Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому РФ не ризикне влаштувати ядерну катастрофу в Україні – як вже реагує Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому РФ не ризикне влаштувати ядерну катастрофу в Україні – як вже реагує Захід

Поки що Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки

14 серпня 2022, 13:20 comments2150
Поділіться публікацією:

У вечірньому відеозверненні 13 серпня президент України Володимир Зеленський заявив, що російські війська прикриваються Запорізькою атомною станцією для здійснення обстрілів Нікополя та Марганця. Він також зазначив, що окупанти влаштовують постійні провокації з обстрілами території АЕС і намагаються нагнати на цей напрямок свої додаткові сили, щоб ще більше шантажувати Україну та весь вільний світ. Невже світ цього не розуміє? Чому така млява реакція на те, що робить Росія в районі ЗАЕС? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому РФ не ризикне влаштувати ядерну катастрофу в Україні – як вже реагує Захід

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

Кремль не може не розуміти фатальних для нього наслідків аварії на ЗАЕС чи чогось гіршого

Військовий експерт, полковник запасу Сергій Грабський упевнений у тому, що світ чудово розуміє – все, що продукує Росія щодо ЗАЕС, це шантаж, провокативні та істеричні заяви, спроби звинуватити Україну в обстрілах атомної станції. Тому немає особливої реакції.

"Такі об'єкти як атомна станція з самого початку будуються за умови дотримання найвищих стандартів безпеки. І перебувають під серйозним контролем. Противник це чудово розуміє. Тому й намагається спровокувати українців на вогонь у відповідь у цьому напрямку. При цьому самі росіяни ведуть провокативні обстріли, у тому числі ЗАЕС. Але, якщо звернути увагу на характер цих обстрілів, вони не можуть заподіяти серйозної шкоди атомній електростанції", – пояснює полковник.

Більше того, продовжує він, росіяни розуміють важливість ЗАЕС для них самих. І вже зараз намагаються перенаправити потоки електроенергії звідти до тимчасово окупованого Криму.

"Адже ми пам'ятаємо, скільки разів "відвалювався" так званий "енергоміст", який йшов через Керченську протоку. Зрозуміло, що Крим без материкової частини України не може існувати. Це стосується і води та електроенергії. А тому бачимо спроби окупантів перерозподілити енергію. І в цьому сенсі влаштувати катастрофу на ЗАЕС – те саме, що вистрілити собі в ногу", – вважає Сергій Грабський.

Він нагадує, якою була миттєва реакція МАГАТЕ та інших міжнародних організацій, коли росіяни розпочали активні бойові дії у зоні Чорнобильської АЕС.

"До Києва прилетів голова МАГАТЕ, інші представники організацій, які відповідають за ядерну безпеку. На сьогоднішній день такої реакції немає, бо, на мою думку, за оцінками фахівців цих організацій, усієї світової спільноти, ми бачимо лише провокативні заяви та дії з боку росіян, відверті спроби втягнути Україну в ці провокації. Тож я скептично ставлюся до можливості атомної катастрофи в цьому районі, – каже полковник. – Розумію, що росіяни не цінують своїх військ, але тут інше. Коли йде аналіз, зважування вигод та втрат, Кремль не може не розуміти фатальних для нього наслідків аварії на ЗАЕС чи чогось гіршого. Якщо, не дай Боже, така катастрофа трапиться, для самих росіян наслідки будуть плачевними. Це фактично знищить російське угруповання на правому березі Дніпра. Втрачають колосально важливий для них плацдарм. Плюс – світова реакція буде неймовірно жорсткою. Тому вважаю, що знищення ЗАЕС не входить у військові плани противника. А все, що відбувається зараз, – політична провокація, медійний шум".

Наступного тижня ми побачимо нові ходи колективного Заходу у відповідь на ядерний шантаж із боку РФ

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко впевнений, що Росія до кінця шантажуватиме Україну та світ ситуацією на ЗАЕС. Цілей у неї, на думку експерта, кілька.

Одна – стримувати наступ ЗСУ на південному напрямку.

"Але українським військовим можна і не штурмувати Енергодар. Якщо подивитися по карті, Дніпро там робить великий вигин – і ЗСУ можуть наступати на той самий Мелітополь, просто залишивши Енергодар осторонь. Не чіпаючи його. Навіть не блокуючи. За такого розкладу росіяни будуть змушені або самі піти звідти, або залишитися в оточенні з усіма, що випливають", – пояснює Віктор Бобиренко.

Друга мета росіян – прикриватися ЗАЕС, щоб безкарно вести обстріл Марганця та Нікополя, а також сільські громади на правому березі Дніпра.

Третя мета – подібним шантажем змусити Україну (можливо під тиском Заходу) сісти за стіл переговорів і вийти на прийнятні для росіян домовленості.

"Щодо реакції світу на такі дії країни-агресора, то вона вже є. Звучали відповідні заяви, що засуджувалися. Але цього, звісно, мало. Думаю наступного тижня ми побачимо нові ходи колективного Заходу у відповідь на ядерний шантаж з боку РФ. Заяви російських генералів щодо ЗАЕС у стилі "тут буде чи Росія – чи пустеля" не повинні залишатися безкарними. І непоміченими. Наше МЗС слід активізувати роботу в цьому напрямку, – вважає експерт. – Тему ядерного шантажу з боку росіян слід постійно порушувати, на різноманітних майданчиках. Не лише у США, Великій Британії, Польщі, країнах Балтії. Ці держави й так адекватно сприймають російську загрозу. На відміну від Німеччини, Франції, Італії, які навіть після всіх військових злочинів РФ намагаються дати їй можливість зберегти давно втрачену особу. Важливо наголошувати, що "світ за будь-яку ціну" нам не потрібен. Світ можливий лише тоді, коли росіяни відступлять як мінімум на позиції до 24 лютого 2022-го. Після цього можливі якісь переговори.

Читайте також на порталі "Коментарі" – процес пішов: ще одна країна ЄС підтримує заборону видачу віз росіянам.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

вадим

15 серпня 2022, 07:54

Как эти русские умудряются сами себя обстреливать? То есть они сами находятся на атомной станции и ее обстреливают? Кто-то несет бред?


Новини