Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи може Україна залишитися без підтримки США та ЄС: які ризики
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може Україна залишитися без підтримки США та ЄС: які ризики

Загалом питання підтримки України залишається для Заходу вкрай важливим, що видно із заяв багатьох топ-політиків США та Європи

27 жовтня 2023, 14:55 comments1515
Поділіться публікацією:

Підтримка України гальмується як з боку США, так і ЄС. Новообраний спікер Палати представників Майк Джонсон заявив, що фінансування для допомоги Україні та Ізраїлю слід розглядати окремо, а не одним пакетом, як пропонував Білий дім. Євросоюз поставив нам менше третини з обіцяного мільйона снарядів. А прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан та його новопризначений словацький колега Роберт Фіцо публічно закликають ЄС припинити надавати Україні військову допомогу. Крім того, Угорщина блокує виділення траншу в 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру, який використовують для військової підтримки України, а також не дає країнам Євросоюзу узгодити довгострокове надання нашій країні 50 млрд євро. Про що говорить те, що відбувається? Як ситуація може розвиватись далі? Чи може Україна залишитися без підтримки провідних союзників? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи може Україна залишитися без підтримки США та ЄС: які ризики

Підтримка України. Фото: з відкритих джерел

Спроба розділити питання надання допомоги Ізраїлю та Україні – небезпечний сигнал

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук зазначає, що проблеми з підтримкою України справді виникли і в США, і в ЄС. Але ці проблеми, акцентує він, не є чимось непереборним.

"Новий спікер у Конгресі США Майк Джонсон вважається послідовним прихильником екс-президента Трампа і раніше неодноразово не голосував за різноманітні програми допомоги Україні. Однак, ставши спікером, він зробив досить обнадійливі для нас заяви, які можна розглядати як готовність до розмови щодо надання підтримки Україні. Він критикує дії Росії, наголошує на важливості не допустити її перемоги, але хоче й ретельнішого контролю за тією допомогою, яку його країна виділяє Україні. Що цілком вписується у логіку республіканців", – пояснює експерт.

На його думку, спробу розділити питання надання допомоги Ізраїлю та Україні можна розглядати як певний небезпечний сигнал. Але тут, наголошує він, скоріше не про блокування допомоги Україні в цілому, а про затягування розгляду цього питання.

"І хоч саме Конгрес має монополію на вирішення фінансових питань, але й там все не так просто. Адже крім нижньої палати (Палата представників, де більшість республіканців) є і верхня (Сенат, де більшість – за демократами). Будь-яке рішення потребує узгодженої позиції обох палат, обох партій. І це може бути предметом внутрішньополітичного торгу. В рамках якого підтримку надання допомоги Україні можуть "обмінювати" на спільне голосування щодо інших питань. Існують й інші механізми, за допомогою яких Адміністрація Байдена, за наявності бажання, здатна підтримувати Україну тим чи іншим способом. Тож спокійно слідкуємо за розвитком подій, сподіваючись, що ситуація вирішиться позитивно для нас", – каже Петро Олещук.

Щодо допомоги від ЄС, то ті ж затримки з постачанням снарядів Україні пов'язані, на думку політолога, не з відсутністю бажання це робити, а з тим, що європейці змушені переходити до нових умов, до яких вони не готові. Зокрема, у контексті різкого збільшення виготовлення снарядів, озброєнь тощо.

"Довгий час Європа жила у реаліях, де не було місця великим війнам. Хіба що локальним конфліктам, причому десь далеко, – наголошує Петро Олещук. – Вважаю, що в ЄС незабаром налагодять необхідні обсяги виробництва, розженуть ВПК. Усі вже розуміють – і в контексті російсько-української війни, і в ракурсі ескалації на Близькому Сході, що мирні роки минули. І на нас чекає період військових конфліктів. До яких треба бути готовими".

Другий момент – політичний, продовжує експерт. І він пов'язаний з позицією влади Угорщини та нової влади Словаччини.

"Звичайно, негативно, що у Орбана з'явився союзник — Фіцо, який мислить подібними проросійськими критеріями. Але впевнений, як раніше в ЄС знаходили можливість долати "проблему Орбана", так знайдуть можливість розібратися і з "проблемою Фіцо". Це може загальмувати допомогу Україні, але не більше. У результаті все завершиться деякими поступками з боку ЄС для Угорщини та Словаччини після певних торгів. При цьому треба розуміти, що обидві країни сидять на дотаціях з бюджету ЄС. І це є певним важелем впливу на них", – констатує Петро Олещук.

Проблеми із підтримкою є, але їх можна вирішити

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко поділився наступним коментарем:

"Україна точно не залишиться без допомоги своїх головних союзників – США та Європи. З отриманням відповідної підтримки ми завжди мали певні складнощі, які ми, втім, завжди долали".

Що стосується ЄС – поведінка Угорщини не є чимось новим, вважає експерт, нагадуючи, що вона так чинила завжди, шантажуючи Євросоюз, щоб отримувати якісь преференції. Паралельно заграючи з РФ, щоб отримати ще й звідти якісь "плюшки". Те саме у виконанні офіційного Будапешта бачимо і зараз.

"При цьому Орбан вимагає задля розблокування європейської допомоги Україні вилучити зі списку міжнародних "спонсорів війни" угорський OTP Bank (що вже зроблено), та ще й гарантувати, що він знову не опиниться в цьому "чорному списку". Не дивно, що навіть у ЄС є серйозне роздратування такими іграми угорського прем'єра. Нещодавно прозвучала досить жорстка заява глави дипломатії Євросоюзу Жозепа Борреля, що ніхто не змушує Угорщину бути членом ЄС. А це дзвіночок для Орбана та його неадекватних висловлювань та дій. Адже більшість угорців хочуть залишатися в ЄС, розуміючи всі плюси цього", – пояснює Ігор Петренко.

Він наголошує, що зараз ЄС намагається діяти щодо Угорщини більше батогом, ніж пряником. У хід йде, наприклад, зменшення фінансування цієї країни із загального бюджету Євросоюзу.

"Схоже, настав час істини для ЄС. Система ухвалення рішень повним консенсусом явно не відповідає нинішнім викликам. Потрібно щось змінювати, переходячи, наприклад, на ухвалення рішень двома третинами голосів. Можливо, дії Орбана, а тепер і Фіцо підштовхнуть ЄС до реформування на краще", – розмірковує експерт.

Що стосується США, новий спікер Конгресу, будучи прихильником Трампа, справді робив низку відповідних заяв, неприємних для України, нагадує Ігор Петренко. Але після свого обрання він висловив готовність до переговорів з Адміністрацією Байдена щодо надання Україні допомоги, необхідної для відображення російської агресії.

"Так, можливо, це не буде спільний пакет із Ізраїлем. Але допомога точно буде, – упевнений експерт. — Трампісти дуже гучні, вони мають вплив. Але більшість республіканців виступають за підтримку України, за жорстку відсіч Росії. До того ж, якщо голосування затягуватиметься, президент США має можливість шукати кошти з інших джерел, які не залежать від рішень Конгресу".

За словами Ігоря Петренка, Байден виступає фронтменом боротьби з автократіями, терором, наголошує на важливості лідерства США в даному питанні. І для більшості американців це важливий меседж. І ті ж республіканці не можуть цього не враховувати.

Експерт констатує:

"Проблеми із підтримкою є. Над ними варто працювати нашим дипломатам усіх рівнів з огляду на внутрішньополітичні процеси у різних країнах. Але загалом питання підтримки України залишається для Заходу вкрай важливим. Що видно по заявах багатьох топ-політиків США та Європи. Вони дають зрозуміти, що саме Україна зараз захищає демократичний світ як такий".

Читайте також на порталі "Коментарі" — перемоги Путіна в Україні не буде: спікер Палати представників США зробив нову заяву про війну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

27 жовтня 2023, 14:30

Об'єднання допомоги ізраїльським терористам і Україні нагадує схеми у нашій ВР. Коли у важливому законі опинялися корупційні правки до інших законів або пакетне голосування Царьова. Республіканці теж у юдеїв навчились? Обіцяють одне, а отримавши владу перевзуваються. Як там в Афганістані? Тоді контроль за фінансуванням США ще не було вигадано? Якщо ж був контроль як їм вдалось трильйон розпиляти? Чи то араби-іновірці, а юдеям можна вірити? Подвійні стандарти?


Новини