50 днів".

Весь період очікування Україною постачання важкої техніки буде ймовірно одним із важких моментів у цій війні, попереджає Іван Ступак.

"Російське командування чудово усвідомлює, що поява у нас західних танків може зупинити наступ окупантів. Тому агресор використовуватиме щодня для проведення більш масованих наступів, – пояснює експерт. – Основні напрямки російського наступу, як і раніше, залишаться в районі Бухмута та Вугледару. Не можна виключати спроб нового масового наступу російських військ у напрямку до Запоріжжя".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ослаблення санкцій проти РФ: про що говорить заява США – як ще сильніше вдарити по агресору.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

aaaaa

28 січня 2023, 13:49

Розпродаж! Норвежська Термобілизна для українських холодів (лише 690 грн.)-----> https://e.vg/ntech

Ігор

28 січня 2023, 13:36

Якщо всі їхніх прогнозні гадання на кавовій гущі не виправдаються, вони візьмуть на себе відповідальність і припинять даремно базікати? Та і чому вони попереду батька лізуть, навіть хутро на обличчі не відростивши, як Вождь усього всесвіту? Якщо Зе ще не почав розмов про сакральну роковину, то тому, що з Путіним не все погодили та Гундяєв не освятив це.


Новини