Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи можуть РФ охопити протести – про що говорять нові кроки режиму Путіна щодо мобілізації
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можуть РФ охопити протести – про що говорять нові кроки режиму Путіна щодо мобілізації

Зважаючи на те, що Путіну загрожує трибунал, він готовий воювати до останнього росіянина

1 серпня 2023, 14:28 comments6980
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін підписав закон, що збільшує штрафи до 30 тисяч рублів за неявку у військкомат без поважної причини, а також вводить штрафи до 400 тис. рублів за неподання юрособам списків для взяття громадян на військовий облік. Цей закон, як і низка інших, які дають можливість державі призвати якнайбільше людей на війну, у липні прийняла маріонеткова Держдума. За словами правозахисника з РФ, члена правління Міжнародного товариства "Меморіал" Сергія Кривенка, є багато інших свідчень того, що Кремль серйозно готується до затяжної війни. Як на це слід реагувати Україні та союзникам? Чи є ймовірність, що росіяни почнуть масові антивоєнні виступи, чи еліти зметуть Путіна, що з'їхав з глузду? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи можуть РФ охопити протести – про що говорять нові кроки режиму Путіна щодо мобілізації

Мобілізація в Росії. Фото: з відкритих джерел

Не варто розраховувати на хоч якусь громадянську свідомість у Росії та якісь внутрішні зміни, пов'язані з посиленням мобілізаційних заходів

Політолог, медіа-експерт Денис Гороховський наголошує, що для Путіна війна проти України – це буквально питання життя та смерті.

"За будь-якого розвитку подій, окрім повної окупації України, Путіну загрожує трибунал. Він це розуміє. Тому тут мова навіть не просто про втрату влади. Не дивно, що за таких обставин Путін готовий воювати до останнього росіянина", – пояснює експерт.

За його словами, якщо повернутися на 500 днів назад, то можна згадати, що багато експертів називали числа в 100-200 тисяч у контексті втрат Росії, які мають стати вирішальними – і після яких чи то Кремль мав би дати задню, чи то в країні почалися б масові бунти.

"Очевидно, що ні першого, ні другого не відбулося, хоча позначку в 200 тисяч мертвих російських окупантів давно вже подолано. Нічого не станеться і коли їх стане мільйон", – упевнений Денис Гороховський.

При цьому, продовжує він, бачимо, що Кремль не тільки посилює мобілізаційні заходи, але й посилює покарання за будь-які спроби непокори.

"Водночас навіть 1 млн росіян – це менше 1% населення, тому не варто очікувати, що такі кроки можуть спровокувати масові бунти чи протести, – вважає експерт. – Все одно значна частина населення РФ вважатиме, що це їх не стосується, продовжуватиме щиро підтримувати дії влади, сприймаючи їх не як нелюдську загарбницьку війну, а як ледь не якусь спортивну подію, де вони "вболівають за своїх". Тому не варто розраховувати на хоч якусь громадянську свідомість у Росії та якісь внутрішні зміни, пов'язані з посиленням мобілізаційних заходів".

Спроба зібрати нову хвилю може стати останньою для путінської Росії

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак міркує так:

"Я поки що не вірю в те, що в РФ можливі масові антивоєнні протести. Немає нічого, що б говорило про це. Принаймні на виду. Натомість російська влада всіляко демонструє готовність "грати в довгу". Не факт, що вони справді готові до цього. Можливо, просто намагаються злякати Західний світ, Україну. Мовляв, ресурсу, у тому числі людського, у Росії – завались? Ви готові продовжувати?".

З іншого боку, зазначає експерт, якщо ухвалюються рішення щодо можливості більш глобальної мобілізації, якщо посилюються заходи впливу проти ухилістів, це означає, що людей на війну реально не вистачає.

"Хто хотів – давно пішов. За гроші, за ідейними переконаннями (мінімальна кількість), заради виходу з в'язниці тощо. Тож "гарматного м'яса" у Кремля банально не вистачає. І бачачи, як швидко ЗСУ перемелюють нові орди росіян (спочатку – регулярну армію, потім – ту, що набрали в рамках гібридної мобілізації, а також по зонам-в'язницям), як швидко самі росіяни тікають від мобілізації за кордон, путінський режим вживає заходів на випередження. Вже зараз створюючи умови для можливості через якийсь час швидко насильницьким шляхом набрати для фронту нову порцію "гарматного м'яса". Але спроба зібрати нову хвилю може стати останньою для путінської Росії", – прогнозує Іван Ступак.

Втім, продовжує він, поки що жодних проявів протестних рухів не спостерігається.

"Можливо, вони проявляться ближче до осені, коли і на фронті все може стати набагато гіршим для РФ, ніж зараз, і в економічному плані. А намічені на 2024 рік президентські вибори підштовхуватимуть і чинну владу, і тих, хто хотів би її змістити, до радикальних кроків", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять рухи вагнерівців у Білорусі – що може статися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини