Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому ЄС виявився не готовим поставити обіцяні снаряди Україні: які перспективи подальшої підтримки
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому ЄС виявився не готовим поставити обіцяні снаряди Україні: які перспективи подальшої підтримки

Виробничі потужності країн ЄС з виготовлення снарядів не можуть бути запущені так швидко, а склади – виснажені, потрібен час

14 листопада 2023, 14:05 comments1675
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив озвучену раніше агентством Bloomberg інформацію, що обіцяного ЗСУ до весни-2024 мільйона боєприпасів від ЄС не буде. Щоправда, Кулеба запевняє, що справа тут не у зниженні політичної підтримки України, а у жалюгідному стані оборонної промисловості та складів ЄС. Тим часом канцлер Німеччини Олаф Шольц запевняє, що постачання зброї Україні здійснюватиметься стільки, скільки потрібно. Плюс – ЄС працює над програмою 50 млрд євро допомоги для України, яка блокується прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, який відверто підігрує Кремлю. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ситуацію із підтримкою Євросоюзом нашої країни у війні проти Росії останнім часом, а також про перспективи такої підтримки.

Чому ЄС виявився не готовим поставити обіцяні снаряди Україні: які перспективи подальшої підтримки

Снаряди. Фото: з відкритих джерел

Все залежатиме від того, хто переможе на президентських виборах у Штатах

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі поділився такою думкою:

"Труднощі, з якими стикаються Україна та ЄС у питаннях постачання нам боєприпасів, мають об'єктивні причини, на які вказував Кулеба. Справді, виробничі потужності з виготовлення снарядів неможливо не можуть бути запущені так швидко. А склади – виснажені. Потрібен час. І тут Росія нас на короткому проміжку випереджає з огляду на її угоди з Північною Кореєю та Білоруссю, нарощування виробництва всередині країни".

Але, наголошує експерт, у перспективі трьох-чотирьох років, коли ВПК і Європи, і США буде запущено на повну котушку, перевага буде на боці наших західних союзників.

"Головне питання – збереження серед них політичної волі для підтримки України. Поки сигнали, що йдуть від них, не мають катастрофічного характеру. Локомотив ЄС – Німеччина – збільшує фінансування України, намагаючись таким чином компенсувати нестачу постачання з боку США. Тож як мінімум до президентських виборів у США, намічених на листопад-2024, позиція наших союзників не зазнає кардинальних змін. Нам продовжать надавати військову допомогу, виходячи з наявних можливостей", – впевнений Максим Ялі.

А далі, зазначає він, все залежатиме від того, хто переможе на президентських виборах у Штатах. Якщо це буде Трамп, то політика США може зазнати змін.

"Щодо ЄС, то нинішні еліти заявляють, що підтримуватимуть Україну в будь-якому разі. Втім, у країнах ЄС також відбуваються вибори, які можуть вплинути на зміну політики. Але це у середньостроковій та далекостроковій перспективі", – констатує експерт.

Європейці продовжують недооцінювати серйозність викликів через російську агресію

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян зазначає, що ситуація з мільйоном снарядів стала продуктом внутрішньополітичного та лобістського руху у самому ЄС.

"Водрозділом стало – хто їх виготовлятиме. Чи тільки виробники з числа ЄС освоюватимуть відповідні кошти, чи це можуть бути підрядники поза Євросоюзом? І те, що зараз займаються лише європейські виробники, знижує швидкість виготовлення снарядів. Отже, справді, зрив термінів постачання боєприпасів для ЗСУ пов'язаний із дефіцитом виробничих потужностей в ЄС. Що, своєю чергою, є наслідком того, що домінувала протекціоністська логіка. Тобто політика. Тобто лобізм", – констатує експерт.

На його думку, це демонструє – європейці продовжують недооцінювати рівень необхідності постачати Україні все необхідне вчасно та в потрібних обсягах; серйозність викликів через російську агресію.

Загалом підтримка України з боку ЄС залишається, підкреслює Олег Саакян. Нічого не говорить про її зниження. Більше того, відбувається розширення фінансового пакета (з 4 до 8 млрд євро) з боку Німеччини – одного з лідерів Євросоюзу, достатньо консервативного у своїх діях.

"Ну, а ситуація, що склалася зі снарядами, може спровокувати і вирішення ключової проблеми, яка до неї призвела. А саме – усвідомлення недооцінки реалій російсько-української війни", – припускає політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — із чим пов'язана подальша допомога Заходу: заручником чого стала Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини