Головна Новини Суспільство Війна з Росією Без "Мрії": керівникам підприємства повідомлено про підозру
commentss НОВИНИ Всі новини

Без "Мрії": керівникам підприємства повідомлено про підозру

Їх дії, на думку СБУ, призвели до знищення унікального літака

10 березня 2023, 11:26
Поділіться публікацією:

СБУ повідомила про підозру екскерівникам ДП "Антонов", чиї дії, на думку спецслужби, призвели до знищення "Мрії". Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на прес-службу СБУ.

Без "Мрії": керівникам підприємства повідомлено про підозру

"Мрія" пролітає над центром Києва під час параду з нагоди 30-річчя незалежності

"Служба безпеки зібрала ґрунтовну доказову базу на колишніх гендиректора ДП "Антонов", його заступника та начальника підрозділу з авіабезпеки, — повідомляє пресслужба СБУ. — За матеріалами слідства, напередодні повномасштабного вторгнення чиновники не допустили військовослужбовців Національної гвардії України на територію Гостомельського аеропорту для підготовки до його захисту. Такі злочинні дії призвели до тимчасового захоплення стратегічно важливого аеродрому, навколишніх населених пунктів і знищення літака АН-225 "Мрія".

"Ми ведемо об’єктивне розслідування цієї справи. Ті, хто фактично допоміг ворогу знищити один із символів України, мають понести заслужене покарання. І СБУ зробить для цього усе необхідне", — цитує голову СБУ Василя Малюка пресслужба відомства.

СБУ встановлено, що у період січня-лютого 2022 року посадовці прямо заборонили українським військовим зводити оборонні укріплення та фортифікаційні споруди на летовищі. Для цього віддали розпорядження заблокувати допуск бійців Нацгвардії на територію об’єкта.

На підставі зібраних доказів слідчі Головного слідчого управління СБУ повідомили всім трьом фігурантам про підозру за ч. 2 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період, яке призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків).

Двом фігурантам провадження обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Повідомляється, що колишній заступник гендиректора ДП "Антонов", наразі переховується від правосуддя. Його оголошено у розшук.

Зловмисникам загрожує до 15 років ув’язнення. 

"Мрія" - (кодове ім'я НАТО — "Козак") — найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак , створений київським КБ імені Антонова. Головний конструктор — Віктор Ілліч Толмачов. Ан-225 з максимальною злітною масою 640 т був найважчим літаком у світі.  Цей літак є також найбільшим у світі літаком, що піднявся в повітря більше одного разу (хоча розмах його крила й менший, ніж в американського літака Г'юз H-4 "Геркулес", що зробив лише один короткий випробувальний політ на низькій висоті). У листопаді 2004 року Міжнародна федерація повітроплавання внесла Ан-225 до Книги рекордів Гіннеса за його 240 рекордів.

Нагадаємо, що Папа Римський розповів, кому, на його думку, вигідне продовження війни в Україні. А російська пропагандистка Сімоньян уже загрожує бомбардуванням Тбілісі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини