Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи можуть розпочатися переговори з Росією після саміту миру: що дали зрозуміти Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можуть розпочатися переговори з Росією після саміту миру: що дали зрозуміти Україні

Напередодні Глобального саміту миру все частіше звучить тема переговорів з Росією

3 травня 2024, 13:42 comments2900
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський вважає, що Глобальний саміт миру, який заплановано на 15 та 16 червня у Швейцарії – це фактично перший реальний шанс розпочати відновлення справедливого миру. І попереджає, що Путін (а РФ на цей саміт не запрошено) намагатиметься зірвати підготовку заходу, послабити українські позиції. Досі під питанням участь у саміті Китаю, який критикується з боку США за те, що не готовий підтримати українську формулу миру. Експерти розповіли порталу "Коментарі", чого очікувати від зустрічі у Швейцарії, а також – куди в результаті можуть хитнутися переговори.

Чи можуть розпочатися переговори з Росією після саміту миру: що дали зрозуміти Україні

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Жодна країна, яка думає про міжнародне право, на кремлівські "пропозиції" не піде

Колишній міністр закордонних справ України (2007-2009), дипломат із більш ніж 30-річним стажем Володимир Огризко поділився таким коментарем:

"На саміті у Швейцарії будуть сказані правильні, мудрі слова про те, що слід поважати міжнародне право, жити у дружбі та мирі, що захоплювати чужі землі – це погано. Все, що зазвичай говориться на подібних самітах. Добре, що збереться, зважаючи на все, більша частина світової спільноти. Наразі називають цифри від 80 до 100 країн. І в політичному плані це буде перемогою тих, хто хоче відновлення миру за принципами міжнародного права".

Але, акцентує експерт, ми маємо справу з РФ, для якої міжнародні закони не писані і не читані, а, якщо читані, то не так, що ми й бачимо в практичному виконанні.

"Тому в Москві, як і раніше, повторюють щось на кшталт "ми на ультиматуми, які нам виставлятимуть, не підемо; нам ці ваші мирні плани не потрібні; якщо Україна хоче миру, нехай визнає захоплені території російськими та перетвориться на напівколонію, яка залежатиме від волі Росії". Зрозуміло, що на такі умови ми ніколи не підемо. Тому у формулі "можливо, після конференції у Швейцарії будуть якісь переговори з РФ", я акцентував би на слові "можливо". Але читаю його як "неможливо", бо жодна країна, яка думає про міжнародне право, територіальну цілісність, суверенітет на кремлівські "пропозиції" не піде", – резюмує Володимир Огризко.

Може виникнути якесь компромісне рішення

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі називає досить сенсаційною заяву глави МЗС України Дмитра Кулеби, що після саміту у Швейцарії є ймовірність російсько-українських переговорів.

"До цього президент Зеленський навідріз відмовлявся вести переговори з Путіним, – нагадує експерт. – Можливо, буде якийсь інший формат із іншими представниками РФ. Але, враховуючи різницю поглядів сторін на переговори, напрошується висновок, що або міністр закордонних справ України обмовився (у чому я сумніваюся), або є якісь непублічні домовленості, які зараз активно просуваються".

Не можна виключати, продовжує політолог, що саме тому держсекретар США Ентоні Блінкен нещодавно відвідував Китай. Можливо, намагаються знайти якесь компромісне рішення.

"Чи будуть конкретні результати від швейцарського саміту — залежить від того чи підтвердить свою участь там Китай, — упевнений Максим Ялі. – У цього гравця найсерйозніший вплив на Росію. І Сі здатний схилити Путіна до певних компромісів. Нагадаю, що понад рік тому з'явився "китайський мирний план". Він також обговорюється. Напевно, під час майбутнього візиту Сі Цзіньпіна до Франції говоритимуть про те, як завершити російсько-українську війну. Ось за підсумками цього візиту, швидше за все, стане зрозумілим — чи бере участь КНР у саміті миру. Якщо бере участь, це стане сигналом знаходження деяких компромісних рішень. І тоді мирні переговори можуть розпочатись. Тим більше, що хронологічно все йде за графіком виборів у США".

На думку експерта, початок мирних переговорів між Києвом та Москвою вигідний Адміністрації Байдена. Особливо на тлі того, що Трамп свій "мирний план" виклав. І віддавати йому пальму миротворця у разі перемоги кандидата від республіканців на виборах – не на користь Байдена.

"Україні ж, схоже, дали зрозуміти, що, якщо ми не підемо на поступки, це може бути пов'язано зі скороченням військової допомоги. Без якої територіальні втрати можуть лише зрости, а переговорні позиції Росії посилитися. Все свідчить про те, вважає Максим Ялі, що війна виходить на фінішну пряму. Але треба почекати на рішення Китаю щодо саміту миру".

Україно-російські переговори про мир на "стопі", але рано чи пізно – розпочнуться

Народний депутат України ІХ скликання, екс-гендиректор Авдіївського коксохімічного заводу Муса Магомедов нагадує, що будь-яка війна закінчується миром. Буквальним (тобто підписанням мирних домовленостей та офіційним закінченням війни) або фактичним (припиненням активних бойових дій та підписанням перемир'я на певних умовах).

"Скінчиться миром, буквальним чи фактичним, і наша війна. Питання два – коли та на яких умовах. Саме їх і має розпочати регулювати "Глобальний саміт миру" у Швейцарії", – пояснює експерт.

Він наголошує, що російсько-українська війна – це конфлікт небаченої інтенсивності та масштабів із часів Другої світової війни. Який так чи інакше впливає на життя не тільки Європи, а й усього світу. Отже, шляхи до миру, а також гарантії його збереження у майбутньому потрібно шукати, консультуючись зі світовою спільнотою.

"В основі українського бачення майбутнього миру лежить так звана "формула Зеленського" чи "українська формула миру". І лише реалізація всіх десяти пунктів здатна принести справедливий мир Україні, Європі та світу. І саме "Саміт миру" має стати місцем її глобального визнання та затвердження. На основі цієї формули буде розроблено план мирного врегулювання, який представлять кремлю. І тоді почнуться вже диспути з російським режимом щодо його положень та впровадження", – зазначає Муса Магомедов.

Наразі, продовжує він, офіційні українсько-російські переговори про мир на "стопі". Але рано чи пізно – розпочнуться.

"Адже сили в обох сторін вичерпуються, – наголошує нардеп. – Завдання України – запропонувати умови миру, справедливого для нас, який підтримує світова спільнота. Справедливого – ключове слово. Адже для нас це питання не поступок і компромісів з агресором, а питання цінностей цивілізованого світу, побудови світопорядку, що ґрунтується на правилах, а не на праві сильного. Чи погодиться на це РФ – питання відкрите. Але ризик знесилити в довгій війні, тиск світової спільноти може зробити свою справу. Зрештою, головне розпочати".

Читайте також на порталі "Коментарі" — які перспективи переговорів України та РФ: що відбудеться після саміту миру.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини