Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи ухвалив рішення Захід остаточно демонтувати путінізм – що робиться для цього
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи ухвалив рішення Захід остаточно демонтувати путінізм – що робиться для цього

Заходом почало формуватися нове бачення – світові лідери відкрито заговорили про необхідність демонтажу путінізму

19 лютого 2023, 15:00 comments2183
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський запевняє, що нинішні бої за Донбас – це протистояння, від якого залежить багато чого з того, що ми готуємо найближчим часом. Він також наголосив на важливості зробити все (у тому числі з боку світових лідерів), щоб прискорити російський програш. Тиск світу, на думку Зеленського, має бути таким, щоб Росія не встигала набувати нових форм терору. Про що говорить те, що відбувається зараз на військових фронтах, а також на дипломатичних – у ракурсі тиску на РФ? Чому за рік не вдалося зробити цю війну катастрофічно невигідною для країни-агресора? Як це зробити на другий рік протистояння? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи ухвалив рішення Захід остаточно демонтувати путінізм – що робиться для цього

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Західний світ намагається тиснути на Кремль, зберігаючи його політичний вплив на регіони

Політолог Володимир Цибулько міркує так:

"Треба сказати, що ця війна і так катастрофічно невигідна для РФ. Просто Кремль визнати це не може. Росія стрімко втрачає позиції з усіх напрямків, включаючи економічний, передусім, ринок вуглецю. Дається взнаки і санкційний тиск, включаючи недопуск на територію країни-агресора технологій подвійного призначення. А сама вона не в змозі виготовляти сучасну техніку, у тому числі оборонну, не кажучи вже про автомобілі. Ресурс РФ вичерпується. І це при тому, що ці санкції почали діяти лише з лютого поточного року".

У свою чергу, продовжує Володимир Цибулько, військовим експертам вже зрозуміло, що мілітарний потенціал росіян значно впав. На велику операцію РФ вже немає сил та засобів.

"Але логіка наших партнерів у тому, щоб не влаштовувати обвальну ситуацію, коли ядерна держава може, скажімо так, піти у рознесення. Західний світ намагається тиснути на центр, на Кремль, зберігаючи його політичний вплив на регіони. Але вже видно, що почало формуватись нове бачення. У Мюнхені на конференції з безпеки світові лідери відкрито заговорили про необхідність демонтажу путінізму. Стало ясно, що й збереження РФ у її міжнародно визнаних кордонах не є зараз чимось обов'язковим, як декларувалося нещодавно. Схоже, демонтаж РФ у її нинішніх географічних межах уже розглядається як цілком допустимий", – зазначає політолог.

На його думку, щоб прискорити крах агресора, необхідно прискорити постачання в Україну необхідних озброєнь та боєприпасів, перепідготовку наших військ. Крім того, важливим є утримання соціально-економічної ситуації. Наше населення катастрофічно збідніє. Зрозуміло, що війна. Тим важливіше підтримувати українців з боку партнерів не лише озброєнням, а й фінансово.

"Ще один дуже важливий момент, – наголошує Володимир Цибулько. – Нам потрібна чітка концепція щодо того, якою стане наша країна після війни. Українці можуть ще потерпіти, якщо розумітимуть – яку конструкцію, яку Україну ми збудуємо після перемоги. У цьому сенсі зараз явно не вистачає ясної картини майбутнього, нашого місця у світовій безпеці, чітких термінів вступу до НАТО та ЄС. Наші перспективи має бути зафіксовано у певних документах у категоричному вигляді. Тоді буде легше. Тоді українці (і військові, і цивільні) отримають імпульс для чергової неймовірної мобілізації внутрішніх резервів".

Війна з російським тероризмом – це справа не лише України, а й усього світу

Засновник міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club, керівник Міжнародного штабу допомоги українцям Ганна Крисюк поділилася такою думкою:

"Те, що відбувається на військових фронтах, демонструє, що українська армія точно стала сильнішою, але зазнала серйозних втрат. Багато людей, які першими йшли на фронт, контрактники, які мають підготовку з воєнних дій 2014 року, загинули. Навчання та підготовка нових воїнів, щоб утримувати фронт, щоб деокупувати наші території, потребує певного часу. Особливо з огляду на те, що чимало військовослужбовців проходить подібне навчання за кордоном, освоюючи нові види озброєнь, які нам надають партнери".

Крім того, продовжує експерт, дуже багато хто перепрофілювався і проходив навчання, навчаючись керувати дронами.

"Це зовсім інша війна, зовсім інше озброєння, – зазначає Ганна Крисюк. – Я не військовий експерт, але привозячи гуманітарну допомогу нашим захисникам та захисницям, часто спілкуюся з ними. І багато знаю з перших вуст".

За словами експерта, величезну роботу проводять наші обмудсмен, Офіс президента, дипломатія, щоб повернути полонених.

"Росія – країна-терорист, яка не дотримується жодних правил – ні дипломатії, ні війни. І навіть ті чи інші гуманітарні питання вирішувати з агресором дуже складно. Як показала практика, повернути свою територію ми можемо лише силою. Але, безперечно, слід збільшувати економічний, політичний, дипломатичний тиск на агресора. І в цьому ракурсі величезних зусиль докладають і українська влада, і громадськість. У будь-якій країні ми демонструємо свою ідентичність, говоримо про російські злочини", – наголошує Ганна Крисюк.

Вона впевнена, що важливо не падати духом, воювати на всіх фронтах, включаючи інформаційний. Допомагати всім, хто потребує допомоги.

"Важливо вистояти, не здаватися, об'єднувати всі зусилля, наголошувати, що війна з російським тероризмом – це справа не лише України, а й усього світу. Тому що загрожує РФ саме усьому світу, – наголошує експерт. – Численні економічні та екологічні проблеми, інфляція, міграційні, продуктові та інші кризи – це все наслідок російської агресії. Важливо доносити це до світової спільноти, до народів усіх країн, а не лише до їхніх політиків. Пояснювати важливість того, щоб війна закінчилася якнайшвидше. І закінчилася поразкою агресора, інакше будуть нові – ще масштабніші – кризи по всій планеті. Але для цього потрібно максимально тиснути на РФ. Всім цивілізованим світом".

Читайте також на порталі "Коментарі" – від Рамштайну до Мюнхенської конференції: як нові рішення вплинуть на події в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини