Головна Новини Суспільство Війна з Росією Бізнесмен повідомив українську владу про російське вторгення. Через кілька днів його вбили працівники СБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Бізнесмен повідомив українську владу про російське вторгення. Через кілька днів його вбили працівники СБУ

Денис Кірєєв був убитий 5 березня як зрадник України. Через кілька днів Зеленський нагородив його посмертно медаллю за виняткові заслуги у захисті та безпеці України.

19 січня 2023, 18:01
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

За день до початку повномасштабного вторгнення бізнесмен Денис Кірєєв владі України плани Кремля по захопленню Києва. Як повідомляє Wall Street Journal за кілька днів після того, СБУ вбило Кірєєва. Про це пише портал "Коментарі" з посиланням на матеріал американського видання WSJ.

Бізнесмен повідомив українську владу про російське вторгення. Через кілька днів його вбили працівники СБУ

Денис Кірєєв. Фото з відкритих джерел

Wall Street Journal вивчили матеріали у справі Дениса Кірєєва  та опитало американських і українських чиновників, нинішніх та колишніх співробітників спецслужб України, а також сім’ю та друзів бізнесмена. СБУ повідомило, що вбили бізнесмена як зрадника, що працював на користь Росії. Проте через кілька днів Дениса Кірєєва поховали як героя України, а Зеленський нагородив посмертно 45-річного чоловіка медаллю за виняткові заслуги у захисті та безпеці країни.

Кірєєв у різний період життя був пов’язаний з російським і українським бізнесом. Бізнесмен керував активами багатих людей, які мали відносини з проросійськими політиками. На цій роботі Денис Кірєєв зміг розбагатіти, проте зіпсував репутацію серед української влади та друзів.

У 2021 році керівник ГУР Кирило Буданов, викликав бізнесмена до штабу і попросив керуватись патріотизмом до України та з допомогою своїх зв’язків проникнути в російську розвідку. На таку пропозицію погодився від українських спецслужб погодився Кірєєв.

"У нього було необхідне коло знайомств. Через нього проводилися фінансові операції. Він спілкувався з усіма, в тому числі з дуже впливовими людьми", — каже Буданов.

18 лютого Кірєєв разом з сім’єю планував поїхати з України. Але прийшовши пізно ввечері додому чоловік сказав дружині, що "якби зараз поїхав у відпустку, то ніколи б не зміг подивитися собі в очі". Дружина та син поїхали у французькі Альпи, а чоловік залишився в Україні.

Через п'ять днів, вдень 23 лютого, Кірєєв передав Буданову свіжу інформацію, що Путін віддав наказ про початок вторгнення. Як запевняє Буданов, це дало Україні кілька дорогоцінних годин для передислокації військ і відбиття російської атаки. Після початку війни Буданов просив Кірєєва взяти участь у мирних переговорах 28 лютого та в наступному турі в березня. Перед другими переговорами, 5 березня, Денису Кірєєву зателефонував представник СБУ та домовився про зустріч у центрі Києва. Як розповів Буданов, Кірєєв прийшов на зустріч, а через 1,5 години тіло 45-річного чоловіка знайшли мертвим представники ГУР.

Протягом наступних місяців уряд у Києві ліквідував російських агентів у СБУ. У липні 2022 року президент Зеленський звільнив тодішнього керівника Івана Баканова та усунув і висунув звинувачення десяткам генералів СБУ в сприянні російському вторгненню в Україну. Було порушено понад 650 справ про державну зраду, вчинену представниками влади.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що проросійська країна таємно допомагала Україні зброєю та пальним.

Також "Коментарі" писали про заяву лідерки Фінляндії, яка сказала, щоб врятувало Україну від війни з Росією.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини