Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи може саміт миру стати поворотною подією у війні: про що говорить позиція Китаю
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи може саміт миру стати поворотною подією у війні: про що говорить позиція Китаю

Україна адаптується до реалій міжнародного порядку денного, настроїв наших партнерів

10 травня 2024, 14:02 comments1494
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що у червні на саміті миру у Швейцарії будуть обговорені три ключові пункти: обмін полоненими, продовольча та ядерна безпека. Тим часом європейський вояж лідера КНР Сі Цзіньпіна, схоже, спрямований саме проти української формули миру. Такі висновки можна зробити і після відвідування Парижа, і після зустрічі з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Експерти розповіли порталу "Коментарі", що відбувається навколо процесу мирних переговорів – і якими є перспективи швейцарського саміту миру.

Чи може саміт миру стати поворотною подією у війні: про що говорить позиція Китаю

Саміт миру. Фото з відкритих джерел

Європейський вояж Сі не дав очікуваних нами та європейцями результатів

Політолог, партнер міжнародної комунікаційної агенції Good Politics Максим Джигун вважає, що три теми, обговорення які заявлено на саміті миру в Швейцарії, точно матимуть більше підтримки навіть від країн, які не є особливо оптимістичні щодо України.

"Те саме питання виведення російських військ з усіх наших територій навряд чи було б сенс обговорювати на цьому саміті. Такий процес набагато складніший, ніж заявлена тематика, – пояснює експерт. – Тобто Україна адаптується до реалій міжнародного порядку денного, настроїв наших партнерів і не лише їх. Саме тому теми першої зустрічі такі – обмін полоненими, ядерна та продовольча безпека. Тобто гуманітарні питання та питання глобальної безпеки".

Можливо, теми наступних зустрічей уже стосуватимуться інших аспектів формули миру, вважає Максим Джигун.

Щодо позиції Китаю, продовжує він, дійсно, європейський вояж Сі не дав очікуваних нами та європейцями результатів. Той же президент Франції Еммануель Макрон розраховував на те, що зможе переконати китайського лідера натиснути на Кремль, щоб той зупинив бойові дії.

"Однак ми бачимо, що угорський прем'єр Орбан після зустрічі з Сі Цзіньпіном заявив – Угорщина дотримуватиметься саме китайського плану. Який не має на увазі ні виведення російських військ, ні засудження РФ за агресію", – нагадує політолог.

За його словами, зараз спостерігається статус-кво. Але ніхто не відкидає, що в майбутньому ситуація зміниться.

"І саміт миру, якраз таки, здатний стати поворотною подією, після якої більшість країн схилиться до того, що ця війна має бути закінчена якнайшвидше. В ідеалі – справедливим миром і створенням нової системи глобальної безпеки, яка не дозволяє подібним агресіям повторюватися", – робить висновок Максим Джигун.

Це не вирішення питання, а імітація вирішення питання

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко розмірковує так:

"Я не розумію, як на "Саміті миру" може обговорюватись питання обміну полоненими. З ким? Полонені знаходяться в Росії – і це питання можна обговорювати тільки з нею (навіть, якщо за посередництвом тих чи інших країн)".

За словами експерта, вплинути на Росію може хіба що Китай, але він, схоже, не збирається бути присутнім на саміті у Швейцарії.

"Спочатку ідея саміту без участі в ньому Росії перетворює захід на чергову безплідну говірку, яка точно не принесе миру в Україну, – вважає Костянтин Бондаренко. — Зібратися, щоб поаплодувати абсолютно неробочому плану Зеленського? Задовольнити чиєсь его? Це не вирішення питання, а імітація вирішення питання. Це не Саміт миру, а Саміт продовження війни".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: про що говорить ситуація на фронтах, які варіанти проглядаються.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

11 травня 2024, 19:03

Если не свергнуть сейчас этот режим еврейского зеленого ссучьего выблядка, то вскоре этот бляденыш весь наш народ могилизирует. Пора это еврейское ссучье отродье отправить к бандере, пока он всех нас к нему не отправил. Задумайся нарид, может пора на майдан выходить не за деньги, как в 2014, а уже за свои жизни


Новини