Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи вдасться Україні пройти зиму без блекаутів – що стане головним чинником
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи вдасться Україні пройти зиму без блекаутів – що стане головним чинником

Головним мінусом є те, що Україна так і не отримала сучасних винищувачів для прикриття неба над великими територіями

13 жовтня 2023, 08:40 comments2601
Поділіться публікацією:

У разі ракетних та дронових ударів РФ по об'єктах енергосистеми України в осінньо-зимовий період у 2023-24 роках – відключення світла ймовірні, але вони не будуть тривалими. Енергосистема адаптувалася до нових реалій і має вистояти, заявив міністр енергетики України Герман Галущенко. Чи згодні з таким твердженням? Із чим Україна підходить до нового опалювального сезону? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи вдасться Україні пройти зиму без блекаутів – що стане головним чинником

Відключення електроенергії. Фото: з відкритих джерел

Енергетиці потрібні винищувачі ППО-ПРО

Глава Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігор Черкашин розмірковує так:

"Оптимізм — штука хороша і потрібна, але треба визнати, що збочений розум агресора непередбачуваний. Як і те, що росіяни навчаються і набувають додаткових навичок нести горе та руйнування. Припустити, що буде те, що було минулої зими, дуже передчасно. Так, ми отримали захист у Києві, але Київ – це не вся Україна. І величезна енергетична інфраструктура не забезпечена такими системами ППО-ПРО, щоб бути повністю впевненим".

На жаль, продовжує експерт, Україна не отримала сучасних винищувачів для прикриття неба над великими територіями. Тобто, пояснює він, зима, швидше за все, проходитиме лише у захисті частини об'єктів наземними засобами. А їх явно замало.

"З огляду на серйозні зміни у політиці Ізраїлю, можна спробувати попросити згоди повторно на передачу МІГів з їхньою авіонікою, які вони забороняли нам передавати з однієї зі східноєвропейських країн. Енергетиці потрібні винищувачі ППО-ПРО і, по суті, вони стали найголовнішим та найважливішим елементом енергетичної системи в умовах війни у поєднанні з об'єктовими наземними засобами ППО-ПРО. І цей елемент енергосистеми не залежить від міністра енергетики", – констатує Ігор Черкашин.

На його думку, виходячи із реального стану справ, споживачам необхідно продумати системи автономного резервного електрозабезпечення на цю зиму.

"Запас кишеню не тягне, а навесні ми зможемо повністю оцінити результати всіх заяв та дій", – підсумовує експерт.

Слід готуватися до складної зими

Екс-гендиректор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон поділився таким коментарем:

"Тривалість відключень залежатиме не від думки міністра, а від характеру та значущості ушкоджень. Ми всі сподіваємося, що на основі досвіду минулого року краще підготувалися до обстрілу ворога, покращено систему ППО та побудовано захисні споруди на енергетичних об'єктах. Але публічної інформації про це зі зрозумілих причин немає".

Підвищити стабільність енергосистеми можна було б шляхом її децентралізації, вважає експерт. Але, на його думку, у цьому напрямі жодного прогресу не видно.

"Отже, варто готуватися до складної зими, – попереджає Сергій Макогон. – Раджу перевірити (якщо вже є) або придбати генератори та системи накопичення енергії, а також приділити час утепленню свого житла".

Незважаючи на безліч проблем, енергосистема вистоїть

Голова Союзу споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської Ради при КМДА Олег Попенко вважає, що українська енергетика підходить до опалювального сезону у складному становищі.

"Частина генерації розбомблена, захоплена, знищена. Як і частина розподільчих систем (трансформаторні підстанції). Росіяни чудово знають, куди треба бити. Інформація про нашу енергосистему була у вільному доступі. Плюс – велика кількість агентів РФ працювали тут", – пояснює експерт.

Біда у тому, продовжує він, що ми не встигли відновити частину зруйнованої генерації. Що керівництво (те саме Міненерго) не здатне реагувати на нові виклики, натомість здатне займатися корупційними діями.

"Простий приклад – нам давно передали величезний генератор із США, який міг би підтримати українську енергосистему. Але запустять його лише наступної весни. Таких випадків – чимало. Не кажучи вже про тупе розкрадання грошей. Враховуючи все вищесказане, на нас чекає важка зима, – прогнозує Олег Попенко. – Але, гадаю, енергосистема вистоить, насамперед, завдяки середній ланці, яка набралася величезного досвіду і робить неможливе у нинішніх військових умовах".

Читайте також на порталі "Коментарі" – головні висновки Рамштайну-16: які сигнали від Заходу отримала Україна – на що можемо розраховувати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини