Головна Новини Суспільство таблоїд У Росії заборонили фільм якутською мовою за "пропаганду націоналізму"
commentss НОВИНИ Всі новини

У Росії заборонили фільм якутською мовою за "пропаганду націоналізму"

Роскомнагляд зняв з прокату фільм "Айта", в якому позитивні герої говорять якутською, негативні - російською

26 вересня 2023, 19:07
Поділіться публікацією:

Роскомнагляд зняв із прокату фільм "Айта", в якому розповідається історія вбивства якутської дівчинки російськомовним поліцейським Афоней. Наприкінці фільму виявляється, що він ні в чому не винен. Але російському регулятору не сподобалося, що всі персонажі-якути говорять своєю рідною мовою (з російською озвучкою), а негативний персонаж — російською. Роскомнагляд вбачає у цьому пропаганду націоналізму. Про це повідомляють "Коментарі".

У Росії заборонили фільм якутською мовою за "пропаганду націоналізму"

Афіша забороненого фільма

Відповідно до сюжету "Айти", школярка-якутка гине, а підозра відразу падає на російського поліцейського Афоню. Полювання на нього відкривають місцеві мешканці. У результаті якутські жителі селища зі зброєю в руках штурмують поліцейську дільницю. Але наприкінці фільму виявляється, що Афоня ні в чому не винний. Роскомнагляду та його прихильникам не сподобалося, що у фільмі сторони конфлікту розділені за національною та расовою ознакою – з одного боку якути, з іншого – російськомовний Афоня.

За опальний фільм заступився голова Якутії-Саха Айсен Ніколаєв. На його думку, автор картини "в принципі не здатний" зняти кіно про націоналізм. А нападки на ці картини нібито пов'язані з тим, що "нас почали не лише поважати та хвалити", а й боятися.

Якутія — найбільший суб'єкт Російської Федерації, республіка в її складі, а також найбільша адміністративно-територіальна одиниця у світі. За розміром території Якутія перевершує Аргентину — восьму державу у світі за площею. Населення республіки 1 000 000 чоловік, що робить щільність населення в ній однією з найнижчих у Росії (меншу щільність мають лише Чукотський та Ненецький автономні округи та Магаданська область). Загальна площа території Якутії складає 3103,2 тис. кв. км, що трохи менше площі всієї європейської частини Росії. Також є одним із найсуворіших місць у світі в кліматичному відношенні: тут розташований полюс холоду Північної півкулі.

За результатами Всеросійського перепису населення 2010 року, в Росії проживало 478,4 тисячі якутів, головним чином, у Якутії (466,5 тисячі), а також в Іркутській, Магаданській областях, Хабаровському та Красноярському краях. Якути є переважаючим (49,9% населення) народом Якутії і найбільшим з корінних народів Сибіру у межах РФ.

Тим часом, Україна запропонувала механізм експорту зерна: із п'яти сусідніх країн ЄС лише одна проти.

Україна постачала дизельне паливо на підконтрольну Росії Запорізьку АЕС.

А Польща втричі збільшила закупівлю одного російського товару.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини