Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи з'явилася загроза життю Путіна – чи справді у Кремлі шукають йому наступника
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи з'явилася загроза життю Путіна – чи справді у Кремлі шукають йому наступника

Путін все більше перетворюється на баласт, стає проблемою навіть для свого оточення

20 березня 2023, 13:10
Поділіться публікацією:

Глава Кремля Путін після видачі Міжнародним кримінальним судом (МКС) ордера на його арешт став ще токсичнішим не тільки для всього світу, а й у своїй країні. Представник ГУР Міністерства оборони України Андрій Юсов вважає, що у Кремлі вже почали шукати наступника і шукає його вже не Путін. Чи згодні з таким твердженням? Яка ймовірність, що Путіна незабаром приберуть – так чи інакше? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи з'явилася загроза життю Путіна – чи справді у Кремлі шукають йому наступника

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Поки що не видно публічних факторів, які говорять про підготовку кампанії з ліквідації Путіна його оточенням

Голова Центру політичних студій "Доктрина", політичний консультант Ярослав Божко поділився такою думкою:

"Як мінімум, Путін відтепер гарантовано позбавлений будь-якої можливості навіть теоретично відвідувати західні країни та інші держави, які визнають юрисдикцію МКС. Це серйозно б'є gj його представницькій функції і свідомо відрізає навіть теоретичну опцію відновлення діалогу путінського режиму із Заходом – навіть після війни".

Водночас, зазначає експерт, поки що не видно публічних факторів, які говорять про підготовку кампанії з ліквідації Путіна його оточенням.

"Однак він все більше перетворюється на баласт, стає проблемою навіть для свого оточення. Адже за Путіна при владі навіть заїкатися про прагматичні сценарії із Заходом воно не може", – констатує Ярослав Божко.

Про якесь гідне місце серед глобальних гравців Росії доведеться забути на роки, а то й десятиліття

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник вважає, що навряд чи Путіну почали шукати у Кремлі заміну.

"Адже Путін – це і є Кремль, а також уособлення власне Росії. Можливо, є деякі дискусії на тлі його токсичності, що підвищується, але – не масово, не серед кістяка російського істеблішменту. Путін 20 років випалював будь-яку опозицію, а потім добивав і паростки нової. Якщо проводити паралелі навіть із Гітлером, той ніколи не чіпав армію, щоб не знижувати її боєздатність. Тоді як Путін зробив російських генералів абсолютно політично заангажованими та орієнтованими виключно на нього", – пояснює експерт.

Тому, пояснює він, навряд чи ведеться пошук певної альтернативи Путіну. Водночас немає сумнівів, що диктатор, особливо після рішення МКС, став максимально токсичним.

"Попереду – тотальні санкції, які приведуть відносини РФ із цивілізованим світом до формули, якою колись пішов іракський лідер Саддам Хусейн. А саме – "нафта в обмін на продовольство". Про технології, про гідне місце серед глобальних гравців доведеться забути на роки, а то й десятиліття", – прогнозує Микола Мельник.

На лаві підсудних мають сидіти тисячі

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко розмірковує так:

"Чи буде путінський наступник більш адекватний, ніж попередник, сказати складно. Враховуючи абсолютну тупість російського керівництва і хитрість, підлість, цинічність самого Путіна, який пов'язав кров'ю всіх росіян – і верхівку (покірно виконує всі його божевільні витівки), і бомжів з зеками (які масово відправляють воювати-гинути в Україну) які запускають ракети по Україні з безпечної для себе відстані. Усі вони, всі росіяни пов'язані з Путіним кров'ю. І посадити одного, покарати одного, призвати до відповідальності одного – точно недостатньо. Як і недостатньою буде просто зміна Путіна".

На лаві підсудних, впевнений експерт, мають сидіти тисячі – вся Держсудма, весь Радфед, вищий офіцерський склад росармії, величезна кількість чиновників та політиків. Усі, хто – так чи інакше – причетний до агресії РФ проти України.

"Щойно вони виїдуть з "оркостану", будь-яка цивілізована країна має затримувати їх – і екстрадувати до України. Тут (або в Гаазі) їх слід показово судити – і відправляти на відновлення зруйнованих міст, селищ. Кірка, лопата, ватник – для їхнього менталітету тут немає нічого нового", – констатує Сергій Войченко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — перед зустріччю з Путіним Сі Цзіньпін висловився про війну і РФ: на що варто звернути увагу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини