Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи отримаємо ми згоду США на удари вглиб РФ: чому саме зараз розгойдується тема
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи отримаємо ми згоду США на удари вглиб РФ: чому саме зараз розгойдується тема

Україна активно просуває тему про дозвіл на використання ракет натовського виробництва

29 серпня 2024, 18:42
Поділіться публікацією:

Цього тижня глава ОП Андрій Єрмак та міністр оборони України Рустем Умєров проведуть зустрічі з представниками адміністрації Джо Байдена, намагаючись переконати Вашингтон зняти обмеження на використання американської зброї для ударів по території Росії. Про важливість дозволу від партнерів завдавати ударів по території РФ далекобійною зброєю говорив також під час прес-конференції президент Володимир Зеленський. Він також зізнався, що розуміння у цьому питанні все ще відсутнє. Чому останнім часом ця тема знову активно порушується? Чи вдасться Києву дотиснути західних партнерів переступити через чергові "червоні лінії"? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи отримаємо ми згоду США на удари вглиб РФ: чому саме зараз розгойдується тема

Удари по Росії. Фото: з відкритих джерел

Шумиха наколо "Паляниці" могла з'явитися неспроста

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков так прокоментував ситуацію:

"Цю проблему можна назвати багатошаровою. Досить багато публікацій про те, що Міністерство інфраструктури та екс-глава Держагентства відновлення Мустафа Найєм неефективно використали величезні фінанси, що виділялися на захист енергооб'єктів. Ми бачимо, що ракетні удари агресора проходять, не вистачає і ЗРК та інших засобів ППО. І, власне, укриття, що будувалися для енергетичних об'єктів, не працюють. Але ж винен у цій ситуації має хтось бути? Ось влада і вигадала причину, що не вистачає Україні дозволу на застосування далекобійних натовських ракет. Йдеться про те, що, якби був дозвіл на удари вглиб території Росії, по аеродромах, то ворожих ударів було б менше і, отже, більше енергетичної інфраструктури було б у цілості та безпеці".

Олександр Кочетков каже, що, роблячи такі заяви, влада, м'яко кажучи, перебільшує. Насамперед, тому що йдеться про можливість застосування ракет з дальністю 500 км максимум. Це стосується крилатих ракет. Хоча ATACMS загалом летить максимум на 300 км у тій модифікації, яку можуть дати Україні.

"Аеродроми, з яких нас атакують, взагалі перебувають за кілька тисяч кілометрів від українського кордону. Тому навіть дозвіл на використання ракет натовського виробництва проблему не зніме. Навіть, якщо ми отримаємо такі дозволи, менше атак на нашу інфраструктуру з боку агресора не стане", – прокоментував співрозмовник порталу "Коментарі".

Експерт вважає, те, що зараз порушується ця тема – неспроста. Можливо, саме зараз потрібне таке інформаційне тло.

"Річ у тому, що ще до повномасштабного вторгнення Вашингтон і Москва домовилися не використовувати один проти одного військову техніку. І ось зараз у період виборів порушувати домовленості Вашингтон точно не хоче. Я цілком можу припустити, що було знайдено рішення. Цілком можливо, що Україна почала заявляти про виробництво своєї балістичної ракети "Паляниця" зовсім недарма. Можливо ще з'являться заяви про якісь небувалі розробки, після чого по території ворога почне летіти щось дуже швидко і досить точно. А по уламках зрозуміти, що це західна ракета неможливо, бо навіть у ракеті українського виробництва будуть західні складові. Це вже зрозуміло. Тому галас, що маємо якісь власні розробки та випробування, цілком може бути прикриттям фактичного використання західних ракет. Цілком можливо, що буде визначено низку цілей, за якими США дадуть нам координати та дозвіл завдавати ударів натовськими ракетами по історичній території Росії", – резюмував експерт.

США занурені у виборчі перегони

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук зазначив, що всім зрозуміло, що нам критично важливий дозвіл на застосування далекобійної зброї по території ворога. Але питання, як завжди, у США.

"Уся річ у тому, що для Америки зараз Україна точно не є предметом уваги. Ми бачимо, що США занурені у передвиборчу кампанію. Джо Байден вже фактично "кульгава качка" і навряд чи приймає якісь важливі рішення. Незрозуміло з ким розмовляти. Щодо віце-президента США Камали Гарріс, то навряд чи вона орієнтується в цих питаннях. Можна, звичайно, з'їздити до Вашингтона, але тут важливий не так стратегічний момент, як емоційний. Зараз важливіше мистецтво переконання, аніж якийсь серйозний прагматичний проект. Тому все, щоб ми не пропонували до 5 листопада, розглядатиметься, як другорядне, третинне, за рамками головного порядку денного в США", – зазначив експерт.

Ярослав Романчук каже, що традиційно, коли йде передвиборча кампанія, зовнішні питання США, як та ж допомога Україні, Ізраїлю, ситуація з Китаєм – виносяться на треті ролі.

"Тому зараз їхати до Вашингтона, пропонувати якісь документи – спірний момент. Наразі потрібно виправляти помилки минулого, коли надто очевидний крен української політики був на демократах. Зараз потрібно робити все, щоб заручитись двопартійною підтримкою. Якщо Зеленський, як хороший психолог, зможе після візиту Єрмака і Умєрова знайти потрібні нотки і натиснути як слід, тоді нам можуть надати те, що ми просимо. Важливо потрапити до потрібного настрою", – резюмував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можливий обмін Курська на Крим та Донбас: в оточенні Путіна відповіли.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини