Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи припиниться ядерний шантаж з боку Росії після засідання ООН – чому право вето РФ у Радбезі незаконне
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи припиниться ядерний шантаж з боку Росії після засідання ООН – чому право вето РФ у Радбезі незаконне

Росія продовжує використовувати пропаганду та маніпуляції для досягнення своїх цілей

12 серпня 2022, 13:50 comments1731
Поділіться публікацією:

У Нью-Йорку відбулося засідання Ради Безпеки ООН, яке Росія скликала через обстріл Запорізької АЕС у захопленому нею Енергодарі нібито з боку українських військових. Експерти оцінили для видання "Коментарі" підсумки засідання, а також пояснили, чому РФ не місце у Раді безпеки ООН не лише через агресію проти України.

Чи припиниться ядерний шантаж з боку Росії після засідання ООН – чому право вето РФ у Радбезі незаконне

Радбез ООН. Фото: з відкритих джерел

Росія використовує ЗАЕС для ядерного шантажу не лише України, а й Європи

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що прозвучали цілком очікувані заяви сторін, які суперечать одна одній.

"Росія, яка ще жодного разу не визнала своєї відповідальності, традиційно голослівно звинувачує у всьому Україну, Україна з вагомими аргументами – Росію. На ЗАЕС вже сталася низка інцидентів, низка обстрілів, але російська сторона вперто вдає, що вона тут ні до чого, – зазначає експерт. – При цьому відмовляється підтримувати пропозицію щодо створення демілітаризованої зони навколо ЗАЕС".

Постійний представник РФ у Раді безпеки ООН Василь Небензя, незважаючи на свій дипломатичний статус, не преминув образити українського дипломата Сергія Кислицю. І це, наголошує Максим Ялі, справжнє обличчя російської "дипломатії".

На думку політолога, ситуація навряд чи зміниться найближчим часом. І заклик гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі надати доступ місії до Запорізької АЕС, швидше за все, залишиться без відповіді.

"Росія використовує ЗАЕС для ядерного шантажу не лише України, а й Європи. Мета посадити офіційний Київ за стіл переговорів із Москвою – і змусити піти на територіальні поступки. Задовольнивши як висунуті у Стамбулі вимоги, а й інші російські " хотілки " . Так, якщо РФ вдасться провести псевдореферендуми на частині Запорізької та Херсонської областей, вона наполягатиме, щоб Україна погодилася відмовитись і від цих територій, – прогнозує Максим Ялі. — Ситуація патова. Спостерігаємо її протягом майже півроку. Все вирішуватиметься на полі битви. І лише, коли одна зі сторін продемонструє суттєві успіхи, можуть розпочатися будь-які переговори. Поки що РФ і надалі шантажуватиме світ ядерним Апокаліпсисом".

Світ не повинен далі миритися з тим, що місце постійного члена Ради Безпеки ООН неправомірно посідають злочинці

Експерт Інституту постінформаційного суспільства, медіаексперт, заступник міністра інформполітики (2017-2019 рр.) Дмитро Золотухін акцентує, що постпреда Росії в Раді безпеки ООН Василя Небензя вже неодноразово спіймали на просуванні спеціальних операцій російських спецслужб з дезінформування з високої трибуни.

"З перших днів широкомасштабної агресії він регулярно озвучує тези, які готують йому у Службі зовнішньої розвідки (СЗР) РФ. Але річ у тому, що його там взагалі не повинно бути, – зазначає експерт. – Росія присутня в Раді Безпеки ООН внаслідок обману та корупційних угод, які мали місце ще 24 грудня 1991 року під керівництвом президента РФ Бориса Єльцина. Він тоді фактично офіційно представив усьому світові "Російську Федерацію" як нове ім'я "СРСР", а потім "СРСР" продовжило засідати в ООН під новим ім'ям "Російська Федерація". Постійний представник СРСР при Раді безпеки ООН Юлій Воронцов просто замінив табличку і став представником Росії. Але, з юридичної точки зору, Росія – це не СРСР, а лише одна з 15 республік, що входили до нього, – РРФСР".

Дмитро Золотухін нагадує, що Єльцин повідомив тодішнього генсека ООН – Хав'єра Переса де Куельяра, у листі 24 грудня 1991 року, що тепер "Росія буде замість СРСР". Але жодних прав та повноважень він на це не мав, упевнений експерт.

"Адже Радянський Союз не змінив свою назву на Російську Федерацію, а взагалі припинив існування. Що було чітко і недвозначно закріплено в Угоді про створення Співдружності Незалежних Держав (Біловезька угода) від 8 грудня 1991 року: "Союз РСР як суб'єкт міжнародного права та геополітична реальність припиняє своє існування". У угоді було зазначено: "З моменту підписання цієї Угоди на територіях держав, що її підписали, не допускається застосування норм третіх держав, у тому числі колишнього Союзу РСР". Це було ратифіковано парламентами всіх країн-підписантів, зокрема Україною та РРФСР. А 25 грудня 1991 р. саме РРФСР, а чи не СРСР законом № 2094-I змінила свою назву на "Російська Федерація". Тоді як СРСР припинив своє існування у 1991 році", – наголошує Дмитро Золотухін.

Про це, продовжує він, було достеменно відомо президенту РРФСР Борису Єльцину, який власноручно підписав "Біловезьку угоду". Але однією рукою Єльцин підписав факт розпаду СРСР, а іншою – лист генсеку ООН, що СРСР – перетворився на Росію. Іншими словами – він усіх обдурив, констатує експерт.

Він продовжує:

"Сьогодні Росія не лише незаконно перебуває у РБ ООН, а й використовує цей статус для прикриття розв'язання агресивної війни проти України, блокуючи будь-які конструктивні документи. Світ не повинен далі миритись з тим, що місце постійного члена Ради Безпеки ООН неправомірно посідають злочинці. Така ситуація вже траплялася. Генеральна Асамблея фактично визнала, що з 1949 по 1971 рік у Раді безпеки місце постійного члена також неправомірно займали представники уряду Чан Кайші (Китайська республіка). 25 жовтня 1971 р., Генеральною асамблеєю ООН, було прийнято Резолюцію #758 "Відновлення законних прав Китайської Народної Республіки ООН". Ця резолюція створила важливий правовий прецедент: Генеральна Асамблея на підставі ст. 18 Статуту ООН двома третинами голосів має право вирішувати, хто може представляти постійного члена Ради Безпеки в ООН".

Зараз, упевнений Дмитро Золотухін, має статися те саме. Генасамблеї, наголошує він, слід проголосувати відповідну резолюцію – і визнати, що уряд Російської Федерації не має права представляти СРСР ООН, тому що СРСР припинив своє існування ще 1991 року. Після чого Раді безпеки залишилося лише чотири постійних члени (Франція, США, Китай і Великобританія), а Небензя, або хтось інший на його місці, не має права представляти там Росію.

Читайте також на порталі "Коментарі" — звернення Зеленського : що хотів донести президент — кому і як адресував свої меседжі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

12 серпня 2022, 13:14

Все просто. Попри зло, жорстокість, нехтування чим тільки можна - РФ впливовий гравець. Україна сама себе, егоїстично призначила взірцем всього - будучи найбільш порочною в світі. От її і вікористовують, як і вона свій народ - як витратний матеріал. Тільки набравшись сміливості стати на шлях виправлення і визнання того, що наробила і щірого каяття і взявши відповідальність на себе - зможе уникнути приниження і колапсу.


Новини