Чи може ракетний терор із боку РФ прискорити допомогу Україні: про що говорить реакція союзників

Поки що звучать лише чергові засудження дій Росії та традиційне вираження занепокоєння з боку західних партнерів

Масовані ракетно-дронові удари, три хвилі яких Україна пережила з 29 січня, викликали обурення наших західних союзників. Росію відкрито називають терористом, звучать заклики щодо посилення допомоги нашій країні. Про це говорили президент США Джо Байден, посол США в Україні Бріджіт Брінк. Посол Великобританії в Україні Мартін Харріс запевнив, що Великобританія і надалі допомагатиме нашій країні. Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель наголосив, що Росія обов'язково відповість за військові злочини, які вона продовжує вчиняти проти України. Чи можна розраховувати, що ракетне безумство, яке влаштувала РФ, підштовхне Захід надати Україні більшу допомогу, ніж раніше? Які очікування від Конгресу, де вже котрий місяць не можуть затвердити такий важливий для нас пакет багатомільярдної підтримки? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Якщо рішення про виділення коштів для України і буде ухвалено, то явно не через бомбардування Києва та Харкова

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко розмірковує так:

"Самі собою заяви Байдена і пані Брінк – це лише чергове засудження дій Росії – не більше. Навряд це буде аргументом для конгресменів-республіканців".

Якщо рішення про виділення коштів для України і буде прийняте, то явно не через бомбардування Києва та Харкова, а як наслідок досягнення внутрішніх компромісів республіканців з Демократичною партією США, вважає експерт.

"Західні політики не такі сентиментальні, щоб виділяти кошти, побачивши картинки бомбардувань чужих міст. Поки що в цій ситуації геополітична гойдалка хитнулася в інший бік: Україна знову "пішла" під Лондон, вплив якого на ухвалення рішень у Києві знову посилився, – зазначає Костянтин Бондаренко. – Але навесні у Великій Британії відбудуться парламентські вибори. І дуже мало шансів на перемогу Консервативної партії. А лідер лейбористів Кір Стармер, швидше за все, ставши прем'єр-міністром, трохи змінить політику Британії щодо України. Принаймні відправить у відставку ключового "яструба" – шефа МІ6 Річарда Мура".

Оперативність надання нам допомоги з боку Європи – посилиться

Політолог Дмитро Воронков зазначає, що реакцію тієї ж Великобританії ми побачили ще після першого обстрілу України, що відбувся 29 грудня. Вона передала нам ракети Storm Shadow із, схоже, більшою дальністю, ніж раніше.

"Деякі лідери країн ЄС також висловилися в ракурсі необхідності військової підтримки України. Про це говорять представники США. Фактично своїм масованим обстрілом Росія посилює концентрацію Заходу навколо України, бажання допомагати нам. Грає проти себе", – зазначає політолог.

На його думку, як мінімум, оперативність надання нам допомоги з боку Європи посилиться.

"Щодо США, там ситуація складніша. На виділення нам потужних пакетів підтримки впливає передвиборний стан. Але я впевнений, що консенсус між республіканцями та демократами буде знайдено, – каже експерт. – І, може, не такі великі, як хотілося б, але пакети допомоги нам продовжать надавати. Як мінімум до виборів, намічених на листопад".

Дмитро Воронков вважає, що Росія, збільшуючи кількість своїх військових злочинів, сама налаштовує проти себе дедалі більше країн. І підштовхує Захід до продовження, а то й збільшення підтримки України.

"До речі, днями я читав у західній пресі, що є консенсус щодо виділення Україні далекобійної зброї – зі свободою дій щодо її застосування. Хоча раніше було табу щодо ударів по території РФ", – зазначає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - які шанси на переговори з РФ: що може вплинути на їх початок.