Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи переміг Пригожин Міноборони РФ - що насправді ховається за вивіскою ПВК "Вагнер"
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи переміг Пригожин Міноборони РФ - що насправді ховається за вивіскою ПВК "Вагнер"

Неприємні вислови Пригожина на адресу Міноборони, Генштабу, командувача "СВО" - не більше ніж дозволене в рамках кулуарного протистояння між силовиками та вежами кремля

14 січня 2023, 13:45 comments1208
Поділіться публікацією:

Близький до Путіна бізнесмен, засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин здобув "перемогу" у протистоянні з Міноборони РФ після офіційного визнання участі найманців у боях за Соледар, вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW). Тим часом радник Держдепартаменту США Дерек Шолле заявив, що Вашингтон робить все можливе, щоб припинити роботу "ПВК Вагнера" у Сербії та інших країнах, де вона намагається бути присутньою. Про що говорить те, що відбувається між пригожинським угрупуванням та МО РФ? Чи велике значення "вагнерівців"? Чи може ця ПВК стати бомбою сповільненої дії під саму російську державу? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи переміг Пригожин Міноборони РФ - що насправді ховається за вивіскою ПВК "Вагнер"

Євген Пригожин. Фото: з відкритих джерел

"Група "Вагнера" не є приватною військовою компанією і взагалі компанією

Експерт Інституту постінформаційного суспільства, медіаексперт, заступник міністра інформполітики (2017-2019 рр.) Дмитро Золотухін розмірковує так:

"На жаль, треба констатувати, що, аналізуючи діяльність Пригожина та його пташенят, західні аналітики часто роблять дивні висновки "хто до лісу – хто по дрова". По-перше, я невпинно повторюю, що "група "Вагнера" не є приватною військовою компанією і взагалі компанією. Це самоназва, яку вигадав Пригожин. Якщо я заявлю, що я, наприклад, балерина — дуже малоймовірно, що західні медіа будуть мене так називати. По-друге, "Інститут постінформаційного суспільства" вже кілька років працює над моніторингом злочинів "групи Вагнера" по всьому світу та збором матеріалів для визнання "групи Вагнера" терористичною організацією. По-третє, призначення Герасимова безпосереднім керівником війни говорить про гостру фазу конфлікту між Пригожиним і Міноборони, однак він точно не "здобув перемогу", як заявляє ISW".

Дмитро Золотухін наголошує, що Міноборони РФ взагалі припинило якось коментувати події навколо Соледара, залишивши це воєнкорам та пригожинським петрушкам у телеграмі.

"Матчастину треба знати, шановні західні колеги", – констатує експерт.

Те, що в керівництві МО РФ провели "тектонічні зміни", не варто розцінювати як особисту перемогу Пригожина

Все змішалося в будинку Облонських... Ось приблизно так, на думку політичного експерта Світлани Кушнір, одним мазком можна позначити вал інформації, фейків, відео, чуток та домислів про внесок Євгена Пригожина та його приватну військову компанію "Вагнер" у війну проти України.

"Як на мене, представники ПВК "Вагнер" зробили на півкулю, а розповіли на рубль! Натомість у медіакампанію з перетворення боїв за Соледар на алюзію боїв за Сталінград було вкладено чимало фінансів. За характером, висловлюючись словами медійників, розтягування інформації по пабліках, можна сміливо сказати, що вбухав у піар Пригожин кілька мільйонів", – зазначає експерт.

А тепер, продовжує вона, давайте розбиратися, хто і що виграв.

Весь цивілізований світ знає, що в путінській росії ніхто не може сам по собі стати олігархом, магнатом або власником приватної військової компанії. Тобто, пояснює Світлана Кушнір, Пригожин сьогодні – тимчасовий паяц при дворі. І йому необхідно постійно доводити цареві, а ще більше — кремлівській свиті, що він досяг чогось, що він може цю роль, відведену йому путіним — і далі виконувати.

"Безсторонні вислови Пригожина на адресу Міноборони, Генштабу, командувача "СВО" (насправді — війною проти України) — не більше ніж дозволене в рамках більш глибинного – кулуарного – протистояння між силовиками та вежами кремля. Те, що в керівництві МО РФ провели "тектонічні зміни", не варто розцінювати як особисту перемогу Пригожина. Це є санкціонована ситуація. Не здивуюся, якщо режисером цього міг виступати сам путін та його найближчий соратник та радник останніх років Юрій Ковальчук. Я про те, що міністр оборони Шойгу переформатував командний склад "СВО", відправивши керувати війною главу Генштабу Герасимова, а Суровакіна, який показав свою підлу "результативність", вибрав тактику масових ракетних обстрілів і атак дронами всієї території України (особливо її енергетичної сфери), не заслали. кудись на Далекий Схід, а залишили в замах у Герасимова. Перестановки у командуванні противника можуть бути небезпечними для нас. Масштабну повторну спробу наступу фронтом на територію України виключати не можна", – попереджає експерт.

На її думку, ратний "подвиг" ПВК "Вагнер", що красиво подається, на сьогоднішній момент став подразником для військової еліти ЗС РФ. І цей фактор, упевнена Світлана Кушнір, у Кремлі дуже вміло використовуватимуть. Тим більше, що на тлі Бахмута і Соледара в Росії виділився як клас пул т.зв. військкорів.

"І тут влада теж зіграла у плюс для себе: спочатку дали їм пов'язати проти військового керівництва, а потім і по прянику видали (я про вручення деяким грамот на публіку), зробивши їх відтепер лояльними до аналізу дій кремля. Але досі ніхто не говорить про втрати "вагнерівців", про те, якою ціною, якими жертвами Пригожин сплатив на новий термін своє перебування у статусі фаворита царя-путіна", – зазначає експерт.

Вона впевнена, що закінчиться вся "слава" ПВК "Вагнер" один момент: щойно США назвуть цю організацію терористичною, і російський Генштаб перестане надавати вогневу підтримку штурмовикам-"музикантам", з боєкомплектами яких і так пішли складнощі.

"А тепер кілька слів про героїзацію "вагнерівців" в очах обивателів-росіян. Піднімати на п'єдестал ув'язнених за тяжкими статтями (вбивство, насильство, пограбування, організована злочинність) – моветон навіть у такій країні, як росія, де бандитська субкультура отримала нормалізацію та прийняття. Був із криміналом в анамнезі – погано. І як би колишній зек Пригожин не намагався, більшість громадян таке не приймає, – пояснює Світлана Кушнір. — Тому якась гидливість у політиблішменті щодо самого Пригожина і існує. Політбомонд чудово пам'ятає і його минуле, і нещодавні "хороводи" по російських в'язницях з метою зібрати все несправність — і погнати на забій на передову. Росіяни, що росіяни, що багато себе утворюють і виховані, багато в чому навіть полегшено зітхали: адже таким чином буде утилізовано весь зброд, рецидивісти. Спостерігаємо ситуацію без ілюзій, не піддаємося на розпропаганду і пам'ятаємо, що наша війна проти агресора – в рамках Женевської конвенції, і вона – визвольна. На відміну від т.зв. "СВО" росіян, які прийшли на українську землю як агресори та загарбники. І які ще сьорбнуть горя, коли їх "фронтовики", включаючи "вагнерівців", що залишилися живими після нашої перемоги, почнуть сіяти жах уже всередині самої Росії".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Кабмін створив черговий орган, який візьметься за відновлення України: про що говорить це рішення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

14 січня 2023, 14:13

Тільки в Україні колишній двічі не судимий міг стати президентом. Під час Помаранчевого революційного переділу влади, розумні казали: Янукович програв тому, що офіцери ніколи б не визнали зека командувачем. У 2010му визнали і підкорилися. Жоден героїзм зараз не змиє з офіцерів той ганебний бруд мало-православних. Який нечуваний навіть на велико-православній Росії.


Новини