Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи будуть зміни в мобілізації після слів Залужного: до чого готуватися
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи будуть зміни в мобілізації після слів Залужного: до чого готуватися

У законодавстві дійсно багато прогалин, які дозволяють уникати мобілізації

3 листопада 2023, 07:50 comments2889
Поділіться публікацією:

Один із посилів, який зробив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у колонці для "The Economist" стосувався того, що Україна має зважитися на той крок, щоб розширити категорію громадян, які можуть бути призвані на навчання чи мобілізацію. Який натяк Залужний зробив про мобілізацію? Що зміниться в мобілізації після слів Залужного? Портал "Коментарі" розібрався у питанні, вивчивши думки експертів.

Чи будуть зміни в мобілізації після слів Залужного: до чого готуватися

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Недоліки у законодавстві треба прибирати

Секретар комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив, що він поділяє думку головкому щодо того, що до українського законодавства потрібно вносити багато змін, щоб розширити перелік тих осіб, кого можна мобілізувати.

"Багато є, дійсно, прогалин в законодавстві, які громадяни часто використовують для того, щоб або не піти на військову службу, ухилитись від неї, або вже в процесі, якщо попав на військову службу, використовують для того, щоб з неї звільнитися. Там є багато моментів, є звичайно реальні речі. Коли там хтось є з інвалідністю, людей звільняють. А хтось собі шукає дружину, наприклад. є випадки, коли розводяться зі своїми дружинами, а потім одружуються з людьми, які мають групу інвалідності. Потім – питання віку, я думаю, він також мав це на увазі", – заявив нардеп.

Він наголосив, є також багато питань щодо призовного віку. На сьогоднішній день, якщо людина не служила в армії і їй ще немає 27 років, то вона не може бути призвана. Але вже було ухвалено закон у Верховній Раді, який до 25 років знижував нижню планку призовного віку. Поки що президент цього закону не підписав.

Ми не можемо виграти війну силами лише тих хлопчиків та дівчаток, які вже воюють

Політолог Володимир Фесенко в інтерв'ю "Апострофу" називає посилення мобілізації – одним із сигналів українцям від Валерія Залужного. Головнокомандувач чітко дав зрозуміти, що без розширення мобілізації продовжуватиме війну проблематично.

"Для виконання бойових завдань потрібні люди, і головком у своїй статті пояснює, як це зробити, як нам посилити мобілізацію. І ось цей сигнал спрямований не на західних союзників, а на українське суспільство та владу. Ми не можемо виграти війну силами лише тих хлопчиків та дівчаток, які вже воюють у Силах оборони України", — прокоментував Фесенко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — які сигнали приховує стаття TIME про Зеленського та Україну: в чому головна загроза.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини