Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи справді Україна програє на інформаційному фронті: як змінити ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді Україна програє на інформаційному фронті: як змінити ситуацію

Кремль витрачає великі ресурси на дезінформацію за кордоном

2 грудня 2023, 11:30 comments1659
Поділіться публікацією:

Інформаційна війна – не менш важлива частина загальної великої війни, яку Росія веде не лише проти України, а й проти всього демократичного світу. І в цій війні, на жаль, пропагандистська машина агресора досягає певних успіхів. Ось уже місяць як активно мусується тема нібито конфлікту між президентом Зеленським та головкомом ЗСУ Залужним. У західних медіа з'являються матеріали, що Путін може перемогти у цій війні. Сам російський диктатор готує чергове пропагандистське дійство – велику прес-конференцію та "пряму лінію з народом". Де навряд чи обійдеться без педалювання теми війни. Експерти оцінили спеціально для видання "Коментарі" те, що відбувається на інформаційному фронті, а також як покращити тут позиції України.

Чи справді Україна програє на інформаційному фронті: як змінити ситуацію

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Росія наполегливо просуває тези про необхідність нового світоустрою

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України (з 2005 по 2010 роки) Микола Маломуж наголошує, що інформаційне забезпечення для Путіна є не менш важливим, ніж власне війна на полі бою.

"У це вкладаються величезні кошти, – зазначає генерал. – І ставка тут не лише на зомбування російського суспільства. Дуже багато виділяється на дезінформацію там. Ті ж американські видання періодично танцюють під кремлівську дудку і за російські гроші. Статті з меседжами Кремля в тих же New York Times Washington Post з'являються точно не випадково. Як і у низці європейських медіа. Не кажучи вже про так звані треті країни".

Навіть у Китаї, наголошує експерт, російська пропаганда працює дуже потужно. Проти України, проти Заходу, проти світопорядку, що ґрунтується на засадах міжнародного права.

"Росія наполегливо просуває тези щодо необхідності нового світоустрою. Фактично заснованого не так на силі права, але в праві сили. Хоча відкрито про це, звісно, не говорить", – констатує Микола Маломуж.

Все ще недостатньо якісного україномовного продукту

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", сержант ЗСУ Михайло Макарук розмірковує так:

"Я як людина, щільно пов'язана з інформаційною роботою, часто ставлю питання – що зробило Мінкультури та інформполітики, щоб боротися за уми наших громадян, особливо підростаючого покоління? Де якісний україномовний продукт? Мультфільми, серіали, фільми. Класні переклади зарубіжної продукції. Чому це не дотується? Чому не підтримуються україномовні ютуб-блогери?".

Орієнтація має бути на дітей, упевнений експерт. Не на покоління наших батьків, що привело країну до цієї війни.

"Саме вони, – пояснює Михайло Макарук, – дивилися, як розкрадається держава та розвалюється армія. А то й сприяли цьому. Боротися треба за дітей! Де національний продукт із урахуванням сучасних реалій? Де фінансування класних україномовних ютуб-проектів для дітей? Де формування нормального контенту?".

З хорошого – книговидавництво в Україні підняли на сучасний рівень, із відмінними перекладами, вважає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін готує нові заяви: чи чекати на несподіванки і чому війна може загостритися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини