Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Ердоган закрив очі на російські С-300 через Босфор - про що говорить такий крок Туреччини
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Ердоган закрив очі на російські С-300 через Босфор - про що говорить такий крок Туреччини

Між Ердоганом та Путіним може бути приховування домовленості, одну з яких турецький президент таким кроком і міг виконати

30 серпня 2022, 14:27 comments2727
Поділіться публікацією:

Посольству Туреччини було вручено вербальну ноту МЗС України через прохід російського судна "Sparta II" через протоку Босфор. Судно перевозило із Сирії до РФ ракетні системи С-300 ПМУ-2, які можуть бути використані проти України. Чому Туреччина, яка має "ключі" від Босфору, допустила таке? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Ердоган закрив очі на російські С-300 через Босфор - про що говорить такий крок Туреччини

Пролив через Босфор. Фото: з відкритих джерел

Реакція МЗС – це плюс, але, все ж таки, далі цей конфлікт буде спущений на гальмах

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан розмірковує так:

"Ситуація справді не однозначна. Туреччина ще 28 лютого цього року зобов'язалася, згідно зі статтею 19 Конвенції Монтре (Конвенція про режим проток від 20 липня 1936 року) не пропускати військових судів воюючих держав, якими напередодні міністр закордонних справ Мевлют Чавешоглу визнав Україну та Росію. Отже, якщо буде доведено, що російське судно "Sparta II" провезло через Босфор і Дарданелли ракетні системи С-300 із Сирії на свою територію – це стане поганим сигналом Україні та світу".

На думку експерта, той факт, що МЗС України чітко відреагувало на цю ситуацію, викликавши посла Туреччини та вручивши йому відповідну ноту протесту, є позитивним.

"Водночас, на мій погляд, цей конфлікт буде спущений на гальмах. Адже ні Україна, ні Туреччина не зацікавлені у його роздмухуванні", – констатує Вадим Трюхан.

Можливо, між Ердоганом та Путіним були певні домовленості після зустрічі у Сочі на початку серпня

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос припускає, що рішення турків пропустити "Sparta II" було пов'язане з нещодавнім невдалим візитом президента Туреччини Ердогана до України.

"Головною його метою було – схилити Зеленського до переговорів із Путіним. Не вдалося. Крім того, можливо, між Ердоганом та Путіним були певні домовленості після зустрічі у Сочі на початку серпня. І щодо дій Туреччини у Сирії. І щодо пропуску Туреччиною російських судів із Сирії", – пояснює Ігор Семиволос.

Він також не виключає, що Ердоган вважав, що такий крок серйозно не вплине на українсько-турецькі відносини.

"Можна завжди пояснити це тим, що зброя перевозилася суховантажами, це не військові кораблі, перепустка яких через Босфор не здійснюється. Тобто, з формального боку, Конвенцію Монтре не порушено", – зазначає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у США заговорили про вибори: про що нова заява Трампа – що це означає для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

30 серпня 2022, 13:56

Просто розумним іноземним державним діячам все більше набридає бути на побігеньках у у самозакоханого нікчемного Карли з корумпованою обслугою. Який одразу одразу серчяє, якщо щось не подобається і записує сердитий відосик. Не можна Світу бути заручником кривляки-брехуна, який прагне занурити світ у прірву війни.


Новини