Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Київ саме зараз ухвалив рішення стрімко рухатися в НАТО – як відреагує Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Київ саме зараз ухвалив рішення стрімко рухатися в НАТО – як відреагує Захід

У НАТО стримано відреагували на прагнення України найближчим часом приєднатися до Альянсу, наголосивши, що у війні проти РФ без підтримки Київ точно не залишиться

1 жовтня 2022, 12:00
Поділіться публікацією:

Після того, як президент України Володимир Зеленський заявив 30 вересня, що наша країна подає заявку "за прискореною процедурою" на членство в НАТО, низка країн уже підтримала таку позицію. Тим часом у США утрималися від обіцянок прискорити процес прийняття України до Альянсу. Експерти проаналізували те, що відбувається для видання "Коментарі".

Чому Київ саме зараз ухвалив рішення стрімко рухатися в НАТО – як відреагує Захід

НАТО. Фото з відкритих джерел

Правильніше було б, якби заявку про вступ до НАТО було оформлено парламентом, як зробили ті самі Швеція та Фінляндія

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що вчорашня заява Зеленського про заявку для прискореного прийняття України в НАТО стосується, зокрема, нещодавно представленого Расмуссеном з Єрмаком Київського безпекового договору.

"Суть у тому, щоб поки Україна не стала членом НАТО, ми мали певні гарантії. Коли цей договір розроблявся, наголошувалося, що він не означає відмову нашої країни від шляху до Північноатлантичного альянсу. І зараз Зеленський наголошує, що у такому форматі цілком можливий якийсь перехідний період нашої євроатлантичної інтеграції. Плюс – прохання про збільшення інвестицій та іншу допомогу від блоку як такого, – зазначає експерт. — Хоча НАТО і так нам достатньо допомагає і продовжить це робити, про що вчора ввечері на брифінгу заявив генсек блоку Столтенберг. При цьому він досить обережно відреагував на заклик Зеленського ухвалити Україну до НАТО за прискореною процедурою. Вкотре повторив, що НАТО є відкритим для всіх, кожна країна може подати заявку на вступ. Але жодної конкретики щодо українських перспектив не дав".

У будь-якому випадку, продовжує Віталій Бала, керівництво нашої країни зробило зараз правильний крок.

"На відміну від заяв української сторони, невдовзі після початку широкомасштабної російської агресії, коли "видатний дипломат" Арахамія говорив про необхідність гарантій безпеки Україні, не виключаючи при цьому не вступ нашої країни в НАТО. Фактично йдучи на поводу у Путіна, який висував Україні відповідну вимогу щодо позаблоковості. Добре, що зараз у нас інша думка, – вважає експерт. – Не дуже добре, що відповідне рішення формалізували президент, прем'єр та речник. Думаю, правильніше було б, якби заявку про вступ до НАТО було оформлено парламентом, як зробили ті самі Швеція та Фінляндія. Технологічно це було б вірніше".

Прийом України в НАТО означав би негайний початок війни НАТО з РФ, а альянс до цього явно не готовий

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков називає заявку України на вступ до НАТО – політичну відповідь на анексію Росією частини української території. Не більше того.

"Незважаючи на те, що зараз Україна відповідає більшості критеріїв, і на те, що її заявку підтримала низка країн, реального вступу найближчим часом не буде, – прогнозує експерт. – Тому що прийом України до НАТО означав би негайний початок війни НАТО з РФ, а альянс до цього явно не готовий. Відповідно, жодних додаткових гарантій щодо захисту від гіпотетичного ядерного удару по Україні теж не буде, крім того, що вже роблять США".

При цьому, продовжує Олександр Кочетков, як своєрідна компенсація європейські країни збільшать постачання озброєнь в Україну.

"Це актуально, оскільки запаси США є близькими до вичерпання, – пояснює він. – Очікується щось на кшталт ультиматуму Україні з боку недоімперії за атаку нібито російських територій. Думаю, у відповіді НАТО та США на цей ультиматум і буде прояснено все, що стосується гарантій України. У будь-якому разі за нас нашу роботу ніхто не зробить".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи Україна вже перейняла ініціативу у війні: відповідь Зеленського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

sexxx

1 жовтня 2022, 12:49

СEКС Знaкoмствa в твoем горoде: бeсплатно, анoнимно, по обoюднoмy сoгласию, пpoсто попpобуй ------ https://vk.sv/zex


Новини