Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Путін робить ставку на 2024 рік: чи готовий він до відкритої війни із Заходом
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Путін робить ставку на 2024 рік: чи готовий він до відкритої війни із Заходом

Політичне керівництво багатьох європейських країн сподівається, що пронесе і Путін зупиниться на Україні

5 грудня 2023, 16:27
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін вкотре погрожує (за нібито "русофобію") країнам Балтії, які активно підтримують Україну у війні з РФ. Не виключено, що РФ розв'яже "гібридну війну" в Молдові, розгойдуючи ситуацію через проросійську Гагаузію (автономна територіальна освіта у складі Республіки Молдова ). За Молдову може "вписатися" Румунія – країна НАТО. Чи є підстави вважати, що Кремль готовий вплутатися у справжню війну з Північноатлантичним альянсом , з яким нібито воює на території України? Чи розуміють ці загрози в НАТО? Якщо розуміють – чому досі не зробили максимум, щоб зламати хребет путінської воєнщини? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Путін робить ставку на 2024 рік: чи готовий він до відкритої війни із Заходом

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

РФ уже готова до нападу

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії (у тому числі Молдова-Придністров'я) Віталій Кулик поділився такою думкою:

"На Заході є ті, хто оцінює вторгнення РФ до тих самих країн Балтії як досить ймовірне. Але при цьому немає політичної волі – робити якісь конкретні дії на випередження. У Брюсселі (штаб-квартира НАТО та ЄС), у Вашингтоні вважають, що наразі Росія не готова до безпосереднього військового зіткнення з Альянсом. Тому не наважиться на масштабні ризикові дії, які втягують її в реальну війну з країнами НАТО. А отже, є ще час...".

При цьому, наголошує експерт, війна за допомогою дезінформації на території третіх країн, інші гібридні дії вже відбуваються. І, насправді, часу вже немає. РФ вже готова до нападу – і обов'язково нападе, упевнений Віталій Кулик.

"Але політичне керівництво багатьох європейських країн (особливо центральних) сподівається, що пронесе... Тим часом США незабаром можуть випасти із забезпечення європейської безпеки у зв'язку з виборами та гіпотетичною перемогою кандидата від республіканців (не виключено що Трампа, який бореться за ізоляціонізм). А це означає, що не буде оперативної реакції, швидкої відповіді на агресивні дії РФ. Найімовірніше, саме на це розраховує Путін, – вважає експерт. – Що у 2024 році виникне вакуум безпеки, країни Східної Європи, країни Балтії будуть надані самі собі. І це створить для Кремля сприятливі умови, щоб: а) закінчити у потрібному йому варіанті війну в Україні; б) завдати удару по НАТО (щоб блок або розпався, або по ньому пішли серйозні лінії поділу, що показують нездатність Альянсу на попереджувальні або удари у відповідь. Параліч політичної волі Заходу підштовхує Путіна саме до таких дій. І наступний рік буде спроба завдати удару".

У 2007 році Росія фактично стала на шлях війни із Заходом

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян акцентує, що з моменту сумнозвісної путінської промови на Мюнхенській конференції з безпеки у 2007 році Росія фактично стала на шлях війни із Заходом.

"На жаль, на Заході досі немає консенсусу у готовності протистояти РФ у цій війні. Там її постійно локалізують в окремі епізоди. Грузинська кампанія, українська, сирійська, спроби перевороту в Чорногорії, міграційна дестабілізація Польщі та балтійських країн... Усе це розбивається на окремі протистояння. Але в цілому – це і є вже агресія Росії, що відбувається, проти Західного світу. Просто гібридними методами. Хоч і не сприймається так більшістю в Європі та США", – зазначає політолог.

За його словами, РФ уже років 15 як готова до, зокрема, мілітарних операцій проти країн Заходу. Чи матиме вона для цього можливість – залежить від того, як складеться результат на театрах бойових дій, де Росія вже присутня.

"В Україні, Сирії, Африці, – уточнює Олег Саакян. – А також від того, наскільки ефективною є система оборони в країнах, щодо яких РФ вже здійснює агресії, здатні перерости в мілітарні операції".

Балтійські країни чудово розуміють ризики, упевнений експерт. Фінляндія їх дуже відчуває. Як і Молдова. Але що далі від Росії, то менше в держав цього усвідомлення – і готовності до симетричного протистояння.

"У Кремля немає зараз завдань захопити якусь із європейських держав. Але є мета продемонструвати слабкість, неспроможність Західного блоку. Тому російський режим діятиме комплексно, малими кроками передусім підриваючи ті чи інші країни зсередини. І, якщо виникнуть сприятливі для РФ умови, вона може застосувати силу, – попереджає політолог. – Заходу слід розуміти, що цей танк вже їде на них. І є лише три сприятливі для тих же європейців варіанти: або у танка закінчиться паливо, або екіпаж відійде в інший світ, або сам танк має бути знищений".

Якщо буде обрано перший варіант, необхідно в рази посилити санкції проти РФ. Не мінімізація ризиків, що виходять із Кремля. Не надсилати туди меседжів, що росіянам не перемогти. Танк вже їде. І його треба зупиняти, наголошує Олег Саакян.

Якщо ставка на другий варіант, слід знищувати путінський режим. Обезголовлюючи Кремль, зазначає експерт.

Третій варіант передбачає воєнний розгром РФ на українському театрі воєнних дій.

Захід все ще не розуміє всіх ризиків

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно думає, що в НАТО розуміють – РФ не просто готова, а й уже робить різноманітні гібридні атаки на різних флангах Альянсу.

"Ті самі штучні міграційні кризи – наочний приклад, який зараз відтворюється Росією вже на кордоні з Фінляндією. І країни Балтії, спостерігаючи за тим, що відбувається, теж готуються за необхідності закрити кордони для потоків з РФ. Немає сумнівів, що та не припинить здійснювати гібридні атаки. І що лише питання часу – коли ті можуть перерости в пряму військову загрозу", – розмірковує аналітик.

Вона не виключає, що слабка реакція НАТО на те, що відбувається, пов'язана з тим, що вибір вже зроблено – на користь війни, розтягнутої в часі як найменш ризикованого (як вважають на Заході) варіанта.

"Неодноразово з боку політиків та чиновників США та ЄС звучало, що вони бояться розширення війни, – нагадує Олеся Яхно. – Цим аргументувалась дозована військова допомога Україні. Мовляв, якщо російська армія зазнає катастрофічної поразки від ЗСУ, це може спровокувати Кремль на удар уже по країні НАТО. А то й застосування ядерної зброї".

Але такий підхід, упевнена експерт, вже продемонстрував свою неспроможність. Росія адаптувалася до тривалої війни. Не отримавши достатньо потужну відсіч Заходу за те, що наробила та творить в Україні, РФ може (і, схоже, вже робить це) провокувати конфлікти в інших точках. Близький Схід, Африка, Західні Балкани, Арктика.

"Путінським режимом вкладаються величезні кошти у пропаганду, у свій ВПК, в ультраправі та ультраліві сили по всьому світу. І хоч останні поки що не домінують у Європі, але прихід до влади відповідних груп у Словаччині та Нідерландах із припиненням підтримки України – більш ніж тривожні дзвіночки. І в Угорщині, яка раніше ледь не одноосібно блокувала санкції проти РФ та допомогу Україні, тепер з'являються соратники", – наголошує Олеся Яхно.

А 2024-го, нагадує вона, очікуються вибори не лише в США, а й до Європарламенту. І незрозуміло, який відсоток присутніх там буде, умовно кажучи, налаштованих проросійськи.

"Незважаючи на те, що Росія веде фактично гібридну війну з усім демократичним світом (гаряча фаза поки торкнулася лише України), Захід, на жаль, поки не досяг розуміння, що розтягнута у часі війна в нашій країні посилює ризики для нього самого. І ці ризики куди більші, ніж надання ЗСУ всього необхідного, щоб розгромити агресора, за чим неминуче було б падіння путінського режиму. Якщо все продовжуватиметься так, як є, РФ посилить хитання західних інституцій, стане більше влаштовувати дестабілізаційних ситуацій на кордонах, включатися в усі політичні процеси, приводячи до влади євроскептиків. Обвалюючи ЄС та НАТО як інституції загалом", – прогнозує аналітик.

Але зараз, вважає вона, Росія навряд чи готова вступати у відкрите зіткнення з НАТО. А ось намагатись послабити єдність блоку – не припинить. І в якийсь момент це може призвести до прямої військової ескалації.

"Можливо, на Заході не хочуть вживати якихось серйозних заходів щодо підтримки України та приборкання РФ до виборів у країні-агресорі (березень-2024). Розуміючи, що путінська пропаганда на повну котушку використовуватиме кейс ореолу боротьби Росії з усім "Західом, що загниває". А ось після виборів, які, можливо, дещо дестабілізують ситуацію в самій РФ, делегітимізують Путіна, ймовірно, Захід піде на більш рішучі дії. Але поки що зроблено погану ставку на довгу, розтягнуту в часі війну", – констатує Олеся Яхно.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається в ЄС та США: чи "зливають" Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини