Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Києву важливо отримати гарантії безпеки від США – чи можуть виникнути проблеми з Трампом
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Києву важливо отримати гарантії безпеки від США – чи можуть виникнути проблеми з Трампом

Переговори з Вашингтоном щодо гарантій безпеки мають пріоритетний характер

31 липня 2023, 13:55
Поділіться публікацією:

Цього тижня Україна розпочне переговори зі США щодо двосторонньої угоди про надання гарантій безпеки (діятимуть до вступу нашої країни в НАТО), повідомив глава Офісу президента Андрій Єрмак. Тим часом екс-президент, ймовірний кандидат від Республіканської партії на виборах 2024 року Дональд Трамп вимагає від Конгресу США припинити військову допомогу Україні, аргументуючи це необхідністю співпраці Адміністрації чинного президента – демократа Джо Байдена – у розслідуванні щодо ймовірних корупційних справ "клана Байдена". Якими є перспективи отримання Україною реальних гарантій безпеки? Як кейс російсько-української війни розігруватиметься у президентських перегонах? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Києву важливо отримати гарантії безпеки від США – чи можуть виникнути проблеми з Трампом

США та Україна. Фото: з відкритих джерел

Для нас найкращим варіантом буде збереження нинішньої адміністрації демократів

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, який викладає, зокрема, в США, поділився таким коментарем:

"Діалог щодо можливих гарантій безпеки Україні, зрозуміло, треба продовжувати. Переговори з Вашингтоном з цього питання мають пріоритетний характер. Однак я бачу це як досить тривалий процес. Поки що виглядає так, що нам не готові дати щось більше, ніж дають за останні півтора роки. Тобто – зброю та фінансову допомогу. Однак, якщо закріпити навіть такий формат допомоги на перспективу, бажано на постійній основі, то це вже буде прогрес. Хоча я не назвав би це гарантіями безпеки".

Щодо теми України в американській політичній боротьбі, то вона, на думку експерта, точно звучатиме.

"Очевидно, що Трамп та його союзники у Конгресі зробили на це ставку, – вважає Володимир Дубовик. – При цьому республіканці-прихильники продовження допомоги Україні також є. У тому числі – у Конгресі. Це переконливо показали останні голосування у Палаті представників".

Однак, продовжує експерт, переконливого кандидата від цього сегменту в Республіканській партії, який міг би кинути реальний виклик Трампу на виборах 2024 року, не видно.

"Тому, об'єктивно, звичайно, для нас найкращим варіантом буде збереження нинішньої адміністрації демократів, навіть з урахуванням деяких закидів, які ми іноді на їхню адресу висловлюємо", – констатує Володимир Дубовик.

Нюанс із Трампом та з республіканцями в тому, що вони, отримуючи владу, самі змушені йти в руслі тренду

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін припускає, що отримання Україною гарантій безпеки від США є досить реалістичним сценарієм. Подібну практику, нагадує він, Штати застосовували до тих же Південної Кореї, Японії. Вони, як і Україна, поки що не входять до блоку НАТО, але мають певні гарантії безпеки безпосередньо від США.

"У ситуації на зараз отримати щось подібне (на період до вступу в Альянс) було б дуже позитивно для України. Тим більше, що, як на мене, громадські настрої в США (завжди впливають на політикум) можуть підштовхувати до того, щоб щось подібне надати нашій країні, – зазначає експерт. – Тим більше, що питання України, так чи інакше, є в американському порядку денному".

Зрозуміло, продовжує Олексій Якубін, що трампісти зараз намагаються розкручувати стару справу сина Байдена, пов'язану, зокрема, з Україною. І вона, вважає політолог, матиме вплив на внутрішню політику США.

"Але, – наголошує експерт, – загалом питання підтримки України важливе як для демократів, так і для республіканців. І з розгортанням виборчої кампанії український кейс лише актуалізуватиметься. Я маю гіпотезу, що Адміністрація Байдена може надати Україні якісь потужні гарантії і навіть запросити в НАТО у розпал виборчих перегонів. Саме на цей час припадає ювілейний саміт НАТО у Вашингтоні. У результаті трампісти та Трамп будуть змушені або підтримати таку позицію, або відверто йти проти неї".

За словами політолога, нюанс із Трампом і з республіканцями (і це видно навіть по республіканській більшості в нижній палаті Конгресу) у тому, що вони, отримуючи владу, самі змушені йти в руслі тренду. А тренд зараз – у підтримці України. І навіть, якщо Трамп знову прийде до влади, розвернути корабель на 180 градусів йому буде досить складно, наголошує Олексій Якубін.

"Стратегія України – максимально зберігати двопартійний консенсус, працювати і з демократами, і з республіканцями, – упевнений він. – Не намагатися робити акцент на одного кандидата. І намагатися пройти між крапель американської політики. Це цілком можливо. Так діє той самий Ізраїль та низка інших держав".

Читайте також на порталі "Коментарі" — очікування від серпня – що важливого має вирішитись для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

31 липня 2023, 13:23

Ані з Трампом ані з республіканцями в світі проблем не буде. Постраждає тільки екстремізм. Тому маразм Байден прагне як можна більше збільшити ескалацію війни. Щоб створити наступнику велику перешкоду для вирішення конфлікту.


Новини