Головна Новини Суспільство Війна з Росією Апетити Путіна – не лише Донбас, а й Харків: чому це нереально – де чекати запеклих боїв
commentss НОВИНИ Всі новини

Апетити Путіна – не лише Донбас, а й Харків: чому це нереально – де чекати запеклих боїв

У Кремлі продовжують марити виконанням всіх спочатку поставлених цілей, у тому числі щодо взяття Харкова, але у ЗСУ своє бачення з цього приводу

17 липня 2022, 12:00
Поділіться публікацією:

Американський інститут дослідження війни (ISW) повідомив, що Міноборони Росії оголосило про припинення 16 липня "оперативної паузи". Тим самим підтверджуючи оцінку ISW від 15 липня про те, що російські сили, ймовірно, відновлять наземні атаки за декількома напрямками. Також представники ISW припускають, що кремль, можливо, наказав російським військам взяти під контроль усю Харківську область, незважаючи на надзвичайно низьку ймовірність успіху. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" прогнозами та можливими варіантами розвитку подій у російсько-українській війні.

Апетити Путіна – не лише Донбас, а й Харків: чому це нереально – де чекати запеклих боїв

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Найскладніша ситуація буде у так званому "донбаському" трикутнику

Військовий експерт, полковник запасу Сергій Грабський зазначає, що противник справді відновлює активні бойові дії.

"За моїми прогнозами, найскладніша ситуація буде зараз у так званому "донбаському" трикутнику. А саме – Сіверск-Слов'янськ-Бахмут. Окупаційні війська діятимуть на Сіверському та Бахмутському напрямах, а потім розвиватимуть наступ на Слов'янськ. Тому що на цих двох перших названих напрямках росіяни мають найбільше зосередження сил та найменшу ймовірність несподіванок. Тому що, коли ми говоримо про Слов'янський напрям, насамперед про угрупування ворожих військ, яке оперує з боку Ізюма. А там вони перебувають під певним тиском ЗСУ, які діють на Харківському напрямі", – пояснює полковник.

За його словами, ми маємо бути готові до різного роду несподіванок (у тому числі приємних) на Херсонському та Запорізькому напрямках.

"Щодо північного напрямку, зокрема, Білорусі, поки не спостерігається активного переміщення там сухопутного контингенту. Що може загрожувати, то це провокативна діяльність російської авіації, – наголошує Сергій Грабський. – Вона може завдавати ударів з білоруської території українським інфраструктурним об'єктам. Але у зв'язку з тим, що вони діють незграбно, є ймовірність, що удари припадуть по мирному населенню".

Незрозуміло, за рахунок чого війська агресора мають намір взяти під контроль Харківську область

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович пояснює, що прогнози для роботи дипломатії поки що не надто сприятливі, оскільки вирішення ситуації перенесено на поле бою.

"За підсумками майбутніх боїв і складатиметься ґрунт для ймовірних домовленостей. Думаю, росія найближчим часом спробує розгорнути атаки на Слов'янськ та Краматорськ, щоб виконати політичне завдання виходу на адміністративні кордони Донецької області. Однак Україна надихнута прибуттям американських високоточних ракетних систем HIMARS, які навіть у невеликій кількості здатні впливати на перебіг бойових дій, знищуючи тилові комунікації супротивника, – зазначає експерт. – З урахуванням того, що основні сили Росії перекинуті на слов'янсько-краматорський напрямок, незрозуміло за рахунок чого війська агресора мають намір виконувати завдання взяття під контроль Харківської області, тим більше, що це передбачає практично самогубну атаку на Харків".

Що стосується дій ЗСУ, то, на думку Дениса Поповича, очікуємо на продовження контрнаступних дій на Херсонському напрямку та ефективної оборони в Донецькій області, у тому числі із застосуванням HIMARS.

Хід бойових дій на Донбасі показав, що українській армії під силу зірвати будь-які плани Росії

Виконавчий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський наголосив, що Харків був однією з перших головних цілей (також як Київ та Одеса) російського невдалого бліцкригу.

"Наразі росіяни ставлять завдання знищити ці міста як центри регіональної економіки та розвитку. Це означає, що вони намагатимуться затягнути війну до зими, щоб громадянське населення залякувати не лише обстрілами, а й холодом", – прогнозує експерт.

За його словами, хід бойових дій на Донбасі показав, що українській армії під силу зірвати будь-які плани росії, якщо темпи постачання зброї та якість західної зброї зростатимуть.

"Зірвати ці поставки можуть лише серйозні успіхи російської армії. Це розуміють у кремлі – і вимагають від своїх військових неможливого, – вважає Петро Бурковський. – Може статися, що ці нереалістичні, політично вмотивовані завдання остаточно зруйнують російську армію. І це створить умови для її повного вигнання з України".

Читайте також на порталі "Коментарі" — спроба №2 – Путін наказав захопити всю Харківську область.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини