Головна Новини Суспільство Наука та освіта Земля набирає швидкість: чи загрожує це людству
commentss НОВИНИ Всі новини

Земля набирає швидкість: чи загрожує це людству

Вчені розповіли, через що могла змінитися швидкість обертання нашої планети і як це позначиться на людстві

6 червня 2021, 17:40
Поділіться публікацією:

У середини 2020 року наша планета прискорила своє обертання, в результаті чого день став коротше на 0,5 секунди й це стурбувало вчених, адже такого не траплялося за всю історію спостережень. Нещодавно експерти розповіли, чим могла бути викликана така зміна і чи загрожує це людству.

Земля набирає швидкість: чи загрожує це людству

Швидкість обертання Землі змінюється / Фото: Science Focus

Дослідники відзначили, що повний оборот Земля робить за зіркову добу (86164,090530833 с ≈ 23 години 56 хвилин 4 секунди), але тривалість була іншою і вона продовжує змінюватися до цього часу. Мільйони років тому день становив 21 годину й швидкість обертання Землі навколо осі сповільнювалася приблизно на 1,8 мілісекунди на 100 років. Але останнім часом щось пішло не так.

Минулого року наша планета стала обертатися швидше, але помітно це тільки на атомному рівні. Експерти кажуть, що вплинути на цей процес могли кліматичні зміни, зокрема танення льодовиків. За їх словами, вода з льодовиків курсує до екватора через обертання планети. Через це швидкість обертання Землі навколо осі збільшується. Але вчені стверджують, що скоро все повернеться на круги своя, і планета знову почне сповільнюватися.

Зміни швидкості обертання Землі не несуть небезпеки для людства, оскільки люди не відчувають цю крихітну втрату часу. А на те, щоб тривалість доби помітно змінилася, потрібні тисячоліття.

Нагадаємо, вчені говорять, що на Землі існують території, де життя неможливе в будь-якій формі. Зазвичай це райони з високою вулканічною активністю.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що людство дуже впливає на стан навколишнього середовища. Якщо раніше на планеті залишалося 5%, а до цього 19% незайманих людиною екосистем, то тепер їх кількість скоротилася до 3%.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини