Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому РФ поспішає з видачею паспортів на окупованих територіях – які ризики для українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому РФ поспішає з видачею паспортів на окупованих територіях – які ризики для українців

Величезна маса людей очікують деокупації і це чудово розуміє окупаційна влада

28 квітня 2023, 15:42 comments4777
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін підписав новий скандальний указ щодо українців на окупованих територіях. Тепер тих, хто не прийняв громадянство Росії в окупації, можуть "видворити"Паралельно з цим з'явилася інформація (з посиланням на секретні документи Пентагону), що Росії не вистачить сил для контролю за окупованими територіямиЧи пов'язані останні путінські укази про паспортизацію із зазначеними проблемами окупантів? Які ризики це має для українців? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому РФ поспішає з видачею паспортів на окупованих територіях – які ризики для українців

Паспорт громадянина РФ. Фото: з відкритих джерел

Рівень підтримки окупантів на тимчасово захоплених територіях знижується

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії (у тому числі Молдова-Придністров'я) Віталій Кулик зазначає:

"Справді, наша інсайдерська інформація із тимчасово окупованих територій показує, що величезна кількість людей там не одержали російські паспорти. Вони намагаються вижити, не вступаючи у взаємодію з окупаційними адміністраціями. Не приймаючи ні російське громадянство, ні "гуманітарну допомогу" від загарбників. Діючи в якихось паралельних комерційних та напівкомерційних схемах та розрахунках. Використовуючи досі гривню чи інші засоби платежів, але не рублі. Не віддаючи своїх дітей у контрольовані російськими окупантами школи".

За словами експерта, таке паралельне життя у деяких населених пунктах тимчасово окупованої частини Запорізької та Херсонської областей охоплює до 60% місцевих мешканців. Тобто величезна маса людей очікують на деокупацію. І це чудово розуміє окупаційна влада.

"Терор, розв'язаний росіянами та їх поплічниками в деяких н.п. – тих же Мелітополі, Бердянську – не дав результатів. Як і заборона гривні. Місцеве населення знаходить шляхи обходу обмежень. Все це змушує Кремль у адміністративному режимі тотально примушувати місцеве населення до лояльності. Хоча б до демонстративної лояльності – щоб узяли паспорти, вступили до певної взаємодії з окупаційною владою. Тому й підписано Путіним відповідний указ, – пояснює Віталій Кулик. – Згідно з ним, з 1 липня 2024 року мешканці окупованих територій, які збережуть українське громадянство, будуть визнані іноземцями. Їх можуть депортувати або відправити "на підвал", якщо будуть підстави вважати, що вони становлять загрозу нацбезпеці РФ".

Таке вже відбувалося у Криму, а також на окупованій частині Донбасу, нагадує експерт.

"У Криму – м'якше. Але в якийсь момент і там почали переслідувати за український паспорт, а відсутність російського громадянства призводила до втрати майна та проблем із виїздом. Людина опинялася фактично у нелегальному становищі, хоч і проживала на своїй землі. Щось подібне рашисти хочуть реалізувати і на новоокупованих територіях, – розповідає Віталій Кулик. – Це свідчить, що вони не мають іншого способу примусити місцеве населення до лояльності. Що рівень підтримки окупантів знижується. І навіть ті, хто виступав у ролі "ждунів" (мислячих приблизно так – ну, прийдуть ЗСУ, ну і що зміниться, ми краще зачекаємо-подивимося, що там далі буде) зараз зріс відсоток тих, хто не сприймає окупаційний режим".

Експерт упевнений, що цей путінський указ – ще один аргумент для засудження російського режиму (рашизму) як геноцідального. Як спрямованого на створення умов для депортації населення. А це – злочини проти людства, людяності, військові злочини, за які слід судити трибуналом. Причому, судити і тих, хто ухвалював злочинні рішення, і тих, хто реалізовуватиме відповідні рішення на місцях.

"Мова про представників т.зв. МФЦ (багатофункціональних центрів), паспортних столів тощо, – уточнює Віталій Кулик. – Усі тамтешні чиновники мають підпадати під кримінальну відповідальність автоматично. Думаю, що відповідні моменти слід прописати в українському Кримінальному кодексі. І всіляко все фіксувати, набирати доказову базу. Ніхто з таких посібників окупантів не повинен уникнути відповідальності".

Каральних сил для утримання окупованих територій під своїм контролем у РФ не вистачає

Окупанти відчувають, що вони чужі на українській землі, наголошує екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин. Що місцеве населення нових тимчасово окупованих територій не прийняло прибульців, здебільшого не вважає російську владу – своєю владою. Чекає на звільнення, повернення України.

"Зважаючи на різні повідомлення, які приходять з тимчасово окупованих територій, знищення окупантів і колаборантів, рух опору набирають хід. І щоб застовпити хоч якось свою владу – росіяни йдуть на відверто каральні заходи. У тому числі видаючи такі укази про насильницьку паспортизацію. Це не просто метод залякування, а реальні репресії, які почнуть провадити, якщо ми не прийдемо раніше, – попереджає полковник. – Але ми, сподіваюся, прийдемо".

Влад Волошин звертає увагу, що каральних сил для утримання окупованих територій під своїм контролем у РФ не вистачає. Адже сама вона зіткана з багатьох різношерстих регіонів, де також потрібен постійний контроль. А росгвардійців (внутрішні війська), які здійснюють цей контроль і репресивні заходи, чимало полягло в Україні, особливо на початковому етапі вторгнення.

"Тобто силовиків не вистачає вже навіть для підтримки порядку в регіонах, які з самого початку були негативно налаштовані до центру. Це і Дагестан, і Інгушетія, і Чечня, і загалом Північний Кавказ. Фактично всі території, де мешкають т.зв. "малі народи", яких стало ще менше, тому що саме їх Кремль насамперед вигрібав у рамках "часткової мобілізації". У Росії неспокійно. І спокійно не буде. На цьому фоні розпорошувати сили стає все більш проблематичним. Особливо – контролювати захоплені українські території, які не хочуть бути під РФ", – пояснює експерт.

За його словами, навіть на частині Донбасу, захопленої росіянами у 2014-му та "оформленої" у вигляді псевдореспублік "ДНР" та "ЛНР", у багатьох розплющилися очі саме за останній рік. Коли чоловіків звідти масово погнали на фронт, використовуючи як "гарматне м'ясо". Коли "прильотів" побільшало, смертей – у рази більше, ніж за попередні вісім років. Коли всі вже розуміють, що летить, звідки й чому.

"Якщо на реальній території РФ росгвардійці почуваються досить впевнено, то на окупованих українських усі вони – законні цілі. Винищення цієї нечисті усілякими способами (куля, ніж, зашморг, підрив) дедалі більше набирає обертів. Розуміючи це, цілі підрозділи росгвардії (як було у низці республік Північного Кавказу) відмовляються їхати в Україну, – зазначає Влад Волошин. – Тож ухвалення рішення про обов'язкову розпаспортизацію – один із методів посилити контроль за тимчасово окупованими територіями. Які Україна обов'язково звільнить. І чергове шалене путінське рішення просто не встигне набути чинності".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять ракетні удари, що почастішали по Україні, – чим ми можемо відповісти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини