Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чого Україні чекати від партнерів: який прогноз щодо посилення тиску на КНР та РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого Україні чекати від партнерів: який прогноз щодо посилення тиску на КНР та РФ

Росія та Китай намагаються "качати" тему псевдомирних переговорів

26 травня 2024, 14:07
Поділіться публікацією:

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що підтримка Китаєм Росії є вирішальним фактором, що впливає на перебіг війни в Україні. Він закликав країни блоку направити Києву більше зброї та боєприпасів, включаючи системи протиповітряної оборони та зброю великої дальності. Крім того, Столтенберг вважає, що країни-союзники, які постачають зброю Україні, повинні скасувати заборону на її використання для ураження військових об'єктів на території РФ. Чого можемо очікувати в найближчому майбутньому від партнерів у військовому сенсі, а також щодо впливу на КНР і РФ? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чого Україні чекати від партнерів: який прогноз щодо посилення тиску на КНР та РФ

Росія та Китай. Фото: з відкритих джерел

Захід робить Китаю попередження

За словами ветерана зовнішньої розвідки, генерал-лейтенанта Василя Богдана, спостереження за ситуацією на глобальному та регіональному рівні у контексті відносин із РФ та КНР, свідчать, що глобальні автократії консолідуються. І фактично можна говорити про створення автократичної коаліції, яка діє потужно проти України на фронті.

"Те, що Путін зараз активно через різні майданчики та різних спікерів намагається просунути свою ідею миру на умовах Кремля (заморожування конфлікту по лінії фронту на момент укладання гіпотетичної угоди), демонструє його невпевненість. РФ розуміє – незважаючи на певні тактичні успіхи, вона стратегічно програє. На всіх напрямках. Звідси й бажання якнайшвидше схилити Захід, світову спільноту загалом – до своєї концепції. З цього приводу в Мінську цього тижня відбулася зустріч "приречених мумій" — Путіна та Лукашенка. Теж намагалися "качати" тему псевдомирних переговорів. Теж намагалися надіслати якісь сигнали світові, зокрема про нібито нелегітимність української влади та свою готовність домовлятися з кимось іншим. Зрозуміло, що це не сприймається Заходом. Але, на жаль, на цьому грає той же Китай, аргументуючи свою латентну підтримку РФ тими "аргументами", які періодично наводить Путін", – пояснює Василь Богдан.

Зрештою, продовжує він, росіяни мають стараннями Пекіна необхідні комплектуючі для озброєння та техніки. Це бачить Захід і робить Китаю відповідні попередження. Як той самий Столтенберг. Як помічник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Джеймс "Джим" О'Браєн.

"Останній наголосив, що, якщо т.к. Китай допомагає РФ, то він також є суб'єктом війни проти України. І це слід припинити! Я не маю ілюзій, що подібне відбудеться швидко. Але рівень тих, хто все частіше звертається з подібними закликами до Китаю, дає підстави припустити, що у Вашингтоні на найвищому рівні розуміють, яку загрозу несуть КНР і РФ, а особливо їхній альянс (з примиканням до нього ще низки диктатур), що може призвести до ядерної війни. Розуміння цього, що призводить до нарощування підтримки України, дозволяє сподіватися на те, що позиція колективного Заходу змінюється на позитивний для нас бік", – вважає генерал.

Єдине, що, на його думку, поки що стримує конкретні напрямки та певні дії – вибори в США.

"Адміністрація Байдена, незважаючи на нюанси, пов’язані із затримкою надання необхідних Україні озброєнь, твердо стоїть на тому, що нас треба підтримувати. Але на радикальніші кроки не наважується, побоюючись можливої негативної реакції частини американських виборців напередодні президентських виборів (пройдуть у листопаді). Якби не це, ми мали б більш потужну підтримку", – упевнений Василь Богдан.

У той же час – маємо заяви Столтенберга про необхідність зняти заборону на завдання ударів західною зброєю по військових об'єктах на території РФ.

"А подібні заяви від обережного генсека НАТО, який зважує кожне своє слово, навряд чи могли з'явитися без узгодження цієї позиції зі США (лідером НАТО та демократичного світу в цілому) та європейськими лідерами, – наголошує ветеран зовнішньої розвідки. – Це важливий, мабуть, знаковий сигнал. Такий, що говорить, ймовірно, не лише про посилення підтримки України, а й про створення згодом антипутінської військової коаліції (що може статися вже після виборів у США, за умови перемоги команди Байдена)".

Поки ж, робить висновок генерал, розраховуватимемо на те, що Байден незабаром наважиться (у тому числі під певним тиском з боку союзників) дозволити використання ЗСУ західного озброєння по об'єктах (військових, критичної інфраструктури, що використовується для агресії проти України) на території РФ.

Пекін не змінює своєї позиції, продовжує підігравати Москві

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак поділився таким коментарем:

"Ми, звичайно, хотіли б, щоб західні країни змінили свою риторику, свою позицію на більш жорстку по відношенню до Росії. Включно з видачею дозволу Україні бити по території країни-агресора переданими нам озброєннями. І те, що дискусія йде вже в публічній площині, що глави МЗС Великої Британії та США фактично дали згоду (десь пряму, десь – не дуже чітко сформульовану) на такі дії – вже прорив. Справа за їхніми військовими, які мають тиснути на політиків, змусивши тих, нарешті, ухвалити відповідне рішення".

Якщо ми отримаємо дозвіл, нехай навіть лімітований, це дозволить хоча б відганяти російські війська від наших кордонів, пояснює експерт.

Щодо ситуації з КНР – на жаль, зазначає Іван Ступак, поки Пекін не змінює своєї позиції, продовжує підігравати Москві. Прямо не поставляючи зброю та боєприпаси росіянам, але заплющуючи очі на постачання різноманітних комплектуючих, верстатів, телекомунікацій, засобів зв'язку, мікроелектроніки. Усього, з чого сама РФ клепає озброєння.

Плюс – Китай активно торгує з Росією, допомагаючи тій економічно (і, звісно, маючи від цього свою вигоду). Та й абсолютно підтримує Кремль на міжнародній арені, нагадує експерт.

"Швидше за все, – прогнозує він, – китайські представники у жодному вигляді не будуть представлені на саміті миру у Швейцарії. А без Китаю, який має вплив на Росію, конструктивного діалогу не вдасться".

Водночас, продовжує Іван Ступак, є надія, що на швейцарській зустрічі буде вироблено певну позицію, доведену до відома тих, хто пропустить цей саміт. А ось на наступній зустрічі (ймовірно, на Близькому Сході або іншому майданчику, що влаштовує всіх), куди вже запросять представників РФ і де тоді точно будуть ті ж КНР і Бразилія, формуватиметься вже власне переговорна рамка.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи ми дійсно входимо у процес мирного кейсу: що вирішиться найближчі місяці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

26 травня 2024, 13:22

А підтримка США корумпованого божевільного Фюрера є вирішальним фактором у цій юдейсько-путинській кризі. Це він привів це протистояння в Україну. Бо юдейці ніби прокляті вони - Біда. Ще три балтійських мікропровокатора які відокремились не для того щоб жити і не заважати іншим, а для того щоб пакостити імперії і використовувати терпіл на м'ясо для цього.


Новини