Головна Новини Суспільство Наука та освіта Як перевірити знання дітей про правила поведінки на дорозі і узбіччі: кілька простих запитань
commentss НОВИНИ Всі новини

Як перевірити знання дітей про правила поведінки на дорозі і узбіччі: кілька простих запитань

Батьки дітей молодших класів хвилюються відпускати дитину саму на вулиці міста

3 вересня 2021, 16:00
Поділіться публікацією:

На початку навчального року важливо перевірити знання дітей, особливо молодших школярів, про правила поведінки на дорозі і поряд з нею. Кілька простих запитань, які можна поставити дитині поруч з дорогою. При цьому важливо тримати дитину за зап'ястя руки! Поведінка дітей на дорозі в основному визначається їх психофізіологічними та віковими особливостями. Особливо це відноситься до дітей молодшого шкільного віку. Про це пише телеграм-канал "Безпечне дитинство".

Як перевірити знання дітей про правила поведінки на дорозі і узбіччі: кілька простих запитань

Як перевірити знання дітей про правила поведінки на дорозі, фото з відкритих джерел

Діти саме цього віку належать до категорії пішоходів з підвищеним ризиком, адже їм властива дитяча імпульсивність, спонтанність, неуважність і нездатність передбачити наслідки різних дій.

Більшість людей впевнені, що ДТП відбуваються випадково і їх складно уникнути

Але насправді близько 95% ДТП з дітьми трапляються тоді, коли відбуваються ситуації дуже схожі між собою, їх можна назвати "дорожніми пастками".

За статистикою, найголовніша причина ДТП — спонтанний вихід дитини на дорогу з-за машин, що стоять біля магазинів, споруд. Це і є головною "пасткою" на дорозі. Тому важливо пояснити дитині, що не можна різко виходити на проїжджу частину з-за автомобілів або інших споруд, а потрібно знайти те місце, де дорогу буде добре видно з усіх боків.

Зупинка є дуже небезпечним місцем на дорозі для дитини. Основні причини, які сприяють цьому: поспіх дитини, великий транспорт, що стоїть на зупинках. Тому слід навчити дитину помічати все це і ніколи не поспішати.

Небезпечним є також транспорт, який їде на маленькій швидкості. Адже дитина думає, що якщо транспорт повільно їде, то вона встигне перейти дорогу. Але ж дитина ще не може правильно визначати швидкість транспорту і правильну відстань до нього. Та й сам транспорт хоч і повільно їде, але ж позаду нього може бути автомобіль, який мчить на величезній швидкості. Щоб уникнути цієї "пастки", необхідно пропускати весь транспорт, навіть який повільно їде.

Порожню вулицю дитина може перебігти, що не дивлячись

На вулицях, де машин буває мало, дитина може вийти на дорогу і навіть не подивитися по сторонах. Але, таким чином, він може потрапити під машину. Тому необхідно, щоб у дитини ввійшло у звичку зупинятися перед виходом на дорогу, все оглядати, прислухатися до звуків і тільки тоді переходити дорогу.

Зелений колір світлофорів також буває пасткою

Водії досить часто порушують правила дорожнього руху. Тому важливо навчити дитину не тільки чекати зелене світло, щоб перейти дорогу, але також потрібно переконатися, що транспорт дійсно зупинився і ніхто не їде на величезній швидкості.

Коли дитина доходить до середини дороги, вона зазвичай стежить тільки за автомобілями, які рухаються справа, і забуває про машини, що проїжджають у нього за спиною. Тут небезпека криється в тому, що дитина може сторопіти й випадково відскочити назад, потрапивши під машину. Тому донесіть до дитини, що якщо їй необхідно зупинитися в центрі проїжджої частини, то не можна робити ніяких рухів, поки не буде впевнена у безпеці.

Дорожня наука досить складна, але потрібна! Важливо вчити дітей з самого раннього віку правилам дорожнього руху. І також потрібно пам'ятати, що особистий приклад є найбільш дохідливою формою навчання!

Раніше "Коментарі" повідомляли, як будуть працювати українські школи в новому навчальному році 2021-2022 в умовах пандемії.

Також портал "Коментарі" інформував, що в Міносвіти роз'яснили порядок навчання школярів з 1 вересня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини